Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Huszonöt év táboroztatás: ahol művészek születnek – beszélgetés Borsos Gézával

Balázs Katalin 2018. július 17., 19:41

Negyed évszázada minden esztendőben megszervezik a Kárpát-medencei Borsos Miklós Alkotótábort. Megálmodója, a művész rokona, Borsos Géza a hétfői táborzáró ünnepségen beszélt nekünk a küldetésről, arról a lehetőségről, mely által a gyerekek felismerhetik a bennük rejlő tehetséget, megtalálhatják hivatásukat.

Borsos Miklós Fotó: Balázs Katalin

– A tábornyitón Borsos Géza arra biztatta a közel harminc táborozót, úgy alkossanak, hogy a következő 25 évet megalapozzák. A tábori termésből készült kiállítást látva, elégedett a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnöke?

– Ötven évet alapoztak meg. Nagyon meg vagyok elégedve, azt hiszem, ilyen termékeny tábor igazán méltó a 25. alkalomhoz. Műfaji- és ötletgazdagság, technikai tudás van jelen, ráadásként természetben található anyagokkal festettek, kenyérbéllel radíroztak. Azt hiszem, a 25 év táboroztatásra is igaz, hogy a folyamatnak mindig van egy feltöltődős szakasza, ennek értünk a csúcsára, és kezdődik egy új időszak.

A minőségi változás törvényszerű, de csak akkor, ha a folyamat egymásra épülő részekből áll, nem változik az eszmeisége, a célja.

HIRDETÉS

– Mit tart a negyed évszázadnyi táboroztatás legfontosabb hozadékának?

– Az első 25 év egy ember életében is meghatározó. Az, hogy milyen alapokkal, milyen eszmeiséggel indulhat egy ember, döntő módon befolyásolja az életpályáját.

A táborozók életútját követve azt látjuk, hogy sokuk számára ez a hely egy eljövendő életpálya kezdete.

A most megjelent ünnepi kiadványunkban 32 olyan személyt soroltunk fel, akik képzőművészeti pályára léptek. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy ettől az eszmeiségtől nem távolodtak el ezek az életpályák.

Alkotásokat hagytak, élményekkel távoztak a szárhegyi táborlakók Fotó: Balázs Katalin

– Hogyan foglalná össze az említett eszmeiség lényegét?

– Borsos Miklós azt mondta, a mélyből a gyökerek szívják az erőt, ezzel lehet a jövőt elképzelni, ez által lesz koronája a fának.

Ezt értem az eszmeiség alatt: a múlt értékeire építve a jelen eszközeivel, de a jövőt megcélozva.

Borsos Miklós mindig egy közösségi jövőben gondolkodó ember volt, ezért is tartom a tábor másik sikerének, hogy a Kárpát-medencéből hívja össze a magyar gyermekeket.

Fotó: Balázs Katalin

– Ha itt lehetne most Borsos Miklós a 25. táborzárón, mit szólna?

– Ő egy örök gyerek maradt. Fanatikusan szerette az ifjúságot, szeretett tanítani úgy, hogy az értelmét ragadta meg mindig a dolgoknak, azt próbálta előrevetíteni, motivációt gerjesztve. Nem véletlen, hogy az őt követő tanítványai hozzá hasonló szintre tudtak emelkedni. Borsos Miklós most nagy boldogsággal nyugtázná, hogy mindaz, amit ő életében elvetett, szárba szökkent.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS