HIRDETÉS

Újból meggyalázták a fehéregyházi Petőfi-emlékművet

Bakó Zoltán 2014. május 19., 14:39 utolsó módosítás: 2014. május 19., 15:29

Valószínűleg szombatra virradó éjszaka folyamán fújták be festékszóróval a Fehéregyháza határában, a hajdani Ispánkút közelében álló Petőfi-emlékmű talapzatát.

Jelenleg már nem látszik a festékszóróval felvitt feliratokból csak nagyon kevés, ugyanis a helyi önkormányzat eltávolította a költőt ábrázoló dombormű alatti talapzatrészre, valamint az emlékmű alatti támfalra felszórt feliratokat. A Petőfit ábrázoló dombormű alatti homorú részen fekete betűkkel MUIE UNGARIA (enyhe fordításban: Magyarország kapja be) felirat állt, a költő aranybetűkkel kirakott nevét pedig ugyancsak fekete sávval húzták át. Az emlékmű alatti támfal sziklaköveire a TRIANON szót festették.

A fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, Szabó József portálunknak elmondta: egy helyi idegenvezető szólt neki a rongálásról, ő pedig értesítette a helyi rendőrséget az esetről. Mint elmondta, szombaton délelőtt a község polgármestere, Nicolae Şovrea személyesen ment ki a helyszínre egy helyi rendőrrel, és megpróbálták drótkefével eltüntetni a feliratokat.

Hétfőn délben Szabó József elmondta, a polgármester a délelőtt folyamán ilyen munkára jobban felszerelt csoportot küldött ki az emlékműhöz, amely tagjainak szinte teljesen sikerült lemosni a gyalázkodó feliratokat, annyira, hogy már csak a halványan látszik a Trianon szó néhány vonala. Az egyesületi elnök elismeréssel szólt a községháza vezetőjéről, aki személyesen járt el, hogy az esetlegesen nemzetek közötti feszültséget szító felirat eltűnjön. Mi több, a polgármester még sajnálkozását is kifejezte az egyesületnek, amiért felelőtlen személyek megsértették érzéseikben a magyarságot.

Az egyesületi elnök továbbá azt is elmondta, hogy ő értesítette a helyi rendőrőrsöt az esetről, de hétfőn beszélgetésünk előtt néhány perccel már megkeresték a segesvári rendőrök, akik épp az emlékműnél helyszíneltek, s felkérték, fáradjon oda ő is, hogy az esetleges részletekről tájékoztatást adjon. Amint a segesvári rendőrök elmondták, ők hivatalból indítottak eljárást ismeretlen tettes, vagy tettesek ellen garázdaság, rongálás gyanújával.

A helyszínről olyan értesüléseket kaptunk, hogy pénteken itt vonult el buszos karavánnal a Kolozsvári U labdarúgócsapat szurkológárdája Brassó irányába, és ugyanitt  haladt át a meccs után is. Elképzelhető, hogy ők követték el az emlékműgyalázást, ugyanis hét évvel ezelőtt ugyancsak U-szurkolók gyalázták meg az emlékművet, akkor pedig a helyszínen hagyták a csapat emblémáját.

A Petőfi-emlékművet egyébként tíz éve újították fel, a hét évvel ezelőtti után tavaly ismét megrongálták, akkor a háromból két bronzplakettet lefeszítettek róla. A tettest akkor megtalálták egy küküllősárdi lakos személyében. Szabó József elmondta, jövő hónapban kell mennie az ügy bírósági tárgyalására felperesként.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, elítélte a szélsőséges nemzetellenes megnyilvánulást, és felkérte az illetékes hatóságokat, tegyék meg a szükséges lépéseket a tettesek megtalálása és felelősségre vonása érdekében – adták hírül közleményükben.

Megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét, Andreea Popot, érkezett-e a rendőrséghez feljelentés az ügyben. „A feliratok már nincsenek ott, eltüntették azokat. Feljelentés nem történt az ügyben, a segesvári kollégák hivatalból indítottak vizsgálatot, amikor tudomást szereztek az esetről” – mondta el portálunknak a szóvivő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
13 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS