Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Kölcsönkért” katonai fúvószenekarral gyorsan lezavarták a centenáriumi ünnepséget Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. december 01., 14:00
HIRDETÉS

Kovászna megyében nincs román fúvószenekar, a csíkszeredai katonai zenekar reggel vállalta a sepsiszentgyörgyi fellépést, ezért december elsején, már fél kilenckor megkezdődött a centenáriumi ünnepség a fellobogózott városban.

Fotó: Bíró Blanka

Mínusz 12 Celsius-fokban néhány százan gyűltek össze, ezúttal nem érkeztek más megyékből, így

nacionalista szlogenek, bekiabálások nélkül zajlott a rendezvény.

Fotó: Bíró Blanka

Az egyesülés menete az ortodox katedrális elől indult, egy autóból szóltak a román hazafias dalok, óriás román zászlót, és több piros-sárga-kék lobogót vittek magukkal. A Mihai Viteazul szoborcsoport előtt várták a menetet a belügyminisztériumi alakulatok – a rendőrök, katonák, csendőrök és tűzoltók –valamint a jelen levő román tisztségviselők.

A menet érkezését végül be sem várták, a katonai zenekar rázendített a román himnuszra. A felvonulók már az áldásra, és Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusának rövid beszédére érkeztek meg a térre.

Fotó: Bíró Blanka

A résztvevők közül többen arról beszéltek, hogy ha délben szervezik meg a rendezvényt, valószínű többen összegyűltek volna, hiszen valamennyivel enyhébb lett volna a hideg. Az alig egyórás ünnepség koszorúzással, a katonai felvonulással ért véget.

Sepsiszentgyörgyön már négy alkalommal, legutóbb tavaly vonultak fel december 1-én az Új Jobboldal szélsőséges nacionalista párt más megyékből érkezett tagjai, üvöltözve, hazafias dalokat énekelve, zászlókat lengetve. Ezúttal azonban nem mozgósítottak, nem hívták magyar városba a híveiket.

Fotó: Bíró Blanka

A magyar elöljárók, akárcsak az előző években, távol maradtak.

Szerdán emléktáblát lepleztek le a prefektúra épületén, ezen azt írja: „Minden román arany álmának beteljesülése - 1918-2018 – Înfăptuirea visului de aur al tuturor românilor – 1918-2018”. Kovászna megye prefektusa azt mondta, erre azért volt szükség mert „sajnos Sepsiszentgyörgyön egyetlen köztéri emlékművet sem szenteltek a centenáriumnak”.

HIRDETÉS

Fotó: Bíró Blanka

Fotó: Bíró Blanka

Fotó: Bíró Blanka

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS