HIRDETÉS

Fellebbez a Néppárt az iskola-összevonás ügyében

Bíró Blanka 2018. május 15., 19:09 utolsó módosítás: 2018. május 15., 19:55

Megkapták a bírósági indoklást a háromszéki Néppártnál arra vonatkozóan, hogy miért utasították el a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola önállóságának megszűnéséről szóló tanácshatározatok érvénytelenítését, ennek ismeretében pedig megfellebbezik az alapfokú döntést – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke.

Tüntetés az iskoláért. Archív Fotó: Bíró Blanka

A háromszéki elnök kifejtette, a bíróság azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzatnak jogában áll egy tanintézet jogi önállóságát megszüntetni, és sokat nyomott a latban a tanfelügyelőség véleményezése, hogy az összevonás pillanatában a szakiskolának 299 diákja volt, miközben a törvény szerint legkevesebb háromszáz tanuló esetében jár a jogi önállóság.

Fellebbezünk, nem szűnhet meg jogilag egy magyar iskola. Ha túl nagy az épület, akkor kisebbe kell költöztetni, ha nagyok a költségek, azokból kell lefaragni, nem a felszámolás a megoldás

– érvelt Bálint József. Szerinte a bíróság hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok önként számolják fel a magyar iskolákat, így nem lehet mondani, hogy a román prefektus, a román főtanfelügyelő vagy a román polgármester tesz keresztbe. „Látjuk, mi történik körülöttünk, mi lett az álmainkból, hogy önálló magyar egyetem legyen, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium vagy a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyét. Sepsiszentgyörgyön még helyre lehet hozni a tévedést” – mondta a néppárti politikus. Úgy véli,

a Kós Károly-iskolának nem az épület a fontos, hanem az önállóság, „aki ezt nem érti meg, az autonómia ügyének védelmében is hiteltelen”.

A Kós Károly-iskolát tavaly vonták össze a Puskás Tivadar Szakközépiskolával, és kiköltöztették az épületéből. A városvezetés azzal érvelt, hogy a belvárosi, mintegy ezer férőhelyes épületben háromszáz diák tanult, miközben csak a Mikóban közel ötszáz elemi osztályos diák jár, ezért döntöttek az átszervezés mellett, és az épületben új elemi iskolát alapítanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS