HIRDETÉS

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia

Barabás Hajnal 2013. október 04., 19:36 utolsó módosítás: 2013. október 04., 20:09

Nagy érdeklődés övezte a szakma részéről a hetedik alkalommal megszervezett Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát. A Kinövi a gyermek? – fejlesztési lehetőségek kora gyermekkorban tematikájú, gyógypedagógiai szakmai fórumot a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartották meg közel kétszáz érdeklődő részvételével.

Fotó: Veres Nándor

A két napra tervezett konferenciát péntek reggel nyitották meg, az egybegyűlteket Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas Szociális és Tanácsadó Szolgálat Fogyatékkal Élőknek programkoordinátora köszöntötte. Mint mondta, évről évre egyre többen kapcsolódnak be ebbe a programba.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója szerint sokszor arra az aggódó szülői kérdésre, hogy kinövi-e a gyermek az adott rendellenességet a válasz, hogy ugyan majd kinövi. De ez a felelet felületes. „A legegyszerűbb, a legparasztosabban helyes válasz erre, az, hogy vagy kinövi, vagy nem” – hangsúlyozta az igazgató.

„Konferenciánk célja felhívni a figyelmet a minél korábbi felismerés, pontos diagnózis fontosságára, valamint a jó minőségű, folyamatos és komplex szolgáltatások eredményességére az eltérő fejlődésű gyermekek ellátásában” – fogalmazott Sógor Enikő. A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ vezetője a Kora gyermekkori intervenció: esély a teljesebb életre, avagy mit nem című előadása volt az első az előadás-sorozatban.

A konferenciára nemcsak belföldi, hanem külföldi előadókat is meghívtak. Földiné Angyalossy Zsuzsánna, a Látásvizsgáló Szakbizottság vezetője Budapestről érkezett, és első alkalommal vett részt ezen a szakmai fórumon. „A látássérült gyermekek óvodai. iskolai elhelyezésének dilemmái, az integráció: elkülönítve vagy együtt a többiekkel témáról szól az előadásom, bízom benne, hogy a konferencia két napja alatt mindenki épülni és gazdagodni fog” – mondta Földiné.

A szakmai előadásokat követően, szombaton műhelymunkákat tartanak. A fogyatékkal élőkért konferencia a Gyulafehérvári Caritas, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ, a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, a Csíki Anyák Egyesülete, valamint a Santa Lucia Egyesület szervezésében valósul meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS