Gyilkostó: cégfelszámolás, bódébontás

Gyilkostó: cégfelszámolás, bódébontás

Semmiféle előnyt nem jelent Gyergyószentmiklósnak a Monturist Kft. működése – jelentette ki Mezei János polgármester. A város gyilkostói területeit hasznosító céget felszámolná, területeit visszavenné az önkormányzat. A Monturist többségi tulajdonosa a testvérváros, Budapest V. kerülete.

Gergely Imre

2014. április 23., 10:552014. április 23., 10:55

2014. április 23., 17:032014. április 23., 17:03

A Monturist és Gyergyószentmiklós önkormányzata közti viszony semmiképpen nem jó – ebben teljes volt az egyetértés a városi önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az önkormányzat felszámolási eljárást indított a Monturist ellen felgyűlt adóterhek ki nem fizetése miatt, ugyanakkor a polgármester azt javasolja a Gyilkos-tó közelében működő szuvenírboltok, lacikonyhák tulajdonosainak, ne újítsák meg szerződésüket a céggel a közelgő turistaszezonra, mert a város maga fogja hasznosítani ezután a területeket.

Mezei János, sajtótájékoztatóján kifejtette, visszavenné a cégtől a város gyilkostói területeit. Akár úgy, hogy valamilyen formában kivásárolná a Monturistban a többségi tulajdont birtokló Budapest, V. kerület (Belváros) önkormányzatát, de akár a cég megszüntetésével is. Mezei szerint a budapestiek semmiféle választ nem adtak az elmúlt három évben történt megkeresésekre. A helyzet változott: a cég hamarosan, május 7-én Budapesten tart közgyűlést, itt Gyergyószentmiklóst a polgármester képviseli.

Meg nem valósult álmok

1996-ban jött létre a Monturist Kft., amelyhez Budapest V. kerülete pénzzel, Gyergyószentmiklós
a város gyilkostói ingatlanaival járult hozzá. A cél az volt, hogy a gyilkostói üdülőtelep turizmusa
fellendüljön, mindkét befektető hasznára. Az akkori remények szállodákat, szórakozóközpontokat
jelentettek. Ez azonban nem valósult meg. Az V. kerület által befektetett pénzek „bennragadtak” az üzletben, a befektetés nem váltotta be az elvárásokat – vázolta Mezei János.

Hozzátette, a gyergyószentmiklósi önkormányzat veszített a vállalkozáson. Minden gyilkostói területét, ingatlanát a Monturistnak adta át, s ezek semmiféle előnyt, gazdasági hasznot nem hoznak a városnak. Ezen túlmenően azonban az is komoly gondot jelent, hogy mivel Gyergyószentmiklós a Monturist miatt saját kezelésében lévő gyilkostói ingatlanok nélkül maradt, nem használhatja ki a pályázati lehetőségeket sem – ismertette a polgármester.  

Felszámolási eljárás a Monturist ellen

A polgármester elmondása szerint többször felkérték az ügyvezetőt, Virág Zsoltot, hogy számoljon be a cég tevékenységéről, mutassa be pénzügyi adatait, ez azonban nem történt meg. A gyergyói önkormányzat ezért bírósághoz fordult, hogy így érje el a papírok bemutatását. A cég tevékenysége nagyrészt a Gyilkos-tó közeli, a városi tulajdonú területek kereskedelmi hasznosításában merül ki, kisvendéglők, lacikonyhák által elfoglalt területek bérleti díjai jelentik a bevételét.

Gyergyószentmiklós ugyanakkor felszámolási eljárást is kezdeményezett a céggel szemben. Ebben
arra hivatkoznak, hogy a Monturist mintegy 60 ezer lejes adótartozást halmozott fel. Ez és egyéb követelések összesen közel 85 ezer lejre rúgnak. A polgármester kifejtette: igazából nem az a céljuk, hogy a Monturist megszűnjön, hanem hogy tartozását törlessze, ettől függetlenül a leglényegesebb, hogy a város újra tulajdonba vehesse területeit.

Az V. kerület nem is tud semmiről?  

Mezei János elmondta, hivatalba lépésétől, 2008-tól keresi a lehetőséget az együttműködésre a magyarországi testvérvárossal, vagyis lényegében az 1996-ban elképzeltek megvalósításának lehetőségét. A kezdeti kapcsolatfelvétel után azonban három éve semmilyen kommunikáció nem létezik a két fél között. Hozzátette: amit tudni lehet, hogy az V. kerület nem szeretne újabb összegeket Gyilkos-tóra fordítani, tudtukra is adták a gyergyóiaknak, hogy nem terveznek további befektetéseket a közös cégbe. Gyergyószentmiklósnak azonban feltett szándéka, hogy vagy kivásárolja a magyarországi felet, vagy más úton, de mindenképpen visszaszerezze gyilkostói ingatlanjait.
A Belváros-Lipótvárosiak három éve felmérést is készítettek azzal a céllal, hogy megállapítsák az esetleges kivásárlási árat, de ennek eredményéről azóta sem értesítették a gyergyóiakat – közölte Mezei. Elmondása szerint személyesen is megpróbált tárgyalni Budapesten az illetékesekkel, de azokkal a személyekkel, akik érdemben beszélhettek, dönthettek volna, nem sikerült találkoznia. Megjegyezte, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Lipótvárosban az ügyben illetékesek nem is tudnak
a gyergyószentmiklósi helyzetről. 

Ahogy a Gyilkos-tó az V. kerületből látszik

Monturist-ügyben mint többségi tulajdonos Budapest V. kerülete hozhat döntéseket. „Bízunk benne, hogy ezek a félreértések a közeljövőben tisztázódnak, és a két önkormányzat között ismét zökkenőmentes lesz az együttműködés. A sorra kerülő közgyűlésen meg szeretnénk vitatni gyergyószentmiklósi partnereinkkel a nézeteltéréseket, és reméljük, hogy közösen tovább tudjuk fejleszteni cégünket, minden ide vonatkozó lehetőséget kihasználva” – válaszolta kérdésünkre Zalka Szilvia, az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense. A válaszból ugyanakkor kiderül, a budapestiek felkérésére készült  jogi jelentés során olyan intézkedések kerültek napvilágra, amelyekről az V. kerületben nem tudtak.

„Gondolok itt elsősorban területek kivételéről a társaság törzstőkéjéből, melyről Gyergyószentmiklós nem értesítette sem a céget, sem bennünket, mint többségi tulajdonost. (...) Mind önkormányzatunk, mind pedig a Monturist Kft. írásban kérte ezeket a dokumentumokat, de a mai napig nem bocsátották rendelkezésünkre az illetékesek. Sajnáljuk, hogy Mezei János a kommunikáció hiányáról beszél, de elsősorban ő hozhatta volna tudomásunkra a törzstőke-csökkentésre vonatkozó szándékát” – fogalmazott Zalka Szilvia. A Monturist és az V. kerület a Gyilkos-tó vendéglő melletti területet, az úgynevezett „Zöld ház” alatti területet és még egy másik, tó melletti területet, összesen mintegy 1,7 hektárt említ, mint olyant, amit Gyergyószentmiklós az ő beleegyezésük nélkül vett ki a cég kezeléséből.

Az V. kerület szóvivője ugyanakkor közölte, a cég éves jövedelmét minden alkalommal visszaforgatta a Gyilkos-tó környéki, tulajdonában lévő területekre. Rendeződött egy mocsaras terület, ahol játszótér alakult. Arra a felvetésre, hogy Gyergyószentmiklós felszámoltatná a céget, maga venné át a Monturist által folytatott tevékenységeket, és visszaszerezné a cégbe bevitt ingatlanjait, Zalka Szilvia így reagált: „Nem azért lettünk többségi tulajdonosa a Monturistnak 2007-ben, hogy partnerek legyünk a cég felszámolási kísérletében. (...) Nem áll szándékunkban a céget felszámolni. Bennünket a Monturist Kft. inkább össze kell hogy kössön, nem pedig szétválasszon, függetlenül attól, hogy ki a cég többségi tulajdonosa.” Az V. kerületi szóvivő megjegyezte, szándékukban áll a cég további fejlesztése, kihasználva az ide vonatkozó pályázati lehetőségeket is. Ezt közösen képzelik el Gyergyószentmiklós önkormányzatával, amely pályázni készül a 2014-2020-as időszakban európai uniós kiírásokra.


Virág Zsoltot menesztenék

A nagycsütörtökön sorra került gyergyószentmiklósi tanácsülésen elhangzott, a város önkormányzatának határozott célja az, hogy a cég igazgatóját, Virág Zsoltot menesszék tisztségéből. Ezt fogják javasolni a május 7-én esedékes budapesti közgyűlésen. Többek között nem megfelelő gazdálkodást rónak fel neki, s kilátásba helyezték felelősségre vonását is.

Virág Zsolt ezzel szemben a városi önkormányzat felelősségét veti fel. Megkeresésünkre adott válaszában megerősíti, hogy egy vizsgálat során kiderült: Gyergyószentmiklós vezetősége jogtalanul eltulajdonított területeket a kft. törzstőkéjéből. Virág megjegyezte: „Feltevődik a kérdés, hogy a cég felszámolási kísérlete mögött ezen vélt, Gyergyószentmiklós város vezetősége által elkövetett intézkedések eltussolása áll-e”. Közölte, a Monturist a területek ügyében bűnügyi panaszt tett a gyergyószentmiklósi ügyészségen.

Virág Zsolt álláspontja szerint a polgármester által megjelölt állítólagos tartozás nem fedi a valóságot, amit bírósági úton fognak bebizonyítani. Elmondta, a cég felszámolására tett kísérleteket látnak abban is, hogy az ingatlanokra irreális adókat, illetékeket vetettek ki, s többszöri adóztatás is történt.

Bontási felszólítások

Gyergyószentmiklós városvezetése felszólít minden, a Monturist által kezelt területen tevékenységet folytató kiskereskedőt, vendéglőst és más érintettet, hogy a közelgő turistaidényre vonatkozóan ne hosszabbítsa meg bérleti szerződését, illetve ne kössön újat a Monturisttal. A polgármester bejelentette, le fogják bontani azokat a bódékat, amelyek a városháza engedélye nélkül épültek. Előbb április 30-át, majd május 6-át határozták meg határidőként, amíg a tulajdonosok le kell bontsák építményeiket. Amennyiben ez nem történik meg, az önkormányzat bontatja le ezeket, de a bontás költségeit a bódétulajdonosra fogják hárítani.  A felszólítások érvényben vannak, attól függetlenül, hogy közeleg a Monturist közgyűlése.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!