Így áll most a korondi hulladéktömörítő ügye

Így áll most a korondi hulladéktömörítő ügye

Feloldották a pereskedés miatti kényszerleállást. Dolgozhatnak a munkagépek

Fotó: Barabás Ákos

Újrakezdték az építkezést a korondi hulladéktömörítő telep eredeti helyszínén, a közelben lakó Séra Zoltán feladta a kivitelezés megakadályozásáért folytatott reménytelen harcát, s előkerültek egy zsarolás, fenyegetés és megvesztegetés gyanújával lefolytatott DNA-kivizsgálás megállapításai is. A korondi hulladékátrakó építésének jelenlegi helyzetét ismertetjük. 

Széchely István

2018. október 27., 09:012018. október 27., 09:01

Közel két hete újrakezdődött a korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás korábban bírósági perek miatt leállított építése, miután

a hatóságok és az ítélőszék törvényesnek minősítették az építési engedélyeket, és megvétózták a helyszíncserét

a korondi önkormányzat által utólag megvásárolt és a megyei tanácsnak felajánlott terület esetében. A beruházás a 46 millió euró összértékű, európai uniós pályázati forrásból finanszírozott Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer része, amelyet a feltételek értelmében 2020-ig kell működőképessé tennie a megyének.

A projekt két hulladéktömörítő és -átrakó állomást tartalmaz, a korondin kívül Csíkszeredában működik majd még hasonló, utóbbi már elkészült.

Az említetteken kívül további hat szelektívhulladék-gyűjtő udvar – Csíkszentsimonban, Balánbányán, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Székelykeresztúron és Szentegyházán – tartozik még a hulladékgazdálkodási rendszerbe, valamint harminc gépjármű: homlokrakodók, szemétszállító autók, illetve nagykonténeres járművek.

A projekt részeként Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Borszéken és Maroshévízen bezárták a nem EU-konform hulladéklerakókat, Gyergyóremetén pedig létrehozták a megyei hulladéktárolót.

Ezt 1,8–2 millió tonnás kapacitásúra tervezték, mostanáig az első, 370 ezer tonnányi vegyes hulladék tárolására szolgáló cellát építették meg. Emellett része a rendszernek egy 27 ezer tonna/év kapacitású, a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék válogatására szolgáló sor, valamint egy 23 ezer tonna/év kapacitású, természetesen lebomló anyagoknak kialakított komposztálóhely.

Galéria

Az eredeti helyszínen épül fel a korondi hulladéktömörítő

Fotó: Barabás Ákos

Mint arról Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke tájékoztatott, emellett szeretnének a vegyes hulladék számára egy válogatósort, mert ezzel még kevesebbre lehetne csökkenteni a lerakóba kerülő szemét mennyiségét. A szakemberek becslése szerint ugyanis

az első cella tárolókapacitása 6–8 évre elegendő, de ha kiépítenék az említett válogatósort, 20–25 évre növelhetnék ezt az időszakot,

és addig nem kellene megépíteni a második cellát. A projekt kivitelezése nagyjából megvalósult, már csak Korondon zajlik az építkezés, illetve Gyergyóremetén van még néhány elmaradt munkálat. Amint ezek befejeződnek, ki lehet írni a közbeszerzési eljárást a remetei hulladéklerakó működtetésére, illetve megyeszerte a hulladékbegyűjtésre.

„Megváltozott néhány körülmény”

A projekt története 2011-ig nyúlik vissza, az éveken át tartó perek sorozata 2015-ben kezdődött:

a Korondon épülő telep közelében lakó Séra Zoltán keresetet nyújtott be azért, hogy a bíróság nyilvánítsa semmissé a hulladéktömörítő építési engedélyét.

Arra hivatkozott, hogy az a megengedettnél jóval közelebb épül házához. Válaszként a megyei tanács egykori engedélyeztetési szabálytalanságokra hivatkozva Séra háza lebontásának elrendelését kérelmezte a bíróságon. Az első pereket még számtalan, a két szemben álló fél által kezdeményezett bírósági eljárás követte az elmúlt években, illetve aláírásgyűjtés is indult Korondon a hulladékátrakó elköltöztetéséért. Múlt év elején úgy tűnt, ez megvalósulhat:

a korondi önkormányzat új területet vásárolt a projekt számára,

és a polgármester bejelentette, hogy ha az nem felel meg a megyei tanácsnak, az önkormányzat szerződést bont.

Elköltöztették volna, de megváltozott néhány körülmény – mondta el most megkeresésünkre Bíró Barna Botond. A prefektusi hivatal megvétózta az új terület megyei tanács tulajdonába való átruházását, és a szaktárca sem adott erre engedélyt. Nem várhattak, az eredeti helyszínen kellett folytatni a munkálatokat, hogy ne veszélyeztessék a 46 millió euró értékű projekt megvalósulását – magyarázta a megyei tanács alelnöke. Megjegyezte, az eredeti tervben ugyan nem volt benne, de

a helybéliek kérésére a hulladéktömörítő telep autóbeállóját befedték, így az teljesen zárttá válik,

nem lesz szemétszag, és esztétikai szempontból sem lesz zavaró a hulladékürítés, „a működtetőtől függően majdnem patikaként tud működni”.

Az ügyben indított perek egy kivételével már véget értek, ezekben a megyei tanács javára döntött az ítélőszék. Az egyetlen folyamatban lévő per tárgya a Séra Zoltán ingatlanjának birtoklevelére vonatkozó megsemmisítési kérelem.

Idézet
A ház lebontására vonatkozó kérelmet a megyei tanács visszavonta

– tudtuk meg Bíró Barna Botondtól. A legutóbbi tárgyalás október 17-én volt, de a bíróság érdemben nem tárgyalta az ügyet. Séra szempontjából a legrosszabb esetben is csak a birtoklevél megsemmisítését rendelheti el az ítélőszék – ami legfeljebb a terület újbóli topográfiai felmérését teszi szükségessé –, jobbik esetben pedig még erre sem kerül sor – magyarázta a megyei tanács alelnöke. Megjegyezte, a megyei tanács közintézményként nem tudott teljesen kiszállni a perekből, mert az hatósági számonkérést eredményezett volna azért, hogy pénzt és időt áldoztak olyan bírósági eljárásokra, amelyeket aztán nem vittek végig.

„Menet közben megvásároltunk egy területet. Tanácshatározatunk volt erről, de ezt megtámadta a prefektusi hivatal, és vissza kellett vonjuk. A beruházás értéke, amit ott (az eredeti helyszínen – szerk. megj.) ez idáig eszközöltek, 2,6 millió lej.

Idézet
Ha nem oda épül fel, azt valakinek meg kellene térítenie. Én nem tudom felvállalni, hogy a község önkormányzata visszafizeti, mert nem kis összegről van szó

– mondta a helyszíncserétől való elállással kapcsolatos kérdésünkre Katona Mihály, Korond polgármestere.

Hozzáfűzte viszont, az az elképzelésük, hogy

az ötéves „garancia” lejárta után átköltöztetnék a telepet az új helyszínre

– azért nem korábban, hogy ne kelljen visszafizetni az európai uniós finanszírozást. A polgármester utólag rossz döntésként értékeli az eredeti, 2011-es helyszínválasztást és felajánlást, mert – mint mondja – nem hiányzott a sok cirkusz sem a községnek, sem neki. Megjegyezte azonban, hogy ez volt akkor is a legalkalmasabb területük a célra.

Időközben az is kiderült, hogy az évek óta húzódó ügyben nemcsak bírósági perek, hanem egy két évig tartó kivizsgálás is történt. 

Zsarolás, fenyegetés és megvesztegetés gyanújával folytatott eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Katona Mihály, Korond polgármestere, a megyei tanács főjegyzője, valamint a megyei integrált hulladékgazdálkodási projektben Korondon és más helyszíneken dolgozó kivitelező cégének egyik képviselője ellen. Az ügyészségi eljárás megállapításait tartalmazó dokumentumok alapján a DNA hivatalból indított kivizsgálást, amelyben Séra Zoltán tanúként szerepel. A korondi polgármester által rendelkezésünkre bocsátott ügyészségi iratcsomóból kitűnik, hogy az eljárás 2016 nyarának végén indult, és idén februárban ért véget.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A DNA azt vizsgálta, hogy valóban megfenyegették-e Séra Zoltánt, illetve a panaszos azon állítását, miszerint törvénytelenül – egyebek mellett a környezetvédelmi előírásokat is megszegve – állították ki a korondi hulladéktömörítő építési engedélyét.

Idézet
Mindezek alapján a tanú fenntartja, hogy egy sor ellene irányuló zsarolás, megfélemlítés és fenyegetés érte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Katona Mihály, Korond polgármestere részéről

– áll a DNA iratcsomójában.

Arról is szó van benne, hogy Borboly Csaba egy fenyegetést ismételgetett, mondván, hogy „a golyót kilőtték”, ami Séra Zoltán tanúvallomása szerint a háza lebontását elrendelő bírósági határozat megszerzésére irányuló törekvésre vonatkozik. A nyomozati anyag kitér arra, hogy Séra Zoltán kijelentette, két alkalommal – 2015 novemberében és 2016 júniusában – is beszélgetett a kivitelező cég egyik képviselőjével, aki szerinte alvilági kapcsolatokkal rendelkező személyként ismert. Vallomása szerint

az illető felajánlott neki egy 85 ezer és 300 ezer euró közötti összeget háza és telke ellenértékeként, illetve a pereskedéstől való elállásért,

amit „kénytelen volt elfogadni, ugyanis féltette családja és saját biztonságát”. Erre a továbbiakban nem tér vissza a dokumentum. Arról írnak, hogy az érintettek között személyesen lezajlott, rögzített beszélgetések tartalmát elemezve nyilvánvalóvá vált, hogy „közigazgatási konfliktus” áll fenn a tanú és az említett személyek között, ám megállapították azt is, hogy a beszélgetésekben nem történt fenyegetésre vagy zsarolásra vonatkozó utalás. A DNA megállapítja ugyanakkor azt is, hogy nem történt fenyegetés a megyeitanács-elnök részéről sem, hiszen a törvényes joggal való „fenyegetés” nem minősül valódi fenyegetésnek. Az említett okok miatt

a DNA elrendelte az ügy megszüntetését, ugyanakkor a kivizsgálás során megerősítették a korábbi bírósági ítéleteket a korondi hulladéktömörítő építési engedélyének érvényességére vonatkozóan.

Magyarországon kezd új életet Séra
Telefonon megkerestük Séra Zoltánt is, aki előbb nyilatkozott lapunknak, azonban a beszélgetés végén mindezt visszavonta, és nem járult hozzá az általa elmondottak közléséhez. Időközben azonban videointerjú jelent meg vele az Udvarhelyi Hírportálon, amelyben elmondja: elhagyja Korondot és Székelyföldet, mert nem szeretne maradni úgy, hogy mégiscsak felépül a háza közelében a hulladéktömörítő telephely, ami ellen évekig harcolt. A portálnak arról is beszél, hogy nem maradt miért és kiért harcolnia, ugyanis időközben a felesége is elvált tőle. Magyarországon próbál új életet kezdeni és egészségileg felépülni. Séra szerint a megyei tanács és a korondi községvezetés senkire nincs tekintettel, ha a projekt kivitelezése kerül mérlegre.

Noha a korrupcióellenes ügyészség iratcsomója több, eddig ismeretlen részletre fényt derít az évek óta húzódó ügyben, az új információk új kérdéseket is felvetnek. Katona Mihály megkeresésünkre elmondta, korábban azért nem hozakodott elő nyilvánosan az iratokkal, mert nem akarta „felbolygatni” az ügyet, most azonban olyan vádak érték, amelyek szerint miatta hagyta el az országot Séra, ezért változtatta meg döntését.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Kérdés maradt viszont, hogy az évek óta sajtónyilvánosság mellett zajló ügy többi érintettje – például a megyei tanács elnöke, aki közéleti ügyekben napi gyakorisággal használja a különféle kommunikációs csatornákat – ezúttal miért mellőzte a nyilvánosságot.

Az sem világos, hogy ha Sérát megfélemlítették és lefizették, emiatt miért nem indult eljárás, ha pedig peren kívüli megegyezés tárgya volt az általa elfogadott összeg, miért nincs erről említés a nyomozati anyagokban.

Kérdés továbbá az is, hogy ha peren kívüli megegyezés történt, azt a bírósági eljárás alperese, azaz a pályázat kedvezményezettje helyett miért a kivitelező cég egyik képviselője intézte. Ha pedig valóban elfogadta a pénzt Séra, miért folytatta tovább a harcot a hulladéktömörítő megépítése ellen?

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Kolozsvári Városnapok – együtt szórakozunk, együtt pihenünk!

Ünnepeljünk közösen a kincses városban négy napon át! Több mint száz érdekes kulturális és szórakoztató esemény vár ránk a város 40 különböző helyszínén a Kolozsvári Városnapok keretében. Nézzük a részleteket.

Kolozsvári Városnapok – együtt szórakozunk, együtt pihenünk!
2024. május 30., csütörtök

Nagy nap a kicsiknek: Háromszék-szerte készülnek a gyermeknapra

Gazdag kínálattal várják a gyereknapot Kovászna megye településein, néhol többnapos, máshol kifejezetten egyetlen napra időzített programkavalkáddal. Összegyűjtöttük, hogy milyen tevékenységek közül válogathatnak Háromszék gyerkőcei a hétvégén.

Nagy nap a kicsiknek: Háromszék-szerte készülnek a gyermeknapra
2024. május 30., csütörtök

Országszerte viharos idő várható csütörtökön

Záporok, zivatarok várhatók csütörtök estig az ország területének nagy részén – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetésére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Országszerte viharos idő várható csütörtökön
2024. május 29., szerda

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon

Először szerveznek főzőversenyt 10–15 év közötti gyerekek számára a gyergyószentmiklósi gyermeknapon. Az emellett még számos érdekes programot kínáló esemény helyszíne a szabadidőpark lesz.

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon
2024. május 29., szerda

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében

Nincs új a nap alatt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának ügyében is rendkívül lassan őrölnek a malmok; gyakorlatilag papírgyártás, dokumentumpótlás zajlik.

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében
2024. május 29., szerda

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva

A védelmi minisztérium kell rábólintson a Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút legújabb tervére, hogy folytatódhasson a beruházás. A Marosvásárhelyt tehermentesítő, 11,4 kilométeres szakasz megépítését 2014-ben kezdték el.

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva
2024. május 29., szerda

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről

Az átlagosnál nehezebbnek bizonyult az az akció, amellyel a bálványosi Grand Hotel közelében feltűnt hárombocsos anyamedvét akarták áthelyezni a környékről. A beavatkozás végén már csak a bocsokról kellett gondoskodni, ám ez sem volt egyszerű.

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről
2024. május 29., szerda

A székely határőrök világába kalauzolnak

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum pénteken 15 órától szervezi meg A székelyek felülmúlták önmagukat. Csíki határőrök a Napóleon elleni nagy csatákban című konferenciáját.

A székely határőrök világába kalauzolnak
2024. május 29., szerda

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben

Önsegélyező pénztárnál elkövetett sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben
2024. május 29., szerda

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál

Csíkszereda Csíkszentkirály felőli kijáratánál, a zsögödi OMV benzinkút közelében láttak medvét szerda délután. Erről Ro-Alert riasztásban figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!