HIRDETÉS

Buda: a romániai mezőgazdasági területek több mint 40 százaléka van külföldi tulajdonban

Székelyhon 2018. február 13., 13:35
HIRDETÉS

A romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40 százaléka idegen állampolgárok tulajdonában van – állította keddi sajtótájékoztatóján Daniel Buda európai parlamenti képviselő.

Illusztráció Fotó: Sándor Csilla

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei székházában tartott sajtókonferencián Buda arról számolt be, hogy Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43 százaléka külföldi kézben van. Emiatt

megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a román piacra, a romániai termőföldeket pedig megműveletlenül hagyja

HIRDETÉS

– vélekedett az EP-képviselő, aki szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a románok „saját országukban lesznek eperszedők”

– számol be az Agerpres.

Arra az újságírói kérdésre, hogy egy, a földterületek megvásárlási jogát korlátozó törvény nem vonná-e maga után a Romániával szembeni kötelezettségszegési eljárást, mint ahogy az Magyarország esetében is történt, az EP-képviselő Franciaország példáját említette.

Franciaországban tíz évet kell élned az adott régióban, ha mezőgazdasági területet akarsz venni, francia nőt kell feleségül venned, be kell bizonyítanod, hogy aktív mezőgazdász vagy – én semmi mást nem teszek, csak a francia mintát átültetem Romániára. Nem kell nekem feltalálnom a kereket. Ha ezt bevezetnénk, többé senki nem vásárolna területeket spekulációs célzattal, mint most –jelentette ki Buda, aki szerint jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatás olyan cégekhez kerül, amelyek többségi tulajdonosa nem uniós állampolgár.

„Az első tíz cég, amely támogatást kap, nem az Európai Unióból van, hanem azon kívüli országokból: Libanonból, Kínából, satöbbi. Mi a támogatásokat az EU-n kívülre exportáljuk” – állította az európai parlamenti képviselő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS