HIRDETÉS

Sártengerben közlekednek Csinód felé

Kovács Attila 2012. május 29., 15:59 utolsó módosítás: 2012. május 29., 18:10

Ismét sártengerré vált az Úz völgyébe, Csinód és Egerszék felé vezető megyei út egy része. Személygépkocsival nem, csak terepjáróval, traktorral és szekérrel lehet megközelíteni az elszigetelt kistelepüléseket. A megyei önkormányzat elnöke javítást ígér, de ugyanakkor tehetetlenségről is panaszkodott.

 

Talán ez a legrosszabb állapotú út a megyében – így vélekedett kérdésünkre a Csinódban lakó Nagy Balázs, aki a 123-as megyei úton kénytelen közlekedni, ha el akar jutni valamelyik környékbeli településre. Az elmúlt napok esőzései, valamint a megnövekedett teherforgalom miatt az út már nem járható a személygépkocsik számára, Nagy Balázs szerint csak terepjárók, nehéz gépjárművek, szekerek tudnak elhaladni – Csinód és Egerszék a korábbinál jobban elszigetelődött a külvilágtól.

„A boltos is négykerék-meghajtású terepjáróval hordja ki az árut, a postás gyalog jár hetente kétszer. Mentő biztosan nem tud kijönni” – ecsetelte az állapotokat Nagy Balázs. Hozzátette, az úton májustól nőtt meg az áthaladó nyerges vontatók száma, mert az Úz völgyében vízi erőmű épül. Ezért sok rönköt, és még több követ szállítanak oda, Nagy Balázs megfigyelései szerint naponta legalább 20 alkalommal haladnak el dupla utánfutós, több tíz tonna összsúlyú nehéz gépjárművek ezen az úton. „Előfordul, hogy még ezek is elakadnak a nagy sárban, olyankor erdőkitermelésre használt traktorral húzzák ki őket” – mesélte. A legnagyobb gond a Rugát-tető utáni részen van, ott az út amúgy is vizenyős területen halad át.

Minden évben újrakezdik a javítást

Az addig a közúti forgalom számára lezárt 134-es megyei utat 2008-ban szabadították fel a forgalom előtt – közlekedni viszont azután sem volt könnyű ott. Minden tavasszal a hóolvadás, az esőzések és a rönkszállító autók miatt az út javításokra szorult. Tavaly a megyei önkormányzat több mint 500 ezer lejt fordított a közel 10 kilométer hosszú Rugát-tető – egerszéki letérő szakaszának kövezésére – ezt Nagy Balázs szerint már megviselte az időjárás és a már említett forgalom, gödrök jelentek meg.

Szerinte ennek a javításnak a legfőbb eredménye a vízelvezetés volt, mert sáncokat ástak az út mentén. Az elmúlt hét végén az Úz völgyébe vezető út mentén, Csíkszentmárton végében ismét megjelent egy sárga színű tábla, amely azt jelzi, hogy az utat a közúti forgalom számára lezárták és javítás alatt áll, ez a figyelmeztetés azt a táblát váltotta fel, amelyen az állt, hogy az utat a megyei tanács javította fel.

Tehetetlenséggel szemlélt rongálás

,,Amíg a térségben nagysúlyú teherautókon is szállítás folyik, addig a csinódi megyei út állapotán csak ideiglenesen lehet javítani, ami nagy anyagi megterhelést jelent. Addig csak tűzoltás folyhat a szakaszon, annak ellenére, hogy mi olyan tartós útszerkezet-megerősítést reméltünk a munkálatoktól, amely az jövőben leterítendő aszfaltrétegnek is megfelelő tartósságot biztosítana. Marad tehát a megoldás, hogy a nyári karbantartási alapokból kijavítjuk a rongálást\'\' - mondta kérdésünkre Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Mint megtudtuk, az útszakaszon egy-két napon belül elkezdődik a nyári karbantartás, miután a kivitelezővel szerződést kötnek. A megye tavaly átadott egy 4 kilométeres útszakaszt a regionális fejlesztési és turisztikai minisztérium ügykezelésébe ebből az útból Csíkszentmárton és Csinód között azért, hogy a  az Országos Beruházási Program keretében felújítsák. De ez a program, és a kormány is megbukott, ezért a megye most saját kezébe kell vegye a javítást a jelzett útszakaszon, amely egyébként a legrosszabb állapotban van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
16 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS