HIRDETÉS

Kimozdulás a holtpontról: üzletközpontot építenének a Csíki Pláza helyett a régi traktorgyár helyén

Kovács Attila 2018. február 13., 10:34
HIRDETÉS

Befejezné egy cég a majdnem tíz éve Csíkszeredában elkezdett, majd félbehagyott Csíki Pláza építését. Megváltozott arculattal, egyelőre nem ismert névvel készülne el az üzletközpont, amely a kereskedelmi felületek mellett két parkolóval is rendelkezne majd, ugyanakkor körforgalom és bekötőút is készülhet a rendezési tervnek megfelelően.

Jelentős számú parkolóhely lesz a tervezett létesítménynél. Tervek a változásra

Noha a kerítésen olvasható felirat és telefonszám alapján még eladónak van feltüntetve Csíkszeredában, a Hunyadi János utcában az egykori traktorgyár részben átalakított épülete, ez a közeljövőben megváltozhat.

A tervezett de el nem készült Csíki Pláza ügye egy ideje napirendre került, tervek készültek az átépítésre, igaz, hivatalosan még nincs új tulajdonosa a beruházásnak.

HIRDETÉS

A tervek szerint befejeznék az üzletközpont építését. Új formát kap a félkész épület Fotó: Pinti Attila

Új beruházó jön

Közel kilenc éve, hogy leállt az egykori traktorgyár átépítése, tavaly viszont megtörténtek az első lépések a folytatás érdekében. Tulajdonosként továbbra is a korábbi beruházó, az izraeli tulajdonú, több országban is jelen lévő Plaza Centers N. V. által birtokolt North Gate Plaza cég szerepel a vállalkozás honlapján. Viszont a nemrég

a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez benyújtott dokumentáció szerint, amelyet a meglévő épület átalakításához szükséges környezetvédelmi beleegyezés megszerzése érdekében készítettek, a North Gate Plaza már az RC Europe Development Kft. képviseletében jár el.

Fotó: Pinti Attila

Utóbbi ingatlanfejlesztő vállalkozást Csehországban alapították, és a régióban Románia mellett Szerbiában és Horvátországban is tevékenykedik világcégek partnereként. Hazai képviseletükkel nem tudtunk kapcsolatba lépni, viszont a North Gate Plaza illetékese, Hanan Shraiter kérdésünkre annyit elárult, hogy a tulajdonváltás még folyamatban van a cégnél, így erről részletekkel most nem tud szolgálni.

Hosszútávú bérbeadás

Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester kérdésünkre elmondta, tudnak arról, hogy folytatni szeretnék a Hunyadi János utcai beruházást –

egy cég kérést is nyújtott be tavaly a helyi önkormányzathoz egy terület hosszútávú bérbevétele érdekében, mivel az épület előtti terület egy része a városé.

Fotó: Pinti Attila

A helyi önkormányzati képviselő-testület tavaly novemberben

egy határozatot is elfogadott a Hunyadi János utcai félbemaradt beruházás közelében fekvő 4174 négyzetméternyi közterület hosszú távú, 49 évre történő bérbeadásáról, parkoló építése céljából.

Mint az alpolgármester elmondta, utólag érkezett egy másik megkeresés az igénylő cég részéről, hogy nem szükséges a teljes terület bérbeadása, mert annak egy része zöldövezet lesz, amelyet kialakítása után ők nem használnak, csak a parkolót. Azt is megtudtuk,

készül egy szerződésmodell arról, hogy milyen feltételek mellett épülhet meg az üzletközpont és a Kalász lakótelepi temető közötti, a már elkészült parkolóhoz vezető bekötőút és körforgalom – mindkettő a korábban elfogadott, és érvényes övezeti rendezési terv része.

Fotó: Pinti Attila

Világcégek a kínálatban

A meglévő épület átalakításának tervezése már néhány hónapja elkezdődött, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal tavaly júliusban bocsátott ki urbanisztikai bizonylatot ennek érdekében. A környezetvédelmi ügynökséghez benyújtott dokumentáció a helyszínrajzot is tartalmazza, ennek alapján egy

egyszintes, alagsorral rendelkező, U alakú, a Hunyadi János utcára néző épület készülhet el. Középen 140 férőhelyes parkolót terveznek, az épületben pedig üzletek, éttermek, raktárak, műszaki helyiségek, illemhelyek kapnak helyet.

A beruházás összesen 36 729 négyzetméternyi területet érint, az üzletközpont hasznos felülete 19 812 négyzetméteres. A 8111 négyzetméteres alagsorban több mint 5000 négyzetméternyi üres felület is marad, II. szakasz megnevezéssel. Várhatóan számos ismert cég üzleteiben lehet majd vásárolni itt, így

a dokumentációban a beruházó a Jysk, a CCC, a C&A, a DM, a Takko, a Deichmann, a KIK, a Pepco, a TXM, vagy a Sportisimo márkákat is felsorolja, megjelölve a ruházati-, lakberendezési-, cipő-, játék- és ajándékboltok által elfoglalt felületeket is.

Fotó: Pinti Attila

Több mint 4000 négyzetmétert éttermek számára tartanak fenn. Az üzletközpont keleti oldalán található a már részben elkészült parkolóház, ehhez a már említett bekötőúton lehet majd eljutni, amelyet a körforgalommal együtt a rendezési tervnek megfelelően a beruházónak kell megépítenie.

Egy elbukott terv
A korábbi traktorgyár 2008-ban kezdődött átépítésére 12 millió eurót költött el a korábbi tulajdonos, és 2009-ben szerették volna átadni a 25 milliós költségű Csíki Plázát. Abban az évben viszont az építkezés leállt, akárcsak a Plaza Centers több romániai beruházása. A leállást a gazdasági-pénzügyi válsággal indokolták, három évvel később már 5 millió euróért kínálták eladásra a területet és a félkész ingatlant.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS