HIRDETÉS

Városi biciklizés nehézségekkel

Kömény Kamilla 2013. október 22., 18:22 utolsó módosítás: 2013. október 22., 18:50

A Csíkszeredában mindössze néhány év alatt kiépített hat kilométer hosszúságú bicikliút részben megkönnyíti a kerékpárosok közlekedését, az azokon járó figyelmetlen gyalogosok viszont gyakran zavarják a bicikliseket.

Fotó: Kristó Róbert

Csíkszeredában jelenleg hat kilométer hosszúságú kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére. Emellett folyamatban van a központi park és az annak környékén lévő bicikliutak összekapcsolásához szükséges munkálatok jóváhagyása. Az összekötő útszakaszok kiépítését követően már nyolc kilométernyi kerékpársávon tekerhetnek a biciklisek – tudtuk meg András Zoltántól, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának munkatársától.

Biciklisáv és útjavítás egyszerre

Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta, lehetőségükhöz mérten törekedtek és a jövőben is igyekeznek minél több helyen kiépíteni utakat biciklisek számára. Hozzátette, többnyire útjavításokkal kötötték össze ezen sávok kialakítását, például a Zsögödi Nagy Imre és a Szász Endre utcákban. Hasonló megoldáson gondolkodnak a Brassói út esetében, ott azonban az út és a biciklisáv közé korlátokat is fel kell majd állítani a biciklisek biztonsága érdekében. Ahol nem volt lehetőség kiépíteni a kerékpárosok közlekedésére szolgáló utat, ott a járda egy részét különítették el erre a célra. Felfestés jelzi a járda megváltozott funkcióját, ilyen módszert alkalmaztak a központi parkban és a park előtti részen is.

Figyelmetlen gyalogosok

A csíkszeredai Császár Zoltán munkaeszközként használja biciklijét a városban, a bicikliutakon való közlekedés megkönnyíti munkáját. Azt azonban hozzátette, gyakran okoznak fennakadást a gyalogosok, mert a kerékpárosoknak kijelölt úton sétálnak. Ilyenkor kénytelen kikerülni a járókelőket, de volt példa arra is, hogy a váratlanul a biciklis útra lépő idős férfit már nem tudta kikerülni, és elütötte. Emellett megtörtént, hogy megszólították, miközben szabályosan biciklizett, hogy ne közlekedjen a járdán – foglalta össze tapasztalatait Császár.

A bringázó Kinda Lujzát a központi park bejáratánál állítottuk meg. Ő, ha csak teheti, kerékpárral közlekedik a városban. Nagyon jónak tartja, hogy egyre több út áll a rendelkezésükre. Beszélgetésünk közben a park mellett lévő kerékpárútra mutatott, amelyen több gyalogost láthattunk. Kiemelte, hogy a járókelők gyakran figyelmetlenek, és a biciklis útról még a csengetés hallatán sem állnak félre, így kénytelenek letérni a sávról, hogy őket kikerüljék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
28 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS