Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyre több gazdátlan kutya van Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2018. október 08., 20:12
HIRDETÉS

Mint minden ősszel, most is újabb, nagy testű kutyák jelentek meg Gyergyószentmiklós területén. A város fenntartásában működik kutyamenhely, ide gyűjtik be a kóborló ebeket. A Kavicsbánya utcai menhelyről örökbefogadásra is van lehetőség, a házi kedvencek ingyenes ivartalanítására és csipezésére azonban már nincs.

Senkinek sem ismerősek és nem lehet tudni, hogy kerültek a városba. Megoldásra váró helyzet. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Olvasóink jelezték, hogy egyre több a kóbor kutya Gyergyószentmiklóson. Vannak, akik úgy vélik, hogy a nyáron született apróságok most már szabadon kószálnak, illetve többen arról is meg vannak győződve, hogy

az esztenákról szélnek eresztik a kutyákat, ezért vannak idegen „pofájú” kóbor ebek, és vannak, akik úgy vélik, hogy folyamatosan hozzák a városba, időről-időre import kutyák lepik el a várost.

Gáll József körzeti állatorvos úgy véli, nem a pásztorok engedik el a kutyákat, hanem idegenből kerülnek ide az ebek. „A jó kutya kincs, nem engedik el egykönnyen a nyájat, csordát őrző kutyákat a pásztorok, minden gazda vigyáz a kutyára.

HIRDETÉS

Valószínű behozott kutyákkal gyarapodik a város

– osztotta meg.

175 kutyát gondoznak

Jelenleg Gyergyószentmiklós önkormányzata működteti a város alfalvi kijáratánál lévő kutyamenhelyet. A városházára leadott leltár szerint 175 kutyát gondoznak a telepen. Itt napi szintűek az ebek ellátásával, a menhely fertőtlenítésével járó teendők. Egy technikus és két állatorvos dolgozik, akik a befogásokat és a kezeléseket végzik.

Fotó: Veres Nándor

Az önkormányzat és a Starromania Egyesület már évek óta partnerként kezeli a kutya-problémát Gyergyószentmiklóson, a svájci egyesület jelenleg is együttműködik a várossal.

Mint megtudtuk, a menhelyen lévő kutyák étkeztetése finanszírozásában nyújt támogatást.

Lehet választani, van amiből

Az utcáról befogott, a menhelyen tartott, teljes körű egészségügyi ellátásban részesített ebek közül

az érdeklődők folyamatosan választhatnak házi kedvencet.

Az örökbefogadás menete a korábbi rendszerhez hasonlóan működik. A formaságok intézését követően vihetik haza a kedvencet a gazdák. Jelentkezni az office@kakucs.ro e-mail címen vagy a 0742–658 358-as telefonszámon lehet.

Bejelentést kell tenni

Telefonon is lehet jelezni, ha kóbor kutyákat látnak csatangolni a város területén, közölte Fórika Krisztina önkormányzati sajtószóvivő. A helyi rendőrség 0726 123 776-os telefonszámán kell a bejelentést tenni. Az észrevételt a helyi rendőrök továbbítják az állatmenhely felé, és további intézkedéseket foganatosítanak.

Nincs ingyenes chipezés, ivartalanítás

Lejárt ugyanakkor az ebek ingyenes ivartalanítása, csipezése Gyergyószentmiklóson, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell nyilvántartásba kerüljön a házi kedvenc. Nyilvántartásba vételt minden állatorvos végezhet.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS