Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Így oszt pénzt a Hargita megyei önkormányzat – ennyi jut Udvarhelyszéknek

Kovács Eszter 2019. augusztus 08., 22:00
HIRDETÉS

Az országos költségvetés elfogadásának csúszása miatt idén csupán az év derekától tudta támogatni a pályázókat Hargita Megye Tanácsa: a benyújtott pályázatok száma ugyan jelentősen csökkent, bizonyos kategóriákban azonban növekedett a kiírás keretösszege. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke summázta a tapasztalatokat.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Idén a július előtt megrendezett programokat pályázati úton nem tudta támogatni a megyei tanács, a leadási határidőig azonban több mint négyszáz pályázat érkezett be a megyei önkormányzathoz: ezek kiértékelése, az eredményhirdetés már lejárt, a szerződéskötések zöme is megtörtént.

A megyei tanács pályázati rendszerében nincsen lehetőség utólagos pótlásra, így a benyújtott pályázatok mintegy húsz százaléka rostálódott ki formai hiba miatt

– magyarázta Bíró. Nyolc kategóriára oszlottak a kiírások: a családi típusú programoknál 70 ezer, a turisztikaiaknál 100 ezer, a viseletvásárlásnál 160 ezer, az önkéntes tűzoltóknak szánt kategóriában 300 ezer, az ifjúsági tevékenységeknél 250 ezer, a román kulturális tevékenységeknél 60 ezer, a kulturális tevékenységeknél 350 ezer, illetve a sportban 650 ezer lejt osztottak ki. Megtudtuk ugyanakkor, hogy

a bürokratikus folyamat egyszerűsítése, a fölösleges, sokszor ismétlődő papírmunka kiiktatása érdekében 2020-tól online platformon fog majd működni a pályázás. 

HIRDETÉS

A megyei tanács alelnöke továbbá arról is beszámolt, hogy a személyi jövedelemadó visszaosztásából Udvarhelyszék részére idén összesen közel 11 millió lejt szán a megyei önkormányzat.

Idén egységesen az ország összes megyéjének 28,5 millió lejt osztottak vissza, ez Hargita megye számára előnyös, hiszen átlagosan 16-18 millió lejnyi jövedelemadót termel egyébként a megye

– matematikázott az elöljáró. Az összeget a megyei tanács arányosan osztotta szét Udvarhelyszék, Csíkszék és Gyergyószék között.

A visszaosztott jövedelemadóból 1,2 millió lejt szán a megyei önkormányzat a Székelykeresztúron tervezett kisvágóhíd létrehozására Fotó: Barabás Ákos

Udvarhelyszéken jelentősebb összeget kap Székelykeresztúr a kisvágóhíd létrehozására, és egyebek mellett a fenyédi óvoda megépítéséhez, a szentpéteri kultúrotthon felújításához, a szentegyházi kórház gyermekosztályának további modernizálásához, az agyagfalvi emlékmű restaurálásához, a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola felújításához is hozzájárulnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS