Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ismét benyújtották az autonómiastatútumot az RMDSZ-MPP parlamenti képviselői

Bíró Blanka 2019. december 18., 17:37

Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők szerdán ismét törvénytervezetként iktatták a Románia Parlamentjében Székelyföld Autonómia Statútumát.

Párbeszéd indul róla, vagy a román többség csuklóból visszadobja az újból benyújtott autonómiastatútumot? A közeljövőben kiderül. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

A képviselőházban december 18-án a nemzeti kisebbségek napján nyújtották be a tervezetet. Kulcsár Terza József lapunknak elmondta:

a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldötteiként az SZNT által kidolgozott statútumot terjesztették be, akárcsak két évvel ezelőtt, ketten szerepelnek kezdeményezőként, de egyeztettek az RMDSZ-el, és erről közös döntés született.

HIRDETÉS

„Az RMDSZ-el megbeszéltük, támogatják az autonómia ügyét, és a tervezetet is. Tavaly, amikor a bizottságokban, a plénumban tárgyalták az autonómiastatútumot minden magyar politikus kiállt mellette, felszólaltak, védték az ügyet. Elindultunk egy úton, közösen mutatunk fel erőt” – mondta a politikus. Hozzátette, arra számít, hogy a parlamenti procedúra során kulturált párbeszéd, vita alakul ki a székelység önrendelkezési igényéről.

Naivitás lenne a részemről, ha azt mondom, arra számítok a román parlament megszavazza a törvénykezdeményezést. Remélem annak is eljön az ideje, de az nem most lesz. Párbeszédre számítok, és arra hogy ezáltal lassan megértik, mit jelent a székelység autonómia-igénye

– részletezte Kulcsár-Terza József. Hozzátette, Dél-Tirol esetében is többször benyújtották az autonómiát szavatoló törvénytervezetet, vitáztak róla, majd módosították, bővítve a jogköröket. „A közelmúltban számtalan, a székelyföldi magyarság ellen irányuló burkolt vagy esetenként nyílt támadásnak lehettünk tanúi, amelyek arra irányulnak, hogy elbizonytalanítsanak, megfélemlítsenek bennünket. Ezért közös felelősségünk eloszlatni azt a tévhitet miszerint mindaz, amit Románia megvalósított a nemzeti kisebbségeknek biztosított jogok tekintetében, modellértékűnek tekinthető.

Meg kell tehát ragadnunk minden alkalmat, hogy a székelység akaratát mind hazai, mind nemzetközi fórumokon kinyilvánítsuk, és egyértelművé tegyük, nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, amelyre 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nyilatkozatban ígéretet kaptunk

– olvasható a Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József által kiadott közleményben. A politikusok azt várják, hogy a parlament tűzze napirendre a kezdeményezést.

Mint ismeretes Kulcsár-Terza József éppen két évvel ezelőtt, 2017 decemberében is, akkor egyéni kezdeményezésként nyújtotta be az SZNT által kidolgozott autonómiastatútumot.

Korodi: támogatjuk az autonómiastatútumot

Az autonómiastatútum beterjesztését komoly egyeztetés előzte meg az RMDSZ-el – erősítette meg lapunknak Korodi Attila. A szövetség képviselőházi frakcióvezetője kifejtette:

a tervezetet teljes mértékben támogatják, az előkészítésben, a bizottsági és a plenáris vitákon, hogy minél szakszerűbben megalapozzák azt.

„Nincsenek álmaink arra vonatkozóan, hogy Románia parlamentje megszavazza Székelyföld autonómiastatútumát, de a törvénytervezet fontos eszköz, hogy a székelység önrendelkezési igényeiről jövő év első felében ismételten intézményes keretek között lehessen beszélni” – szögezte le Korodi Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS