HIRDETÉS

Négyoldalú megállapodás Jedden

Gligor Róbert László 2016. április 18., 13:47

Jedd, a magyarországi Kamond, a felvidéki Szap és a kárpátaljai Palágykomoróci községek közötti megállapodás aláírására került sor a hétvégén, mely dokumentum európai irányelvek alapján foglalja össze az együttműködés tartalmát.

Fotó: Gligor Róbert László

A magyar, román, szlovák, ukrán és angol nyelven megfogalmazott szöveg olyan elveken alapszik, mint az EU bővítési folyamata, a Régiók Bizottságának állásfoglalása, a helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának határozatai és irányelvei, az Európai Régiók Közgyűlésének határozatai, de olyanok is szerepelnek a felsorolásban, mint a felek elkötelezettsége a demokrácia, az emberi jogok, a társadalmi egyenlőség és a kölcsönös megértés mellett, valamint az előkészítő megbeszélések és tevékenységek eredményei. A dokumentumot pénteken délelőtt írták alá Jedden, majd az együttműködésre és magyarságra koccintva énekelték el a Himnuszt.

Bányai István jeddi alpolgármester, házigazda elárulta: csak két másodpercet gondolkodott a találkozó mottóján: Négy ország, egy nemzet. Magyarországi testvértelepülésükkel, Kamonddal azért is látták fontosnak másik két ország egy-egy magyar közösségét bevonni, hogy kulturális és történelmi szempontból összefogják a magyarság eme részét, hogy ezek a települések „összeforrjanak, megmaradjanak, és ez jelenti a lényeget” – véli az elöljáró, aki szerint a pénteki eseménnyel „megteremtettük a mi kis Nagy-Magyarországunkat”.

Asbóth Szabolcs kamondi polgármester szerint az önkormányzatok csak a keretet biztosítják, a lakosságtól függ, hogy működik-e majd a kapcsolat. A mostani pillanattal jelképesen átszabták a határokat, és ezzel a bővítéssel „egy szintet lépni fogunk, és a négy magyar település együttműködése még jobb dolgokat eredményezhet”. Ha sikerül minden évben más-más helyszínen megszervezni a találkozót, a községek lakói utazhatnak, kapcsolatokat alakíthatnak ki és ápolhatnak, de határon átívelő pályázati lehetőségek is nyílhatnak, és ebből csak hasznuk származhat.

Miklós Ferenc, a csallóközi Szap vezetője feladatának tekinti, hogy lehetőség szerint a határokon túli magyarokat is megszólítsák, az otthoni közösség ápolása mellett megtartsák a magyar kultúrát, és európai projekteket is kihasználva építkezzenek. Szerinte Szap számára nagy pozitívumot jelent ez a pillanat, mert ezután gyakrabban utazhatnak Erdélybe, Kárpátaljára és Magyarországra, s „ezt a kultúrát át tudjuk vinni” – fogalmazott.

A kárpátaljai Palágykomoróci (Kisszelmenc) nem tagja az Európai Uniónak, ezért számukra még fontosabb ez a négyes magyar kapcsolat. A község polgármestere sajnálatosnak tartja az elmúlt napok hollandiai népszavazását, amely megakadályozná Ukrajnát abban, hogy az EU tagjává váljon, és reméli, hogy ezt a hibát hamarosan helyrehozzák a politikusok, már csak azért is, mert Ukrajna Európa élelmiszerkamrája. A jeddi találkozóra úgy jöttek felvidéki barátaikkal, hogy jóformán azt sem tudták, hová érkeznek, de kellemes meglepetésben van részük, és van mit tanulniuk a jeddiektől. „Remélem, hogy ez a kapcsolat virágozni fog, és akkor sok mindent tehetünk a négy település fejlődéséért” – fejtette ki Illár József.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS