Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Két tűzoltóautót adtak át a Gyilkos-tónál

Baricz-Tamás Imola 2018. március 18., 11:49
HIRDETÉS

Régi álom valósult meg szombaton: két tűzoltóautót adtak át a Gyilkos-tónál a pilisszentiváni önkéntes tűzoltók adományaként. Többen is közreműködtek azért, hogy a Gyergyószentmiklóshoz tartozó üdülőtelepen tűzoltóautók legyenek. Magyarországi és helyi hivatásos, illetve önkéntes tűzoltók, önkormányzati képviselők jelenlétében vehette át az autók kulcsait Nagy Zoltán polgármester.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke immár évek óta tudja, ha tűzoltóautó-felajánlásról hall, akkor azt a Gyilkos-tóhoz kell irányítani. Baráti viszonyban van az üdülőtelep egyik vállalkozójával, Portik Csabával, akivel folyamatosan tárgyaltak a tűzoltóautók és egy önkéntes tűzoltócsapat szükségességéről, ugyanis

a várostól közel harminc kilométerre lévő településen, ha baj történik, időbe telik, amíg Szentmiklósról odaérnek a tűzoltók.

Így a nemrég történt pilisszentiváni felajánlást a megyei elnök Gyergyószentmiklósra, a Gyilkos-tóhoz irányította.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester rövid történelmi áttekintésében többek között ismertette, hogy az 1864-es nagy tűzeset után egy évvel alakult a helyi önkéntes tűzoltóalakulat, mely később Orel Dezsőt, a város polgármesterét választotta élére, és 1930-ig működött, majd állami szerv vette át a helyét.

HIRDETÉS

„Úgy gondolom, történelmet írunk azzal, hogy önkéntes tűzoltó alakulat születésénél vagyunk jelen. Noha a városban jól működő hivatásos alakulat működik, ha baj van, legalább egy fél óra kell, amíg a Gyilkos-tóhoz kiérnek, ezért is örülünk a felajánlásnak, melyet Bodnár Ferenc tűzoltósági elnök tett, és amely Albert Csaba, valamint Portik Csaba közreműködésével ért célba” – mondta Nagy Zoltán. A polgármester jelezte, hogy

az üdülőtelep minősítésénél is feltétel a tűzoltóegység működése.

Az autók működőképesek, remélem, nem kell sokszor használniuk – mondta Bodnár Ferenc, a pilisszentiváni önkéntes tűzoltóság elnöke, a Pest Megyei Tűzoltószövetség alelnöke. A jelenlévőkkel ismertette a két tűzoltójárművet, az egyik tartállyal ellátott, négykerék-meghajtású, jól felszerelt autó, a másik pedig egy tizennyolc méter hosszú létra kiemelésére alkalmas speciális jármű. Bodnár Péter az önkéntes tűzoltó alakulatuk működéséről is szólt, illetve arról, hogy miként tudják segíteni társaikat autókkal, felszerelésekkel. A megelőzésre és a gyakorlat fontosságára fektetve a hangsúlyt úgy fogalmazott, hogy

amikor éles helyzet van, a nagyon sokszor és jól begyakorolt mozdulatok kiesnek az ember emlékezetéből, és kapkodás van.

A hiánypótló tevékenység kialakításában szakmai segítséget is kapnak, az adományozó és a Hargita megyei szakmai egyesület a gyilkostói önkéntes csapat létrehozásában is támogatja a várost.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

A pilisszentiváni önkéntes alakulatot segítő Franz Gerasz németországi, járási tűzoltófelügyelő is részt vett az átadáson. A speciális járművek a Magyar Tűzoltószövetség támogatásával kerültek Gyergyószentmiklósra. Az ünnepségen még jelen volt a Hargita megyei tűzoltóság (ISU) főfelügyelője, Stelian Cimpoesu, illetve Coşarcă Gavril, a gyergyószentmiklósi tűzoltóság parancsnoka is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS