Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Galériák éjszakájára várnak Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2018. október 03., 19:28
HIRDETÉS

A nagy sikerű Múzeumok Éjszakája mintájára kerül sor Marosvásárhelyen is október 5-én a Galériák Éjszakája címet viselő eseménysorozatra. A több helyen zajló installációkkal, filmvetítésekkel tarkított programsorozat 19 órától késő éjszakáig várja a látogatókat.

Több kiállítás is várja pénteken 19 órától éjjel 2 óráig a látogatókat Fotó: Haáz Vince

A Galériák Éjszakája rendezvénysorozatot az Ephemair Egyesület indította, idén október 5-én, pénteken Bukarest, Arad, Brassó, Kolozsvár, Craiova, Jászávásár, Csíkszereda, Petrila, Resica, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben és Temesvár mellett Marosvásárhelyen is zajlik. Marosvásárhelyen a K’ARTE Egyesület szervezi.

A B5 Stúdió Minitremu termében művészeti filmeket és videoalkotásokat vetítenek a Videonight 1, 2 és 3 kiadásaiból, valamint egyéb anyagok az archívumból, amelyeket az évek során a B5 Stúdióban vagy egyéb művészeti terekben állítottak ki. Ugyanott meg lehet tekinteni a 3. Minitremu Art Camp kortárs művészeti tábor vizuális eredményeit tartalmazó kiállítást, amelyben videó, performansz, kollázs és installáció is található. De egy válogatás is várja az érdeklődőket a Fabrik műhely archívumának kiadói projektjeiből, az UNARTE diákjainak munkáiból: államvizsga munkák, mesteris munkák, nyomdai gyakorlat munkái, stb.

A George Enescu utcai K'Arte teremben a Human Collection című tárlatot lehet megtekinteni. Az Ungvári-Zrínyi Kata kurátor vezetésével zajló tárlatban bár törékenységükkel és banalitásukkal a mindennapok világához tartoznak, a Human Collection szereplőiben az erős jelenlét akár hősi potenciált is hordozhat. Alkotók: Fekete Zsolt Lovacska, Ferencz S. Apor, Lakatos Gabriella, László István, Cătălina Nistor.

A Horea utcai Bernády Ház is megnyílik péntek estére, ahol a földszinti kiállítóteremben Kedei Zoltán Tűz és víz című festménykiállítása tekinthető meg, az emeleti kiállítóteremben pedig fotókiállítás van, A Káli-medence – Bercsi Gábor magyarországi fotóművész képei.

A George Enescu utca 2. szám alatt zajló Art Nouveau Galériában Ioan Tămâian Időbeli reflexiók című tárlata várja a késő esti látogatókat. „Ioan Tămâian szebeni üvegművész a szilícium tüzes jegyében született. E nemes és kiszámíthatatlan anyag bűvöletében kedvenc kifejezőszközévé választotta azt” – mondja róla Mădălina Mirea a művészről.

Éjszaka a Kultúrpalotában is

A Kultúrpalota Művészeti Múzeuma történeti viszonyítási pontokkal egészíti ki a Galériák Éjszakáját, felfedve a 19–20. századi helyi és országos művészetben fellelhető előzményeket és meghatározó jelenségeket. A Román Modern Művészeti Galéria 120 alkotást foglal magában a Maros Megyei múzeum gyűjteményéből, és újszerű áttekintését nyújtja egy évszázad román festészetének és szobrászatának (1850–1955). A „Fények és árnyak – Festészeti irányzatok a magyar képzőművészetben 1810–1920 között” című kiállítás helyet ad a régi képtár kezdeti műveinek és néhány később megvásárolt műalkotásnak. Ez az átfogó kiállítás nagy vonalakban vázolja a magyar művészet arculatát egy évszázadra kiterjedően.

A Bolyai tér 5. szám alatti műtermek is megnyílnak a nagyközönség előtt, 20 órától kezdődően a műhelyekkel rendelkező vásárhelyi művészek megnyitják a közönség előtt műtermeiket és szóba elegyednek az érdeklődőkkel.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS