Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

 

Farkaslaka lovasa nyerte a Székely Vágtát

Bíró Blanka 2018. július 15., 20:06
HIRDETÉS

A Farkaslakát képviselő Tamás Csaba nyerte meg az idei Székely Vágtát Fiber nevű lovával. A második helyre befutó maksai Papp Alpár és a harmadik lemhényi Zsigmond János is megszerezte a jogot, hogy Székelyföldet képviselje a szeptember 14–16. között Budapesten sorra kerülő Nemzeti Vágtán.

Fotó: Gecse Noémi

A Székely Vágta döntője izgalmakban bővelkedett, két sikertelen start után harmadszorra tudtak elindulni a lovasok, ekkora viszont már hatalmas volt a feszültség. A tavalyi győztes Berde Loránd Anci nevű lovával beragadt az indulásnál, hátrányba került, amit nem is tudott behozni. Az indulásnál a lemhényi Zsigmond János ugrott az élre, sőt az első kör után még növelni is tudta a távolságot az őt üldöző Tamás Csaba előtt.

Az utolsó pillanatban, a cél előtt néhány méterrel azonban borult az addigi sorrend, Tamás Csaba az élre tört, és a maksai Papp Alpár is megelőzte Lemhény lovasát,

de mindhárman bejutottak a Nemzeti Vágta döntő futamába. A Székely Vágta győztese, Tamás Csaba a legápoltabb lónak járó Aranyparipa díjat is megkapta.

A középfutam is izgalmas volt, a második futam startjánál a tavalyi győztes Berde Loránd óriásit bukott, miután megbokrosodott lovába beleakadt a maksai Papp Alpár, így a startot érvénytelenítették. Berde kicserélte a lószerszámot, majd visszaült a lóra, aztán egy újabb sikertelen start után, harmadjára tudtak elindulni a lovasok. A tavalyi bajnok viszont beragadt, végül húszméteres hátrányból másodiknak futott be, és a húszéves maksai Papp Alpár után megszerezte a jogot, hogy részt vegyen a döntőben.

Fotó: Gecse Noémi

Kovászna nyerte a Gobé Futamot

A Kovászna városát képviselő Fazakas János Alpár Boszporuszi Naptűz nevű lovával nyerte meg a Gobé Futamot. Már az első kör végén átvette a vezetést, a gyergyószentmiklósi László Pál még tartotta a lépést, de aztán szétszakadt a mezőny, Fazakas pedig óriási előnyre tett szert, a második kör végén még arra is volt ideje, hogy integessen a szurkolóinak. A Kovásznát képviselő lovas másfél perc alatt tette meg a versenytávot. A második helyre futott be a gyergyószentmiklósi László Pál, a harmadik a kézdivásárhelyi Dudás Zoltán lett.

Fotó: Gecse Noémi

Először volt Kishuszár Vágta

A Sepsiszentgyörgyöt képviselő Kolumbán Örs Fatima nevű lován nyerte meg a Kishuszár Vágtát, mindössze 34 másodperc alatt tette meg a versenytávot, vagyis a 600 méteres kört. A budapesti Nemzeti Vágtán azért indult Kishuszár Vágta, hogy az utánpótlásnak is legyen lehetősége kipróbálni magát hasonló versenyen. A Székely Vágta szervezőcsapatának szintén az volt a célja, hogy a gyerekeknek is lehetőséget adjanak megküzdheni a Hősök terén.

Tavaly is a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs képviselte a Székely Vágta csapatát, valamint Sepsiszentgyörgyöt a fiatalok vágtáján, idén pedig már versenyen dőlt el, hogy újra ő állhat rajthoz Budapesten,

maga mögé utasítva a Sepsiszentkirályt képviselő Attl Karinát, Illyefalva kislovasát, Farkas Árpádot és a Kovászna színeiben lovagló Farkas Áber Húrt.

Fotó: Gecse Noémi

Nemzetközi Futam

Mihalcea Valentin Karino nevű lovával nyerte meg a Nemzetközi Futamot, ő képviseli Romániát a budapesti rendezvény nemzetközi futamán. Mihalcea három-négy lóhosszal nyerte a versenyt, maga mögé utasítva – a szintén az Otopeni Lovasklubot képviselő – Alexandru Floreát. Marius Dima jelentős lemaradással futott be a célba.

Fotó: Pinti Attila

A terv szerint teljesített a győztes

Úgy tervezte, hogy az utolsó körben tör az élre – mondta el portálunknak Tamás Csaba, a Székely Vágta győztese. Farkaslaka képviselője doppingteszt után nyilatkozott, valaki kérte a vérvizsgálatot, amit értesüléseink szerint Franciaországban fognak kiértékelni. „Az volt a stratégia, hogy az utolsó körben török az élre, éreztem, hogy van még erő a lóban, utolsó pillanatig tartalékoltam. Az utolsó pár méteren tudtam megelőzni az előttem futó Zsigmond Jánost” – mondta Farkaslaka lovasa. Hozzátette, tartott a döntőtől, hiszen nagyon jó lovak és lovasok voltak a versenytársai. Elmondta, hat hónap kemény munka, kemény edzés van a győzelemben, odafigyeltek a ló étrendjére, egészségére. Fiber első alkalommal futott a Székely Vágtán. A következő két hétben pihenni fognak, majd újrakezdik az edzéseket a Nemzeti Vágtára készülve – mondta Tamás Csaba, aki ötéves kora óta lovagol, és már harmadik alkalommal vesz részt a Székely Vágtán.
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS