Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Körvonalazódik két csíkzsögödi utca új arculata

Kovács Attila 2018. szeptember 19., 12:26 utolsó módosítás: 2018. szeptember 19., 12:27
HIRDETÉS

Célegyenesbe került Csíkszereda zsögödi városrészében a Kicsimező és Kőbánya utcák felújítása, amelyeket idén be is fejeznek. Aszfalt lesz a sáros vagy poros út helyett.

Fotó: Gecse Noémi

A Kicsimező utcában, amelynek lakói régebben többször panaszkodtak a mostoha viszonyokra, nem kell többé esőzés és hóolvadás után sárban közlekedni, száraz időben pedig nyelni a port. A nyár elején kezdődött felújítás a tervnek megfelelően haladt,

kiépítették az esővíz-elvezető hálózat vezetékeit, az aknákat, már csak ezek véglegesítése maradt hátra.

Ottjártunkkor az úttest, illetve a járda szegélyköveinek elhelyezésével dolgoztak – az utca jelentős részén, ahol az úttest szélessége ezt megengedni, járdát is építenek, amely korábban teljesen hiányzott. Az utca legszélesebb részén parkolót alakítanak ki.

Fotó: Gecse Noémi

Az úttest alapozását már elvégezték, és az aszfaltozáshoz szükséges földnedves betonréteget (CKT) is elterítették, így nemsokára az úttest és a járdák burkolatainak kialakítása következhet. Noha még nincs kész a felújítás, az látszik, hogy

a járdák építésével az úttest keskenyebb lesz a megszokottnál,

ezáltal az út szélén esetlegesen leparkolt járművek helyenként komolyan akadályozhatják majd a forgalmat. A négy hónapos időtartamra tervezett felújítást a helybeli ING Service Kft. végzi, a PNDL 2 nevet viselő országos fejlesztési program keretében korábban 1,57 millió lejes támogatást hagytak jóvá az utca felújítására, a munkálatok szerződés szerinti értéke áfa nélkül 1,3 millió lej. Buzogány Károly, a cég igazgatója kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a munkát október végére befejezik.

Felkerestük a Kőbánya utcát is, amelynek felújítása tavaly már elkezdődött, de az igen szűk és egy részén meredek utcában a munkálatok idén műszaki akadályok miatt megtorpantak. A korábban elkészített utcai gáz-, víz- és szennyvízvezetékek elhelyezkedése miatt adódtak problémák, mivel ezeket át kellett helyezni a másik oldalra.

Fotó: Gecse Noémi

Az utcában most már lehet autóval közlekedni, ott is elkészült a földnedves betonréteg, valamint az esővíz elvezetésére szolgáló betonozott, fedett sánc. Ez az utca is aszfaltburkolatot kap, és a gyalogosoknak is kialakítanak egy keskenyebb, térkővel burkolt járófelületet, mert

megfelelő szélességű járda építésére nincs lehetőség.

A Kőbánya utcai munkálatok számára 821 ezer lej támogatást nyújt Csíkszeredának a már említett országos fejlesztési program.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS