Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Erkölcsi kötelesség” az erdei kisvasút és sikló megvétele

Bíró Blanka 2019. december 09., 20:59

A Kommandó és Kovászna közötti kisvasút és sikló ingó és ingatlan vagyonának megvásárlásáról fogadott el tanácsi határozatokat Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna városa. A háromszéki önkormányzatok évek óta próbálkoznak az ipartörténeti műemléknek számító keskeny nyomtávú kisvasút és sikló megmentésével.

„Erkölcsi kötelesség” az erdei kisvasút és sikló megvétele
galéria
Archív Fotó: Zsók Enikő

A műszaki együttes tulajdonosa, a brassói Brafor cég csődbe ment, a felszámoló pedig az év elején jelezte, hogy áruba bocsátja az erdei vasutat, a siklót és az ezekhez tartozó ingóságokat. Kovászna Megye Tanácsa a kommandói részre, Kovászna városa pedig a területén található részekre jelentette be igényét. A kommandói vagyont 800 ezer lejre értékelték fel.

Kovászna város önkormányzatával közösen az a célunk, hogy technikailag és jogilag rendezzük a kisvasút helyzetét, hogy Kommandón hat kilométerrel ki tudják bővíteni az útvonalat, és a turisták számára vonzó létesítményt hozzunk létre

– jelentette be Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke.

Kovászna város közigazgatási területén 9 kilométer kettős sínpár, a Horgász patakon átívelő híd és a nagyállomás melletti 55 áras terület képezheti az adás-vétel tárgyát – mondta el megkeresésünkre Gyerő József polgármester. Hozzátette, a műszaki létesítmény többi része teljesen tönkrement. A sínpárt ócskavasként értékelték fel, a városháza alkalmazottai most bejárják a terepet, hogy a helyszínen feltérképezzék, vannak-e hiányzó szakaszok. A felértékelés szerint 500 ezer lejbe kerül a teljes megvásárolható kovásznai vagyonrész. Gyerő József elmondta, december 12-én lesz az első tárgyalás, amikor jelzik, hogy a felértékelt áron megvennék a vagyont, ezután még következik egy licit.

Ha valaki többet ígér, az önkormányzatoknak újabb döntést kell hozniuk, hogy azt az összeget megadják-e.

Az elöljáró abban bízik, hogy nem jelentkezik senki, hiszen ha személyszállításra szeretnék használni a létesítményt, hatalmas befektetésekre van szükség. További gondot jelent, hogy a sínpár alatti terület az állam tulajdonában van, így az önkormányzatnak meg kell szereznie a használati vagy a tulajdonjogot, hogy felújításra pályázhasson. Helyi költségvetésből nincs lehetőség a korszerűsítésre, hiszen még a vételár előteremtése is gondot jelent, ezért pályázati forrásokat kell felkutatni – mondta Gyerő József. A polgármester abban bízik, sikerül a teljes szakaszt kiépíteni, a megyei tanáccsal közösen megvalósítani a régi álmot, hiszen

az erdei vasút Kovászna egyik brandje, „erkölcsi kötelesség” a megvétele.

Jelenleg egy máramarosi cég működtet sétavonatot a Clermont Szálló és a sikló közötti szakaszon, már ennek is hatalmas turisztikai vonzereje van. A kisvasutat 1892-ben helyezték üzembe, a siklót 1890-ben avatták fel, egy évszázadon át használták a kitermelt farönkök szállítására. A kisvasút hanyatlása már negyven évvel ezelőtt elkezdődött a teherautók térnyerése és a pályaelmosások miatt. 1995-ben széldöntés elpusztította az erdőt, majd egy évvel később erdőtűz ütött ki a Tündérvölgyben, s a sikló is a tűz martaléka lett, a vasút dolgozói építették újra. Utoljára 1999 októberében működött rendeltetésszerűen, ám akkor a Brafor csődbe jutott, és bezárta a fűrésztelepét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat