Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közösségi fűszerkertet alakítottak ki Homoródalmáson

Dósa Ildikó 2018. június 14., 22:03
HIRDETÉS

Közösségi fűszerkertet hoztak létre Homoródalmáson, melynek segítségével első körben a helyiek megtanulhatják a növények gondozását, a későbbiekben pedig saját kertjükbe is ültethetnek fűszernövényeket, felhasználásukkal gazdagabbá, ízesebbé téve az ételeket.

A fűszerkertet pályázati pénzből, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával hozták létre Fotó: Fazakas Gabriella

Tavaly ősszel Maczalik Ernő gyógynövényszakértő tartott előadást Homoródalmáson, ennek hatására pedig a helyiek közül többen fűszereket, gyógynövény-készítményeket rendeltek tőle. Innen született a közösségi fűszerkert ötlete, amelyben

a helyiek megismerhetik a növényeket, közösen gondozhatják azokat, a későbbiekben pedig saját kertjükbe is ültethetnek

HIRDETÉS

– mondta lapunknak Oláh Irén ötletgazda. Így került kiskertbe lestyán, izsóp, kétféle bazsalikom, valamint citromfű, zsálya, levendula, indiai és hagyományos tárkony, oregánó, kakukkfű, bors- és fodormenta. A helyet az unitárius egyháztól kapták használatba, egy általuk vásárolt ház udvarán.

Mivel a fűszereknek nálunk korlátozott a felhasználása, reményeink szerint ezzel kissé a helyi gasztronómia is gazdagodna. Öntözési sorrendet állítunk fel, tematikus előadásokat tartunk, a hónap végén pedig ellátogatunk Maczalik fűszerkertjébe. Ezenkívül a nyári táborban a gyerekeknek is megmutatjuk a kertet

– sorolta a terveket Oláh Irén.

Családias és könnyen gondozható

Hargita megyében már van néhány közösségi, családi fűszerkert, a Homoród mentén azonban ez az első – tudtuk meg Ferencz Lehel gyergyószentmiklósi kertészmérnöktől. A szervezők kérésére ő tervezte, igazította a hely adottságaihoz a kiskertet, irányította az ültetést, látta el hasznos tanácsokkal a közösséget.

A kert mérete családi léptékű, alig néhány négyzetméter, de éppen elég arra, hogy kettős iskolaként működjön: egyrészt a helyiek ismereteit gyarapítja, másrészt miután megtanulták gondozásukat, a növények innen tőosztással szaporíthatók, beültethetők a konyhakertekbe.

„Ez egy hosszútávú projekt. Minden növényt külön négyzetbe ültettünk, így jól lehet követni a növekedést, könnyebb öntözni és szaporítani őket. Mivel a hely kicsi, adottságához illően téglákat használva sakktáblaszerűen alakítottuk ki a kertet, így amellett, hogy tetszetős, átláthatóbb és könnyebben gondozható. Előnye még, hogy a tégla jól tárolja a hőt, igaz, több vízre van szükség, de

vízigény szerint külön lehet kezelni a növényeket, és időjárástól függetlenül, például nagy sárban is hozzá lehet férni.

A talaj előkészítésekor mulcsozást alkalmaztunk, ez elnyomja a gyomot, jobban tartja a nedvességet és megelőzi a talajról terjedő betegségeket” – magyarázta a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS