Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tovább erősítenék a kultúrát

Nagy D. István 2013. március 12., 20:44

Négyéves programsorozatban képzeli el a háromszéki megyeszékhely a Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést. Az otthon a kultúrában jelszóval útjára indított sorozat minden évben más tematikát jár körbe.

Fotó: Nagy D. István

Az elképzelésről, amely a 2013–2016-os időszakot öleli fel, Antal Árpád András polgármester és Knop Ildikó, a programsorozatért felelős Városimázs Iroda munkatársa számolt be kedden. A városvezető szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Sepsiszentgyörgy kiemelkedő eredményeket képes felmutatni a művelődési élet terén, és ezt a tendenciát bővíteni, erősíteni szeretnék. Ráadásul a város saját, mára már megfelelően „bebetonozott” intézményrendszere mellett a civil szféra is komoly szerepet vállal a kulturális élet fejlesztésében. Antal rámutatott, a folytatás mellett szólt az is, hogy az elmúlt két tematikus év (550 éve város Sepsiszentgyörgy, illetve Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa) során lezajlott kezdeményezésekre pozitív visszajelzések érkeztek. A polgármester emlékeztetett, hogy a megyeszékhely továbbra is az a város, amely egy lakosra számolva a legtöbbet költ művelődésre.

Knop Ildikó pár részlettel szolgált arra nézve, milyen elvek mentén állították össze a négy tematikus év programját, illetve mi a célja a rendezvénysorozatnak. Eszerint az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a kulturális rendezvényeket bizonyos konkrét célok mentén kell megvalósítani, éspedig oly módon, hogy társadalmi hasznuk is legyen. A szervezők elsődlegesen a fiatalokra összpontosítanak, hogy megszerettessék a kultúrát a következő generációkkal, de legalább ennyire fontos, hogy a felnőtt, idősebb generációnak is igényes, tartalmas programokat tudjanak biztosítani.

Mivel a sorozat révén a magas és alternatív kultúra közelítését is szem előtt tartják, ezért három
olyan stratégiai célkitűzést fogalmaztak meg, amely túlmutat a rendezvény keretidőszakán. Ezek megvalósítása érdekében három, párhuzamosan zajló kampányt szerveznek Kulturális nevelés – a művészet mindenkié, Művészet az utcán – az alternatív kultúra térfoglalása, Értékgyarapítás – kulturális nagykövetek – kulturális tranzakciók témakörben.

Ami a négy év tematizálását illeti, a keddi tájékoztatón kiderült, hogy 2013-ban a Hang és szó éve lesz, amikor a zene és irodalom kerül a középpontba, 2014-ben a Játék éve, 2015-ben a Hagyomány éve, 2016-ban pedig a Kép éve lesz. A programkínálat természetesen az éppen aktuális téma köré rendeződik. A rendezvénysorozat első állomása a március 21–23. között sorra kerülő Kulturális Nyílt Napok lesznek. A gazdag, a www.sepsi.ro honlapon megtekinthető programmal kecsegtető háromnapos rendezvény során bárki beléphet a kulisszák mögé, megtudhatja, hogyan zajlik a mindennapi élet ezekben az intézményekben, beszélgethet intézményvezetőkkel, kulturális szervezőkkel, találkozhat kedvenc színészeivel, betekintést nyerhet a bábjáték világába, illetve más belső titkokat is megtudhat. A nyílt napok az intézményekbe való betekintés mellett lehetőséget adnak majd az egyéni alkotókkal, művészekkel, művészeti csoportosulásokkal való személyes, közvetlen találkozásra is. Az elképzelés egyébként a Múzeumok Éjszakája rendezvények ötletén alapul. A sorozat egyben felkészülés is a 2021-es évre, ugyanis a megyeszékhely megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS