Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lakóövezetben nem javallott fenyőt ültetni – kivágják a veszélyesnek ítélt fákat

Kovács Eszter 2019. szeptember 17., 22:00

Felháborodást keltett a közösségi oldalon a hír, hogy Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala több nagyra nőtt fenyőfát vágat ki a lakótelepeken. Mint kiderítettük, a kivágást maguk a lakószövetségek kérvényezték.

Lakóövezetben nem javallott fenyőt ültetni – kivágják a veszélyesnek ítélt fákat
galéria
Két éve közel hetven fenyőfát döntött ki a vihar. Azóta kivágják a veszélyes örökzöldeket Fotó: Barabás Ákos

2017 júliusában több mint 150 fát döntött ki egy nagyobb erejű vihar Székelyudvarhelyen: a kitört fákból 69 darab fenyő volt, a többi pedig elöregedett, korhadt díszfa. A helyi polgármesteri hivatal azóta folyamatosan kivágatta a túl magasra nőtt, felszíni, kis gyökérzettel rendelkező örökzöldeket:

2018-ban 31 fenyőt, idén pedig 101 fenyő kivágást hagyták jóvá, a környezetvédelmi ügynökség láttamozásával.

Fenyőt ugyanis lakóövezetben nem javallott ültetni, hangsúlyozta Zörgő Noémi sajtószóvivő: sokszor a környező házaknál, tömbházaknál is magasabbra nő, gyökérzete nem terebélyesedik ki eléggé, önmagában pedig nem tud ellenállni az erős szélnek.

Az utóbbi héten összesen 23 fa kivágására kapott engedélyt egy szakcég Székelyudvarhelyen: ezekből 13 a Kórház-negyedi lakók kérésére került fel a listára: a Cekend-bejárat 4. szám, a Kalonda 1. szám és a Kárpátok-bejárat 3. szám alatt lakók kérték a polgármesteri hivatalt, hogy a veszélyesen magasra nőtt örökzöldeket vágassa ki. A munkához hozzá is láttak, az eredmény viszont nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében.

A kérések jogosságát egy szakemberekből álló bizottság bírálja el, akik minden esetben a helyszíni látogatást követően döntenek. Itt mindenik kérés jogos volt, hiszen ezek a fák egy vihar esetén veszélyt jelenthetnek az ott lakók életére, illetve javaikra

– magyarázta kérésünkre a sajtóreferens.

Egyébként ezúttal további két fenyőt a Függetlenség 1.szám melletti zöldövezetben, szintén kettőt a Bethlen Gábor utca 47. szám alatti tömbház mellett (ezek már egy korábbi viharban megsérült egyedek), a Tamási Áron utca 6. szám mellett egyet, a Függetlenség 57. közelében három tuját, a Béke utca 2.-nél egy fenyőt, valamint a Tomcsa Sándor utca 5. szám melletti zöldövezetben egy fenyőt vágnak majd ki hamarosan. Az összeset a lakószövetségek kérésére teszik, nyomatékosította az illetékes.

„A cél, hogy ezeket a fákat fokozatosan kicseréljük alacsonyabb növésűekre. Minden kivágott fa helyett két, legalább kétméteres csemetét kell ültessen a kérvényező lakóközösség” – sorolta a továbbiakban. Fontos tudni azt is, hogy lakóövezetben az őshonos fafajtákat ajánlják ültetésre: ilyen a kőris, a hárs vagy a juhar.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat