HIRDETÉS

Fakivágás kapcsán ütköznek a vélemények

Gligor Róbert László 2017. február 16., 16:40

Fenyőfákat vágtak ki kedden Erdőszentgyörgy központi részén. Az interneten megjelent fényképek láttán aggódni kezdtek a helyiek, ám az önkormányzat megnyugtatja őket: csak az emberek testi épsége érdekében volt erre szükség.

Fotó: www.facebook.com/kovrig.zoltan

A kisváros központi részén, az iskola, óvoda és városháza mellett, az egykori Zeyk-kúria udvarán kedden fenyőfákat vágatott ki az önkormányzat, ami érzelmi reakciókat váltott ki a helyiekből. Volt, aki egyenesen a marosvásárhelyi polgármester favágási akcióihoz hasonlította az esetet. A helyi Kovrig Zoltán fényképeket osztott meg az egyik közösségi oldalon. Lapunknak elmondta, nem tudja, milyen okból volt szükség a fák kivágására, de úgy látja, jó lett volna, ha ezt a szándékát már előtte ismertette volna a helyiekkel az önkormányzat. Környezetvédelmi szakemberként hozzátette, a fakivágáshoz erdészeti engedély is szükséges a kisváros belterületén is. Az épületben dolgozó Kacsó Sándor fogtechnikus és Cocis Enikő Mária orvosi asszisztens is sajnálatuknak adtak hangot, Kacsó szerint a település régi arculatát teszik tönkre az ilyen lépésekkel, s legalább az udvaron álló hársfát meg kellene hagyni.

Megkeresésünkre Tar András alpolgármester leszögezte, biztonsági okok miatt kellett kivágni a fenyőket. Nagyon régi fákról van szó, amelyek valósággal „ránőttek” az épületre, amelyben fogászati laboratórium és háziorvosi rendelők működnek. Az egyik fa egy méter távolságra, a másik annál kevesebbre volt az épület falától. A fák gyökerei benőttek az épület alá, az öreg ágak letöredeznek, lehullanak, az épület tetőzetét és az esővízcsatornát is állandóan tönkreteszik. A döntő szempont mégis az emberek biztonsága volt, illetve az, hogy ha lehet, mindenképp előzzék meg a balesetet.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy az egykori kúria épülete nagyon régi, ennek felújítására is szükség volna, de a szomszédos óvodaudvart is bővíteni kellene ebbe az irányba, ezért mindenképp hasznos lesz, ha sikerül itt egy kisebb teret felszabadítani, átalakítani. Ami a helyiek reakcióit illeti, Tar elmodta: kiváltották a szükséges vágási engedélyt, a hársfát pedig nem fogják kivágni. Az elöljáró elégedetlenségét sem rejtette véka alá, szerinte éppen azok panaszkodnak, akiknek gyermekei ide járnak óvodába, de az épületben dolgozók sem tettek annyit évek óta, hogy legalább az esővízcsatornákat kitakarítsák, a száraz ágakat eltávolítsák – mondta.

Gyulakután is volt favágás

A szeredai eset kapcsán egy gyulakutai személy jelezte, hogy ugyancsak kedden az ő településükön is favágás történt, „biztosan összeegyezett a két önkormányzat”. Érdeklődésünkre Takács Kálmán alpolgármester elmondta, valóban kivágtak néhány akácfát a faluközponti parkban. Évekig visszanyesték őket, de már elöregedtek, csúnyák is voltak, ezért tavaly egy sor fiatal hársfát ültettek végig a parkban. Az idős fákat most azért vágták ki, hogy a fiatalok fejlődni tudjanak. „Aki látta, hogyan néztek ki azok a fák, az azt mondja, jó dolgot tettünk. Ha területrendezést és szép dolgot akarsz végezni, valamit valamiért fel kell áldozni” – summázott a községvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS