Miniszterek listázott vagyona

Miniszterek listázott vagyona

Hat számjegyű összegek. Változó a kormánykoalíció tagjainak tavalyi bevétele, de egyik sem mondható alacsonynak

Fotó: Gábos Albin

Van, aki több, mások kevesebb vagyonnal büszkélkedhetnek, de szinte mindegyik miniszter házakkal, területekkel, autókkal és bőséges megtakarításokkal rendelkezik – derül ki a kormánykoalíció tagjainak legfrissebb vagyonnyilatkozataiból. Többeknek vannak ugyanakkor tartozásai is. Mint kiderül: a sportminiszternek a tokiói paralimpiai ezüst – a dicsőség mellett – egy vagyont hozott a bankszámlájára.

Iszlai Katalin

2022. június 25., 22:122022. június 25., 22:12

A kormány gazdagjai és „szegényei” címmel készített összeállítást a tisztségviselők javairól frissen megújított vagyonnyilatkozataik alapján az Adevărul napilap. Mint kiderült, a vagyonkülönbségek néhány esetben valóban jelentősek, ám a lista végén lévőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy nem lesz mit a tejbe aprítani.

A miniszterelnök és PSD-s helyettese

Nicolae Ciucă miniszterelnöknek több mint 380 ezer lejes bevétele volt tavaly:

166 ezret védelmi miniszterként és miniszterelnökként zsebelt be, nyugdíjasként pedig további 215 ezer lejre tett szert.

Ciucă rendelkezik továbbá egy házzal Ilfov megyében, két belterülettel (Ilfov és Dolj megyékben), illetve két személyautóval. Bankszámláin 160 ezer lej megtakarítása van, illetve mintegy 120 ezer lejt fektetett be, másrészt azonban tartozása is van, 100 ezer eurós hitelét 2025-ig kell visszafizetnie.

Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes már szerényebb mutatókkal büszkélkedhet: tavaly 155 ezer lejes bevételt könyvelt el képviselőként és miniszterként, egy lakóháza van Temes megyében, illetve egy belterülete, autója viszont nincs. Emellett 110 ezer eurós megtakarításai vannak a számláin, és egy kölcsönt is adott 545 ezer lej értékben, a bankoknál viszont van egy 52 400 eurós hitele, amit 2035-ig kell törlesztenie.

A PSD az élen

A PSD-s miniszterek között élen jár Vasile Dîncu védelmi miniszter, akinek

2 millió 340 ezer lej és 46 ezer euró megtakarítás van a számláján,

továbbá két autóval és további luxusjavakkal rendelkezik, például arany ékszerekkel (18 ezer euró), festményekkel (15 ezer euró) és szobrokkal (ötezer euró). Bevételei miniszterként és tanügyi dolgozóként 240 ezer lejre rúgtak tavaly.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter sem panaszkodhat: van egy háza Barcarozsnyón, illetve két lakása a fővárosban és Voluntariban. Számláin 565 ezer euró, 534 ezer lej és 15 ezer dollár található, illetve részvényekkel is rendelkezik 950 ezer lej értékben, ellenben egy 239 ezer lejes tartozása is van. Tavalyi bevételei miniszterként és egészségügyi, illetve főiskolai oktatóként 370 ezer lejre tehetők.

Gabriela Firea családügyi miniszter egy házzal rendelkezik Ilfov megyében, három belterülettel és egy autóval, illetve 130 ezer euró értékben ékszerekkel és 110 ezer euró értékben festményekkel. Megtakarításai viszont csak 25 ezer lejre rúgnak, igaz, kölcsönt is adott 30 ezer lej értékben. Bevételei miniszterként és szenátorként 150 ezer lej körül alakultak.

Florin Spătaru gazdasági miniszter azzal tűnik ki, hogy

tavaly mindössze 1500 lej bevétele volt bizonyos mezőgazdasági területek után.

Emellett két házzal rendelkezik Galac megyében, hat telekkel (ebből három belterület), illetve egyéb javakkal 35 ezer euró értékben. Megtakarításai meghaladják a 300 ezer lejt, de tartozásai is vannak a bankok felé 68 ezer lej értékben.

Marius Budăi munkaügyi miniszternek egy háza van Botoşani megyében, egy belterülete és három autója, további kettőt pedig tavaly idegenített el (tulajdonjog átruházása). Megtakarításai 45 ezer lejre tehetők, tartozásai viszont 89 ezer lejre. Miniszterként és képviselőként 157 ezer lej ütötte tavaly a markát, illetve további 130 ezer lejt kapott az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) kampányköltségek fedezésére.

Adrian Câciu pénzügyminiszternek egy háza, egy kereskedelmi helyisége és két belterülete van. Emellett rendelkezik két autóval és 36 ezer lejnyi megtakarítással. Tavalyi bevétele 183 ezer lejre tehető (PSD-tanácsadó, polgármester, szerzői jogok).

A PSD-lista ellentétes oldalán található Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter, akinek sem háza, sem személyautói nincsenek, mindössze egy belterülettel rendelkezik. Megtakarításai 40 ezer lej értékben vannak, tartozásai viszont 390 ezer lejre rúgnak. Tavalyi bevételei 153 ezer lejre tehetők.

PNL-s vagyonnyilatkozatok

A PNL-s miniszterek közül Virgil Popescu energiaügyi miniszter jár az élen, akinek két háza és lakása, öt belterülete, hét mezőgazdasági és két erdős területe van. Autója nincs, megtakarításai viszont elérik a 290 ezer lejt és a 83 ezer eurót. Kölcsönöket 1,3 millió lej értékben adott, bankhitele 163 800 euró értékben van. Bevételei tavaly elérték a 173 ezer lejt.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter egy házzal, egy lakással és három autóval rendelkezik. Megtakarításai 280 ezer lejre és 94 ezer euróra tehetők, de tartozásai is vannak 313 ezer lej értékben a bankok, és 32 ezer lej értéken egy magánszemély felé. Bevételei tavaly 413 ezer lejre rúgtak.

Lucian Bode belügyminiszter egy ház, egy lakás és egy autó tulajdonosa, megtakarításai 35 ezer euróra tehetők, tartozásai pedig 126 ezer euróra és 250 ezer lejre. Bevételei megközelítették tavaly a 170 ezer lejt.

Bogdan Aurescu külügyminiszternek két lakása, egy autója és 116 ezer eurós, illetve 100 ezer lejes megtakarításai vannak. Tavalyi bevételei 287 ezer lejre tehetők (miniszterként és tanügyi dolgozóként).

Sebastian-Ioan Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszternek két lakása van Romániában és egy háza az Egyesült Államokban, két mezőgazdasági területe és két autója. A kilencezer euróra becsült óráin és ékszerein túl 75 ezer dollár és 43 ezer lej megtakarítása van. Miniszterként 234 ezer lejes bevétele volt tavaly, amihez hozzáadódik további 60 ezer dollár ingatlankiadásból.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszternek nincsen háza, de van két autója és órái, utóbbiak 20 ezer euró, illetve műalkotásai 25 ezer lej értékben. Számláin 30 ezer lej megtakarítás van, bevételei pedig elérik a 445 ezer lejt (miniszterként és jogászként).

Hogy áll az RMDSZ?

Az összeállítás szerint a kormánykoalíció RMDSZ-es tagjai sem panaszkodhatnak. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes három házzal rendelkezik, ezek közül kettő Kolozsváron, egy pedig Székelykeresztúron található. Emellett van öt telke (három belterület és kettő mezőgazdasági terület), két autója és festményei, utóbbiak hatezer euró értékben. Megtakarításai megközelítik a 400 ezer lejt. Ő az egyetlen a koalíció vezetői közül, aki a pártjától is részesül fizetésben, ami tavaly 151 ezer lejre rúgott, ehhez jött hozzá a miniszterelnök-helyettesként kapott 157 ezer lej.

Novák Eduárd sportminiszternek négy lakása van, három Csíkszeredában, egy pedig Budapesten. Számláin 620 ezer lej megtakarítás van, illetve rendelkezik négy belterülettel, és egy-egy erdős és mezőgazdasági területtel. Tavaly miniszterként 170 ezer lejes bevételt könyvelt el, amihez hozzáadódott 554 440 lej a tokiói paralimpián nyújtott teljesítményéért (ezüstérmet nyert a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban).

Mint ismert, a Novák által vezetett ifjúsági és sportminisztérium kezdeményezésére

a kormány tavaly elfogadta az olimpiai és paralimpiai bajnokok anyagi juttatásának megduplázását; így az aranyéremért 140 000 euró jár (az addigi 70 000 euróhoz képest), az ezüstéremért 112 000 euró (az addigi 56 000 euró helyett).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hat telekkel rendelkezik (két belterület, négy mezőgazdasági terület), mindegyik Csíkszentkirályon található, akárcsak a háza. Megtakarításai elérik a 470 ezer lejt, illetve 963 ezer lej értékben adott kölcsönt, de tartozásai is vannak egy magánszemély felé 300 ezer lej értékben. Bevételei tavaly 170 ezer lejre rúgtak.

Az RMDSZ-es miniszterek közül Cseke Attila fejlesztési miniszter vagyonnyilatkozata a legszerényebb: egy háza van Bihar megyében, egy belterülete, két autója és 130 ezer lej a számláin. Tavaly 153 ezer lej bevételre tett szert.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Kampányzáró találkozót tartott az RMDSZ Csíkszeredában

Megtartotta kampányzáróját a csíkszéki RMDSZ péntek délután Csíkszeredában. Az eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is jelen volt.

Kampányzáró találkozót tartott az RMDSZ Csíkszeredában
2024. június 07., péntek

Jótékonysági futással segítettek sérült iskolatársuk életének könnyebbé tételében

Nem kerek, de felejthetetlen 62. születésnapot ünnepelt a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola. Reggel 8-tól déli 1 óráig adománygyűjtő futással próbáltak segíteni a féloldali paralízissel hadat viselő másodikos Orsikának.

Jótékonysági futással segítettek sérült iskolatársuk életének könnyebbé tételében
2024. június 07., péntek

Elballagott egy újabb évfolyam a marosvásárhelyi magyar iskolákból

Fehér ingben, Bocskai hímzett nyakkendőben és csíkos tarisznyával a vállukon vettek búcsút a virágba borult iskolától a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium végzős diákjai péntek délelőtt.

Elballagott egy újabb évfolyam a marosvásárhelyi magyar iskolákból
2024. június 07., péntek

APIA-s támogatások: az utolsó pillanatban meghosszabbították a határidőt

Eredetileg pénteken lejárt volna az idei egységes mezőgazdasági támogatások igénylési határideje, ám az utolsó pillanatban meghosszabbították azt néhány nappal.

APIA-s támogatások: az utolsó pillanatban meghosszabbították a határidőt
2024. június 07., péntek

A lélek lenyomata ott a művészetben

Megnyitotta kapuit a nagyközönség számára a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola végzőseinek kiállítása. A kiállító diákok szíve-lelke a munkákban van, „még érezni rajtuk az utolsó simítások izgalmát”.

A lélek lenyomata ott a művészetben
A lélek lenyomata ott a művészetben
2024. június 07., péntek

A lélek lenyomata ott a művészetben

2024. június 07., péntek

Kovászna megyében közel 180 ezer szavazót várnak az urnákhoz

Kovászna megyében, a 15. megyei választási szavazókörzetben egy megyei, 2 municípiumi, 3 városi és 40 községi iroda bonyolítja le a választást. Közel 180 ezer személyt várnak az urnákhoz vasárnap reggel 7-től este 10-ig.

Kovászna megyében közel 180 ezer szavazót várnak az urnákhoz
2024. június 07., péntek

Elkészült a mezőségi vízhálózat, elsőként Mezőtóhát lakosai örvendhetnek a vezetékes ivóvíznek

Végéhez közeledik a Marosludas–Mezőgerebenes térségre vonatkozó projekt, amelynek keretében 6 mezőségi község 12 településén lesz jó minőségű vezetékes ivóvíz.

Elkészült a mezőségi vízhálózat, elsőként Mezőtóhát lakosai örvendhetnek a vezetékes ivóvíznek
2024. június 07., péntek

A piacgondnokság ügykezelésébe adták a közvécéket

A Gál Sándor téri automata közvécéért, valamint a Piac utcai közvécé épületért mostantól a csíkszeredai piacgondnokság felel. Erről döntöttek pénteki rendkívüli ülésükön az önkormányzati képviselők.

A piacgondnokság ügykezelésébe adták a közvécéket
2024. június 07., péntek

Népviseletben vonultak a kegytemplomba a csíkszeredai Sapientia végzős hallgatói

A hagyományokhoz híven népviseletben vonultak ki a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős hallgatói Csíksomlyóra pénteken, a kétnapos ballagási ünnepség részeként, hogy részt vegyenek a búcsúzó diákoknak tartott szentmisén a kegytemplomban.

Népviseletben vonultak a kegytemplomba a csíkszeredai Sapientia végzős hallgatói
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!