Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lecserélték az állatkert igazgatóját

Simon Virág 2014. július 15., 16:21 utolsó módosítás: 2014. július 15., 16:38

Bár hivatalosan nem erősítették meg, úgy tudjuk, hogy az állatkertből az elmúlt hetekben kiszabadult, majd részben befogott makákók esete is hozzájárult ahhoz, hogy visszavonták a marosvásárhelyi állatkert igazgatójának, Kopacz Andrásnak a megbízatását. Helyét Horaţiu Gorea, a Megyei Vadász-Halász Egyesület volt aligazgatója vette át.

Fotó: Boda L. Gergely

Múlt hét közepétől ideiglenesen új igazgatója van a marosvásárhelyi állatkertnek, Horaţiu Gorea személyében. A városháza sajtószóvivője, Aurel Trif a Székelyhonnak elmondta, hogy Kopacz Andrást (képünkön) nem váltották le, hanem visszavonták megbízatását, mivel ő kinevezett igazgatója volt a népszerű létesítménynek.

A sajtószóvivő nem kívánt kitérni arra, hogy erre miért került sor, csupán annyit mondott, hogy Kopacz utódja tapasztalt, jó szakember. A marosvásárhelyi állatkertnek mindeddig csak magyar igazgatója volt, s erre méltán lehetett büszke a város magyarsága. Kopacz András elődje, Bereczki Boldizsár szakmailag és intézményvezetőként is megállta a helyét, és Kopacz András vezetése alatt is fejlődött, nagyobb népszerűségnek örvendett a marosvásárhelyi Állatkert. Méltán tevődik fel a kérdés, hogy az RMDSZ miért nem védte meg a magyar állatkert-igazgatót.

A Székelyhon megkérdezte Peti András alpolgármestert, hogy miként kommentálja Kopacz András félreállítását. Az alpolgármester azt nyilatkozta, hogy az ő megkérdezése nélkül hozták meg a döntést, s ő már tárgyalt a polgármesterrel annak érdekében, hogy Kopacz Andrást nevezzék ki az állatkert tudományos igazgatójának, hiszen értékelni és hasznosítani kell szakmai tudását. Kopacz András pihenőszabadságon van, többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnünk.

Peti Andrástól azt is megkérdeztük, hogy a legutóbbi önkormányzati ülésen, a városháza különböző szakigazgatóságainak és osztályainak átszervezésére vonatkozó határozatok nyomán számíthatunk-e újabb magyar igazgató leváltására. Az alpolgármester azt mondta, az átszervezések a munka hatékonyságának növelése érdekében történtek, és nem érintik a magyar osztályvezetőket, igazgatókat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS