Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Minden, amit tudni lehet a hamarosan kezdődő Szent Miklós Napokról

Gergely Imre 2019. november 28., 22:13 utolsó módosítás: 2019. november 28., 22:15
HIRDETÉS

2019 adag étel készül egy 900 literes üstben a Kárpát-medencei Disznótoros Fesztiválon, a Szent Miklós Napok részeként. Ez teszi különlegessé a gyergyószentmiklósi városnapokon 10. alkalommal megrendezendő főzőversenyt. A városünnep december 5. és 7. között zajlik majd.

A Kárpát-medencei Disznótoros Fesztiválon mindig garantáltan jó a hangulat. Archív Fotó: Pethő Melánia

Jubilál a Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál, és ennek meg is adják a módját a gyergyószentmiklósiak. Új, tágasabb helyszínen, a Kossuth Lajos utcában várhatóan több mint 50 csapat edényeiben készülnek disznótoros ételek, forralt bor és egyéb finomságok. Lesznek akik nem veszik kötelezőnek az elvárást, hogy disznótoros étel készüljön, például halászlét is kóstolhatnak a gyergyóiak – hangzott el a szervezők sajtótájékoztatóján.

Benedek Árpád mesterszakács ugyanakkor elmondta,

az igazi újdonsága az eseménynek a Kárpát haza ízei, egy üstben nevet kapó káposztás étel lesz, amelyhez magyarországi, kárpátaljai, délvidéki és felvidéki csapatok is hozzáteszik a magukét, természetesen a házigazda erdélyi, székelyföldi szakácsok mellett.

Ebből 2019 adag készül, és a rendezvény napján, december 7-én délben szeretnék felszolgálni. Egy adagot ebből 5 lejes adomány ellenében lehet megvásárolni, és a bevételt a mozgássérült, mozgásszervi problémákkal küszködő gyerekek, fiatalok, felnőttek rehabilitációjával, mozgásfejlesztésével foglalkozó Esély Alapítvány támogatására fordítják. Czink Attila szervező, arra kéri a többi főző csapatot, hogy ugyanúgy 5 lejes adományért kínálják az ételeiket, hogy ezzel is nőjön az alapítványnak átadható összeg. 

HIRDETÉS

Amint a szervezésben részt vevő Pál Lóránt ismertette, a főzőversenyre december 4-ig még várják a jelentkező csapatokat. Ezúttal három kategóriában hirdetnek győztest: a levesételek, húsételek és káposztás ételek közül is díjazzák a zsűri által legjobbnak ítélt finomságokat. Aki pedig a teljes menüsort elkészíti, vagyis mindhárom kategóriában indul, esélyes lehet az összesített különdíjra.

Háromnapos forgatag közeleg

A Szent Miklós Napok első napján, december 5-én, csütörtök délelőtt tartják a dísztanácsülést, és aznap lesz a civil szervezetek seregszemléje és a gyerekek által várt Szent Miklós püspök érkezése, valamint a tűzijáték. Másnap az ünnepi búcsús szentmisét tartják, aznap lesz a sportgála is. A városnapok idején minden este lesz nagy színpadi koncert, helyi zenészekkel: 5-én gyermekbarát koncertre várnak mindenkit a gyergyói zenészek, 6-án a No Sugar együttes zenél, a december 7-ei fellépő pedig a Bagossy Brothers Company lesz.

A három nap alatt lesznek kiállításmegnyitók, előadások, sportvetélkedők, jégkarnevál és jótékonysági könyvvásár is. A részletes program megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán vagy a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ honlapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS