Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

 

Betekinthettek a fogyatékkal élők mindennapjaiba

Fülöp-Székely Botond 2018. december 03., 22:06
HIRDETÉS

Szemléletformáló bemutatót szervezett a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány a fogyatékos emberek világnapja alkalmából hétfőn. A helyi Bocskai István Közösségi Házban különböző gyakorlatok révén bárki megtapasztalhatta, milyen érzés fogyatékkal élni.

Fotó: Barabás Ákos

Hétfőn bárki megtapasztalhatta a székelyudvarhelyi Bocskai István Közösségi Házban, hogy mit jelent, ha valakinek mankóval vagy kerekesszékkel kell közlekednie, esetleg látása vagy hallása károsodott.

A jelenlevő érdeklődők akadálypályákon átérezhették egy mozgáskorlátozott ember nehézségeit, a különleges szemüvegek által pedig a romló látás vagy a vakság kellemetlenségeit.

Utóbbi esetben sokszor csak tapintásukra hagyatkozhattak, így súly és forma alapján kellett felismerniük, illetve elrendezniük a különböző tárgyakat. Az egyik legnehezebb feladat talán a rajzolás volt, melynek során szájjal kellett fogni az ecsetet.

Fotó: Barabás Ákos

Több középiskolás osztályt is elhozott az eseményre Tarzícia nővér, aki egyedi tapasztalatot szeretett volna nyújtani a diákoknak. „Úgy gondolom, egy önző világban élünk, ezért különösen fontosnak tartottam, hogy önös dolgaikon kívül valami mást is megtapasztaljanak a fiatalok. Ezáltal fejlődhet együttérző képességük” – fogalmazott. Hangsúlyozta,

egy ilyen rövid ideig tartó élmény ugyan csak „csepp a tengerben, de azért a semminél több”.

A diákok közül Tököly Pétert kérdeztük élményeiről. Mint elmondta, nagyon kíváncsi volt arra, hogyan lehet kerekesszékkel közlekedni. Bár látta, hogy rengeteg mozgáskorlátozott személy sportol, nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz dolguk van, ezért csodálja is őket. Tapasztalatai szerint egyáltalán nem egyszerű egy kerekesszék irányítása, ezért fontosnak tartja, hogy a közlekedési infrastruktúra alakításakor a mozgáskorlátozottak igényeit is figyelembe vegyék.

Fotó: Barabás Ákos

Bokor-Péter Tímea gyógypedagógus, a projekt koordinátora úgy látja, változó volt a diákok nyitottsága:

voltak, akik csak kipróbálták a gyakorlatokat, mások viszont érdeklődtek is a téma iránt.

Érzékszerveik korlátozása új érzéseket váltott ki bennük, sokukat dühítette, hogy nem tud megfelelően teljesíteni a gyakorlatokon. A cél ugyanakkor éppen ez volt, vagyis betekintést nyújtani a fogyatékkal élők mindennapjaiba, ezáltal pedig nyitottabbá tenni a társadalmat. „A részvevők azt is megtapasztalhatták, milyen csodálatos az emberi szervezet, hiszen ha egyik érzékszervünk nem működik megfelelően, a többi felerősödik” – magyarázta.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
A nap zárásaként a közösségi ház nevelői táncos mulatságot szerveztek az otthon lakóinak – a tánc ugyanis örömöt, szórakozást jelent, és mindenki a maga módján járja Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS