Csíkszéken négy helyszínen is kétnapos rendezvényekre várják az érdeklődőket

Csíkszéken négy helyszínen is kétnapos rendezvényekre várják az érdeklődőket

Strandfest néven szerveznek kétnapos fesztivált a zsögödi fürdőnél

Fotó: Gecse Noémi

A gasztronómiáé, a fürdőzésé és a kulturális programoké lesz a főszerep a hétvégén Csíkszéken: a zsögödi fürdőnél Strandfestet szerveznek, Csíkszentmiklóson második alkalommal rendezik meg a Konyhák Csatája fesztivált, a csíkdánfalvi Dugás-fürdőn gasztro-kulturális napokat tartanak, Gyimesfelsőlokon pedig Csángó Fesztivált szerveznek.

Iszlai Katalin

2017. július 13., 19:382017. július 13., 19:38

2017. július 13., 19:462017. július 13., 19:46

A Csíkdánfalvi Gasztro-kulturális Napoknak Dugás-fürdő ad otthont július 15-16. között, a kétnapos esemény szervezői Csíkdánfalva Polgármesteri Hivatala, a Csíkdánfalváért Egyesület és a Csíkdánfalvi Ifjúsági Szervezet.

A rendezvényt szombaton 9 órától kürtőskalács fesztivállal nyitják meg, majd 10 órától focibajnokságot, 11 órától pedig úszóversenyt tartanak. Ezt követően ifjúsági programokkal szórakoztatják a résztvevőket, 16 órától pedig a kürtőskalács fesztivál kiértékelését és díjazását tartják. 17 órától szórakoztató- és játékprogramok, illetve ügyességi vetélkedők színesítik az eseményt, az esti órákban pedig koncertekre várják az érdeklődőket: 20 órától a Titán zenekar, 21.30-tól pedig a Dreamland Residents együttes lép színpadra.

A rendezvény második napját fúvós ébresztővel indítják reggel hét órától, majd 10-től főzőversenyt szerveznek. 11 órától szentmisét tartanak, ezt követően pedig a résztvevők a Csíkdánfalvi Fúvószenekar kíséretében átvonulnak Dugás-fürdőre. 13 órától köszöntő beszédek következnek, ezután pedig a gyerek-táncsoportok előadását tekinthetik meg az érdeklődők. 14.30-től a főzőversenyen elkészült falatokat zsűrizik, 15.30-től népdal vetélkedőt tartanak, 16.30-tól pedig nótacsokor következik a helyi fúvószenekarral és meghívottjaival. 18 órától a Bojtorján magyarországi countryegyüttes, 20 órától a Retro-Roll zenekar ad koncertet, 21.30-tól pedig utcabált tartanak.

A rendezvényt 22 órától tűzijátékkal zárják.

Három konyha ízvilágával ismerkedhetnek meg a hétvégén azok, akik ellátogatnak a Konyhák Csatája elnevezésű rendezvényre, amelyet a csíkszentmiklósi futballpályán tartanak a Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület szervezésében. A kétnapos esemény szombaton 8 órától a Csíkcsicsói Fúvószenekar körmenetével kezdődik, majd 10 órától tartják a rendezvény hivatalos megnyitóját. Ezt követően elkezdődik a főzőverseny a mesterszakácsok bemutatójával, ezzel párhuzamosan községszintű minifoci-bajnokságot és gyerekfoglalkozásokat is tartanak. Az ebéd után 16 órától a főzőverseny díjazása következik, majd 17 órától felnőttek számára szerveznek ügyességi vetélkedőket. 19 óráról a Crisis zenekar, 20.30-tól pedig Szőcs Szilvia énekes lép színpadra. 22 órától karaoke estet szerveznek, éjféltől pedig Török Csongor tűzzsonglőr előadását tekinthetik meg az érdeklődők, ezt követően tábortüzes gitáresttel zárják a napot.

Vasárnap 10 órától ismét bemutatót tartanak a mesterszakácsok, amely után 11 órától ifjúsági szentmise következik. 13 órától sütemény-, 13.30-tól pedig házikenyérsütő versenyt tartanak. 15 órától a csíkszentmiklósi fiatalok Kéri Ferenc Helén s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh című komédiáját adják elő. 16 órától az idősebb generáció futballozik a fiatalokkal, 17.30-tól pedig ügyességi versenyt tartanak. 22 órától bállal zárják a rendezvényt, zenél a Stage Band zenekar. A magyar konyhát Hajduk Zoltán magyarországi mesterszakács, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend Gasztronómiai nagykövete mutatja be, a román konyhát a szintén magyarországi Brindás János sztár séf, a székely konyhát pedig Benedek Árpád, Gyergyószentmiklós gasztronómiai nagykövete, a Szabadtuzi Lovagrend Észak Székelyföldi főkapitánya.

A rendezvény meghívottja Dékány Ferenc magyarországi kolbászkirály.

Csángó Fesztivált tartanak szombaton és vasárnap Gyimesfelsőlok Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. Szombaton Csángó Olimpiát szerveznek a katonaság futballpályáján, ahol 10 órától minifoci-bajnokságon, 11 órától kerékpár- és egyéb ügyességi versenyeken, 12 órától pedig láncfűrészes favágóversenyen bizonyíthatnak az arra vállalkozók.

Vasárnap a Domokos Pál Péter Általános Iskola udvarán 11 órától főzőversenyt és kézműves foglalkozásokat tartanak Tankó Tünde kézműves és a Guzsalyas Játszóház alapítvány közreműködésével. 12.30-tól Komjáton ünnepi szentmisén vehetnek részt a hívek, majd 14.30-tól tartják a fesztivál megnyitóját. Ezt követően népzene- és néptáncelőadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők: fellép a Fölszállott a páva elnevezésű tehetségkutatóból ismert csíkmadarasi Antal Adorján táncos, Antal Tibor népdalénekes és a Heveder zenekar, a Magyarországról érkező Berecz István, a Gyimesi férfikórus, a jászberényi Jászság Népi Együttes és a Jártató ifjúsági tánccsoport, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a Hidegségi Hagyományőrző Néptánccsoport, a felsőloki Kesice Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a gyimesközéploki Ordasok Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a moldvai Somoskai és a Forrófalvi Hagyományőrzők, Tankó Eszter népdalénekes, és a kosteleki Szellő Tánccsoport. A fellépéseket követően 18 órától serketáncot tartanak, 20 órától pedig csángó bállal zárják a rendezvényt, amelyen a Zerkula zenekar muzsikál Sára Ferenc és Vizeli Balázs közreműködésével.

Strandfest néven szerveznek kétnapos fesztivált sportrendezvényekkel, közösségi főzéssel, ügyességi versenyekkel és egyéb szórakoztató programokkal a zsögödi fürdőnél. Karácson Szilárd, az esemény szervezője érdeklődésünkre elmondta,

a kezdeményezés célja a csíkszeredaiak kimozdítása a városi élet monotonitásából.

A Strandfest kiemelkedő programpontját a sportesemények képezik, az érdeklődők tenisz, lábtenisz, terepbicikli, úszás, sakk és táblé, illetve kötélhúzás és súlyemelés kategóriákban amatőr vetélkedőkre nevezhetnek be. Szombaton 9 órától kezdődik az iratkozás a tenisz és lábtenisz vetélkedőkre, ezt követően a jelentkezők össze is mérik tudásukat ebben a két versenyszámban, a legjobbak pedig továbbjutnak a másnapi döntőbe. Szintén szombaton szervezik meg a közösségi főzést, ami tulajdonképpen egy jótékonysági akció. A szervezők a csapatok rendelkezésére bocsájtják a szükséges felszerelést, a hozzávalókat azonban a segíteni vágyók kell biztosítsák annak függvényben, hogy milyen ételt szeretnének elkészíteni. Megkötés nincs, csupán arra kell figyelni, hogy gyerekbarát menüt állítsanak össze, ugyanis

a közösségi főzésen elkészült ételeket a csíksomlyói gyermekotthonba szállítják a szervezők.

19 órától csíkszeredai színészek a Beugró című szituációs játékban vetélkednek egymással, ezt is szabadon megtekinthetik az érdeklődők, ezzel párhuzamosan pedig egyéb szórakoztató játékok és gyerekfoglalkozások is színesítik a programot.

Vasárnap 9 órától folytatódnak a programok: megszervezik a tenisz és lábtenisz vetélkedők döntőjét, és a terepbicikli, úszás, sakk és táblé, illetve kötélhúzás és súlyemelés versenyeket. A rendezvényen strandbelépővel lehet részt venni, ami felnőtteknek 10, gyerekeknek 7 lejbe kerül. Előzetesen jelentkezni a vetélkedőkre és a közösségi főzésre nem kötelező, de ajánlott. Bővebb információk a Zsögödi Fürdő Facebook-oldalán találhatók.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Mérsékeltebb lesz a faipari leépítés, mint azt korábban becsülték

Az előzetesen becsültnél kevesebb alkalmazottjától kell megváljon az a nagy székelyudvarhelyi faipari vállalat, amely korábban 160 fős elbocsátás eshetőségéről tett bejelentést a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökségnél.

Mérsékeltebb lesz a faipari leépítés, mint azt korábban becsülték
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!