Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Modernebb lesz a tömegközlekedés Csíkszeredában

Székelyhon 2015. augusztus 25., 11:25

Egy magyarországi cég jóvoltából korszerű utastájékoztató rendszert üzemel be kísérleti jelleggel a csíkszeredai városi tömegközlekedést működtető Csíki Trans Kft. A tervek szerint a rendszer segítségével az utasok tájékozódhatnak a busz érkezési és indulási idejéről, az információs táblák pedig folyamatosan mutatják, hogy éppen hol halad a járat és melyik megálló következik. Adott esetben a késésekről is tájékoztatják az utasokat – írja keddi címlapsztorijában a Csíki Hírlap.

Csíkszeredában a városi tömegközlekedést 2010 óta üzemelteti Csíki Trans Kft., amelynek nyolc darab saját busza van. Ezúttal újabb fejlesztést terveznek, bár egyelőre próba jelleggel: úgynevezett integrált szállításkövetési és korszerű utastájékoztató rendszert vezetnének be. Ez a lehetőség egy magyarországi cég, az összetett forgalomirányító és utas-tájékoztató rendszerekkel foglalkozó HC Linear Kft. jóvoltából valósulhat meg.

Veres Sz. János, a csíkszeredai városi tömegközlekedést működtető Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója ennek kapcsán elmondta, a pécsi székhelyű cég Romániában is szeretné népszerűsíteni termékeit, ezért ajánlotta fel a lehetőséget, hogy Csíkszeredában próbáljuk ki az utastájékoztató rendszerét. A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület által júliusban elfogadott szerződés-tervezet szerint a rendszert legtöbb két évre szerelik fel kísérleti jelleggel, és térítésmentesen használhatja a Csíki Trans.

„Ez egy integrált szállításkövetési rendszer, ami tartalmazza többek között az autóbuszok GPS-el való ellátását, követését” – magyarázta Veres. Ennek köszönhetően egy központi egységen keresztül, a megállóhelyekre felszerelt kijelző táblákon is láthatóvá válik, hogy mikor érkezik meg a busz, mikor megy tovább, és az is, hogy netán mennyi késése van. Összesen öt megállóhelyi elektronikus tájékoztató táblát szerelnek fel a megyeszékhelyen: a Kossuth Lajos utcában a Piac utca találkozásánál lévő, valamint a Posta előtti megállókban, a Vár-téri megállóban, a Csíki Játékszínnel átellenben található buszmegállóban, illetve a vasútállomás közeli végállomáson. Nem csak vizuális, hanem auditív tájékoztatást is nyújtanak ezekben a megállókban. „Bemondják, hogy mikor és melyik járat érkezik, továbbá azt is, ha a járatnak van késése” – részletezte az igazgató. Ugyancsak a rendszer része, hogy az utasok okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is információkhoz juthatnak a járatokról.

A buszokra fedélzeti számítógépeket szerelnek be, ugyanakkor üzemanyag-ellenőrző érzékelőket és utasszámláló egységet is beüzemelnek. Emellett a járművek külső felén lesz útvonalkijelző, belül pedig szintén elektronikus kijelzőn olvasható majd, hogy melyik megálló következik. Ugyanakkor ezeket az információkat hangos bemondón is bemondják, mint ahogyan ezt a nagyvárosok tömegközlekedési eszközein is tapasztalni lehet. A rendszerhez hozzátartozik még a jegyérvényesítő készülékek felszerelése is, mind a nyolc buszra.

„A magyarországi féltől függ, hogy mikor indulhat be a rendszer. Az utolsó egyeztetések szerint szeptemberben jönnek aláírni a szerződést” – ismertette az igazgató. Tőle tudjuk, hogy a Csíki Transnak kell biztosítania a buszok előkészítését a rendszer beépítésére. „Akkor is mi kellett volna bekábelezzük és előkészítsük a buszokat, ha mi vásároltunk volna egy ilyen rendszert versenytárgyaláson” – indokolta Veres. Emellett a tömegközlekedéssel foglalkozó cégnek kell állnia majd többek között a kijelzők áramfogyasztásából származó kiadásokat, és a belső mobiltelefonos hálózat bérletköltségét is, amellyel működtethető lesz a központi vezérlésű rendszer. A próba jellegű fejlesztés nem fog kihatni a jegyárakra, az igazgató kérdésünkre elmondta, egyelőre maradnak a régi bérlet-és jegyárak a Csíki Trans Kft. járataira.

A teljes írás a Csíki Hírlap augusztus 25.-én megjelent lapszámában olvasható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS