Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Társaik is segítették a pótérettségizőket

Baricz-Tamás Imola 2014. augusztus 18., 15:28 utolsó módosítás: 2014. augusztus 18., 15:46

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban befejeződött román nyelv- és irodalomból a felkészülés a pótérettségire. A könyvtárban harmadik éve szerveztek felkészítőt azoknak a fiataloknak, akiknek nem sikerült a román érettségi vizsgájuk. Csergő Aliz programfelelőssel beszélgettünk a tapasztaltakról.

Társaik is segítették a pótérettségizőket
galéria

 

„Az év újdonsága, hogy az első találkozásra meghívtunk néhány olyan magyar anyanyelvű diákot, akik 9-es körüli jegyet kaptak az idei román érettségin. Arra gondoltunk, hogy ők, akik közvetlen érintettek, meggyőzőbben tudnak társaikra hatni tanácsaikkal, egyéni tanulási módszereikkel.
Azt tapasztaltam, hogy a diákok sorstársként kezelik egymást, és egyáltalán nem közömbösek egymás problémái iránt, mivel a felkérésünkre pozitívan reagáltak. Talán mi felnőttek nem is vagyunk képesek igazán átérezni az ő helyzetüket, amely egy nagyon nehéz és sorsdöntőnek számító időszak” - ismertette Csergő Aliz.

„Az általunk megszólított fiatalok számos hasznos tapasztalatot megosztottak társaikkal, és érdekes szempontok hangzottak el. Volt, aki azt mondta, azáltal, hogy tétje van a vizsgának, olyan sikerélményt képes nyújtani, mely egész életükre kihat és elkísér, merthogy igazán csak azt tudjuk értékelni, amiért dolgoztunk és megküzdöttünk. Azt mondták, hogy a kamerától nem kell félni, mert aki felkészült, azt nem zavarja semmi. Egyszóval bízniuk kell tudásukban, ehhez pedig tanulni kell. És hogy a román érettségi mindannyiuk számára sikerélményt jelenthessen, a könyvtár, mint kulturális intézmény próbált idén is segítséget nyújtani. A siker azonban rajtuk áll, mi csak segíteni tudunk, nekik kell tanulniuk.”

Átvették a négy év anyagát

„A felkészítőkre feliratkozott 46 diák rendszeresen részt vett a heti két alkalommal sorra kerülő felkészítőn, bizonyítva ezáltal azt, hogy van bennük elszántság, akaraterő. A program közvetlen hangulatban zajlott, interaktív volt, annál is inkább, mivel a cél az volt, hogy minél könnyebben, egyszerűbben, átláthatóbban és lényegretörőbben vegyük át a négy év román érettségi anyagát. A diákok nagy odafigyeléssel, bátran bekapcsolódtak az órákba. Megpróbáltam segíteni abban, hogy erőt, lendületet kapjanak, visszanyerjék a meginogott önbizalmukat, reményüket a román érettségivizsga eredményességét illetően, hiszen nem lehetetlen feladat ami előtt állnak” – fogalmazott Csergő Aliz sikert kívánva a fiataloknak a könyvtár munkaközössége nevében is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS