Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyári medvemunka a csendőrségnél – vaktöltényekkel, petárdákkal

Székelyhon 2018. szeptember 03., 14:58 utolsó módosítás: 2018. szeptember 03., 15:32
HIRDETÉS

Július és augusztus folyamán 34 alkalommal kérte a lakosság a Hargita megyei csendőrség közbeavatkozását a lakott területeken felbukkant medvék elkergetésére vagy elkerítésére – közölte az Agerpres hírügynökséggel Gheorghe Suciu, a Hargita Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője.

Medvéhez riasztott csendőrök. Gyakori eset Hargita megyében Fotó: Pinti Attila

A szóvivő szerint júliusban 10, míg augusztusban 24 alkalommal érkezett telefonhívás az 112-es sürgősségi számra a medvék eltávolítása érdekében. A legtöbb esetben Tusnádfürdő, Csíkszereda, Csíkdelne és Csíkszentdomokos környékén kellett csendőri segítséggel elűzni a medvéket, vagy elkeríteni az illetékes hatóságok helyszínre érkezéséig.

A csendőrök a felszerelésükhöz tartozó vaktöltényekkel és a jóval nagyobb zajt keltő petárdákkal végzik a medveriasztást.

A csendőröknek ugyan jogukban áll altatólövedékeket használni szükség esetén, de a Hargita megyei csendőrség birtokában egyelőre nincs altatólövedékes fegyver. A szóvivő elmondása szerint az országos csendőrség tervez a közeljövőben ilyen típusú fegyvereket beszerezni.

A medvék befogása és elköltöztetése nem tartozik a csendőrség feladatkörébe, ezt kimondottan a környezetvédelmi minisztérium vonatkozó rendelete szabályozza – szögezte le Suciu.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS