Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Orbán Balázs zsinórmérték a székely identitást próbáló időkben

Molnár Melinda 2019. február 03., 17:44
HIRDETÉS

A legnagyobb székely születésének 190. évfordulóján, vasárnap előbb fejet hajtottak szejkefürdői sírjánál majd emlékünnepséget tartottak a székelyudvarhelyi Városháza téri, Orbán Balázs szobornál, Hunyadi László alkotásánál. A megemlékezésen elhangzott: a székely identitást megpróbáló időkben is világít Orbán Balázs szellemisége .

Szejkefürdői sírjánál Bálint Domokos, az Orbán Balázs Alapítvány elnöke szólt a megemlékezőkhöz, a szülőfalu, Székelylengyelfalva évfordulós üzenetét Tóth Magor Tompa László versével tolmácsolta.

HIRDETÉS

A déli harangszót követően Orbán Balázs udvarhelyi szobrát székely kokárdás megemlékezők vették körül. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere kiemelte:

a székely önazonosságot próbára tevő időben ismét szükséges, hogy „óriásunknak”, Orbán Balázs szellemiségének fénye megvilágítsa múltunkat, jelenünket és titokzatos jövendőnket.

Szülőföldünk, a Székelyföld létezése nem kérdés: volt, van s hogy lesz-e, rajtunk múlik. Élesszük fel a szülőföld iránti szeretet! A fiatalokhoz szólva a polgármester kérte, ne az elvándorlás mellett döntsenek, hiszen Székelyföldnek most van szüksége rájuk, hogy amikor majd nekik lesz szükségük Székelyföldre, legyen, és székely föld legyen.

Simó Sándor, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör esperese úgy érzi, az emlékidéző szavakra nem is lenne szükség, csak fel kellene tekintenünk az Orbán Balázs jellemét nagyszerűen megmutató szoborra. Jelszava a néppel a népért volt. Egyenként és közösségként készek vagyunk-e az áldozatra?

Mit látna, a tudós, az író, a néprajzi gyűjtő az országgyűlési képviselő Orbán Balázs, ha napjainkban járná be településről-településre Székelyföldet?

Szép emléke ragyog, a mi feladatunk, hogy legyünk Orbán Balázs-követők – mondta.

Az ünnepi műsor részeként udvarhelyszéki népdalokat énekelt a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola 4. A osztályának Nyitnikék dalcsoportja, az Orbán Balázs Általános iskola diákja, Dimény Boróka Tompa László-, és a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára kultúrcsoportjának tagja Gajevszky Klára Reményik Sándor-verset mondott. A koszorúzáson a Boróka Néptáncegyüttes tagjai működtek közre. A megemlékezés kezdetén és zárásán a magyar illetve székely himnuszt és a Szózatot Mészáros Ildikó vezényletével az egyesített Székely Dalegylet, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar tolmácsolta.

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal rendezvényén elhangzott: a Székelyföldi Legendárium jóvoltából két héten át

megtekinthető lesz a Városháza Szent István termének előterében Orbán Balázs 1874-ben készült szejkefürdői házának makettje.

Vasárnap délután öt órakor nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban az Utazás Keleten című kiállítást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS