Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Döntöttek: jövőre le kell bontani az összes pléhgarázst Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2018. szeptember 28., 18:46 utolsó módosítás: 2018. szeptember 29., 09:52
HIRDETÉS

Hosszas vita zajlott a csíkszeredai önkormányzati képviselők pénteki ülésén, a városban lévő bádoggarázsok lebontására vonatkozó határozattervezet kapcsán, amelyet végül nagy többségben elfogadott a testület. Érvénybe lépésétől számítva fél év áll a garázstulajdonosok rendelkezésére, hogy lebontsák a törvénytelenül felépített pléhépítményeiket.

Jöhetnek az újabb garázsbontások. A kérdés, hogy mi marad utánuk? Archív Fotó: Gecse Noémi

Több mint 780 csíkszeredai lakos értett egyet aláírásával, hogy

a városban bontsák le az összes közterületet törvénytelenül foglaló garázst.

Bardócz László, RMDSZ-es önkormányzati képviselő erre alapozva nyújtott be egy határozattervezetet, amelynek elfogadását hosszas vita előzte meg az önkormányzati képviselő-testület pénteki ülésén.

Fotó: Gecse Noémi

Mi marad a garázsok helyén?

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere ugyanis úgy vélte, a témát jobban át kellene gondolni, hiszen hozzávetőleg 15 ezer négyzetméter területről van szó, amelyet rendeznie kell majd a városnak. Mint magyarázta, mindeddig

a garázsbontások után a lakók kaptak cserébe valamit, például a lakóövezet teljes felújítását. Ebben az esetben a lebontott garázsok helyén vajon mi marad?

– tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy bármi lehet a garázsok alatt, gödrök, pincék, amelyek a bontás után akár balesetveszélyt is jelenthetnek.

Ha nem rendezik a területet, akkor felveszi a helyet a sár, ha pedig kavicsot szórnak szét, az rendkívül sokba kerülhet a városnak.

Lázár Péter, a csíkszeredai városháza városgazdálkodási osztályának vezetője is úgy vélte, ekkora területet már nem tudnak önerőből rendezni, a rendezés költsége pedig elérheti akár a 600 ezer lejt is. Ugyanakkor szerinte nem elég a fél év, ennél többre volna szükség áll a helyzet a megoldására, mert félő, hogy ellenkező esetben kaotikus állapotok fognak az adott helyszíneken kialakulni.

Fotó: Gecse Noémi

Lakossági kezdeményezés

Bardócz László, a határozattervezet indítványozója felszólalásában azzal érvelt, hogy lakossági kezdeményezésre kezdtek el foglalkozni a témával, és

úgy véli a garázsok 95 százalékát közterületre építették, soknak pedig betonalapja van, ezért a terület rendezése sem fog nagyon költséges lenni.

Számításaik szerint 300 ezer lej körüli összegbe kerülne az érintett 15 ezer négyzetméternyi terület lekavicsozása. „Nem milliós nagyságrendű tételekről beszélünk, a helyreállításra a költségeket belefoglalhatjuk a 2019-es évi költségvetésbe” – érvelt a kezdeményező. Bors Béla, önkormányzati képviselő szerint pedig elegendő félév arra, hogy lebontassák a garázsokat.

A garázsok nagy részét nem használják. Jövőre eltakaríttatnák a közterületekről az összeset Fotó: Gecse Noémi

Engedély nélkül épültek

Albert Sándor, Csíkszereda főépítésze felszólalásában elmondta,

ezek a garázsok építkezési engedély nélkül épültek, a város területét nem méltó módon foglalják el.

„Előbb-utóbb el kell tűnniük” – fogalmazott. Hozzátette bontási engedély nélkül, közigazgatásilag eltávolíthatóak, azonban úgy véli, jó lenne tudni, hogy mi lesz a garázsok bontása után, szerinte egy tervezésnek kellene ezt a tevékenységet megelőznie. Marius Ţepeluş, helyi tanácsos pedig kiemelte, hogy

ehhez az intézkedéshez nem föltétlenül szükséges önkormányzati határozat, a garázsokat polgármesteri rendelettel le lehet bontatni.

Fotó: Gecse Noémi

1280 garázst érint

A határozattervezetet további felszólalásokat követően végül nagy többségben elfogadták.

A dokumentumban 1280 garázs szerepel, mint törvénytelenül felépített építmény Csíkszeredában, amelyek 15300 négyzetméter közterületet foglalnak.

Ezeknek a tákolmányoknak a többsége a város nyolc lakóövezetében van. Közel 400 a Nagy István festő utcában és az Octavian Goga sétányon, a többi pedig a Nagyrét utcában, a Kalász lakótelepen, Müller László, valamint a Szentlélek utca közötti övezetben, a Fenyő utcában, a Nárcisz sétányon, illetve a Pacsirta sétányon csúfítja a városképet. Ezek között vannak helyszínek, ahol folyamatban van a lakóövezet teljes felújítása, mint például a Kalász lakótelep, vagy annak megtervezése, mint például az Octavian Goga és a Nárcisz sétányok.

A csíkszeredai városháza 2005-2018 között 1183 garázst bontatott le, többségében lakóövezeti felújítások következtében.

A jelenlegi határozattal, amennyiben a prefektus is jóváhagyja, akkor érvénybelépésétől számítva fél éven belül, azaz várhatóan jövő év április végéig újabb 1280 bádogépítménytől szabadulhat meg a város.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS