Azonnali büntetés a törvénytelen építkezés miatt

Azonnali büntetés a törvénytelen építkezés miatt

Ha nem törvényesítik utólag az építményeket, az Éltetőkút utcai telep házainak többségére bontás vár

Fotó: Erdély Bálint Előd

Városszerte állandó problémát jelentenek az illegális építkezések Székelyudvarhelyen. Vannak, akik a vonatkozó jogszabályok ismerete nélkül vágnak bele építkezésbe, mások városi legendának „ülnek fel”, és akadnak, akik megpróbálnak jogi kiskapukon keresztül „ügyeskedni”. A törvény azonban világosan fogalmaz: az engedélyek hiánya azonnali büntetéshez, idővel pedig akár kényszerbontáshoz vezethet – ez utóbbira várhatóan idén is lesz példa.

Kudelász Nóbel

2022. április 03., 11:062022. április 03., 11:06

2022. április 03., 13:072022. április 03., 13:07

Több bírósági ügy is folyamatban van jelenleg törvénytelenül végrehajtott építkezések miatt Székelyudvarhelyen, közölte lapunkkal Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. Van, ahol a bíróság már előírta a bontást, de a jogi folyamat még nem zárult le, ezért a konkrét beavatkozásra még nem került sor. Kérdésünkre, hogy milyen építményekről van szó, Zörgő Noémi elmondta: nemcsak garázsok és egyéb, kisebb kiegészítő épületek szerepelnek a listán, hanem

vannak családi házak is a felszámolásra váró ingatlanok között, Székelyudvarhely különböző pontjain.

„Illegális építkezésre sajnos még a városközpontban is van példa, holott műemlékvédelmi övezetben még az ingatlan újrafestése is engedélyköteles” – hangsúlyozta a sajtószóvivő. Kérdésünkre, hogy vannak-e kifejezetten problémás városrészek, a szóvivő elmondta, a legtöbb jogtalan építkezés talán az új lakónegyedekre jellemző, továbbá a Budvár-negyedben, a Termés utcában és az Éltetőkút utcákban is vannak hasonló gondok. Az utóbbi esetében például a legtöbb házra nincs érvényes építkezési engedély. Itt azonban amellett, hogy törvénytelen építkezések folytak, szociális gondok is vannak. Bontás volt a Budvár utcában, ahol engedély nélkül építettek garázsokat. Jogi eljárást nem indítottak, mert

a lakók önszántukból eltüntették a törvénytelen építményeket.

Simlizők és városilegenda-hívők

Sok esetben az építő tudatosan szegi meg a törvényt, vélekedett Zörgő Noémi. „Tisztában van azzal, hogy illegális, amit csinál, de azzal számol, hogy kifizeti a büntetést, és utólag törvényesíti az építkezést, mert – bár hosszas eljárás – bizonyos esetekben ez lehetséges” – fogalmazott a sajtószóvivő. Hozzátette, vannak az építkezési engedély kijátszásáról szóló városi legendák is, mint például az, amely szerint ha az ember nem önt alapot a háznak, hanem cölöpökre építi, akkor nem kell engedély – említette az egyik ilyen tévhitet Zörgő Noémi. Ennek semmiféle jogalapja nincs, tette hozzá, és azt is figyelembe kell venni, hogy

amennyiben egy ingatlan jogviszonya nem rendezett, akkor a villany-, víz- vagy gázvezetékek bekötése sem lehetséges.

Ezt Pálfi Attila, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség építésfelügyeleti biztosa is megerősítette, aki elmondta, hogy építkezéseknél mindenekelőtt figyelembe kell venni az 1991-ből származó 50-es számú törvény előírásait, amelynek értelmében minden szerkezeti változással járó munkálat (például építkezés, bontás, újraépítés, átépítés, területrendezés, bővítés) engedélyköteles.

A közhiedelemmel ellentétben azon építményekre is kötelező engedélyt kiváltani, amelyek nem rendelkeznek alappal

– közölte a biztos.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Közel 350 ellenőrzés egy év alatt

Tavaly 342 ellenőrzést végeztek építkezéseknél a helyi rendőrök, amelyek során 46 kihágást észleltek; ténymegállapító, valamint büntető jegyzőkönyvet állítottak ki 223 ezer lej összértékben – közölte lapunkkal Pálfi Attila. Negyvenegy esetben nem volt érvényes építkezési engedély, további öt esetben pedig Székelyudvarhely műemlékvédelmi zónájában végeztek illegális építkezéseket. Ez utóbbiak már bűncselekménynek minősülnek, ezért a munkálatokat leállították, és továbbították az ügyet az állami rendőrségnek, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében járjanak el. Pálfi Attilától megtudtuk azt is, hogy

van, aki kiváltja ugyan az engedélyt, de a munkafolyamat során eltér az abban foglaltaktól.

Ilyen építési helyszíneket is azonosítottak; a munkálatokat leállították, ténymegállapító és büntető jegyzőkönyveket állítottak ki összesen ötezer lej értékben, valamint előírták az építkezések „legalitásba lépésének elindítását”. Pálfi Attila továbbá elmondta: az idei építkezési szezon alig indult el, máris négy esetben találtak szabálytalanságokat, és tízezer lej összértékben állítottak ki jegyzőkönyveket.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Illegális lakótelepek

Szintén 2021-ben a város területén három, úgynevezett informális letelepülési helyszínt azonosítottak be és térképeztek fel a helyi rendőrök. Ezek jórészt a Termés és Éltetőkút utcákban, valamint a Budvár-negyedben az évek során létesült, összesen mintegy 600 hátrányos helyzetű személyt érintő, kiterjedtebb építkezések, közel 120 illegális épülettel. A helyszínek felszámolása és a problémamegoldás nagyon komplex és nehéz folyamat, ismerte el Pálfi, hiszen nemcsak jogi, hanem szociális kérdés is ezek jogviszonyának tisztázása. A folyamatban lévő illegális építkezéseket leállították, és – amennyiben utólag nem törvényesítik azokat –, le fogják bontani, tette hozzá az építésfelügyeleti biztos.

Engedélyek, büntetések

Az építkezések törvényes módon történő lebonyolításához az első lépés az urbanisztikai bizonylat kiváltása, amelyet Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának 130-as számú irodájában lehet igényelni. Ez az irat nem egyenértékű az építkezési engedéllyel, és önmagában nem jogosít fel a munkálatok megkezdésére. Pálfi Attila arra figyelmeztet, hogy

az építkezések megkezdése előtt érdeklődjenek a helyi rendőrségnél, vagy keressék fel az urbanisztikai osztályt a megfelelő és hiteles információkért.

Azok a természetes (magán-) vagy jogi személyek, akik nem az említett törvény előírásai szerint járnak el, kihágást követnek el, és ezertől százezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethetők. Ugyanakkor az építkezési munkálatok leállítására számíthatnak, és azokat majd csak az építési munkálatok törvényesítését követően, az építési engedély kibocsátása után folytathatják.

Valóban van esetenként arra is megoldás, hogy utólag törvényes keretek közé kerüljön az adott építkezési folyamat, ellenben ilyenkor nemcsak ugyanazt a tervdokumentációt kell összeállítani, mint alapesetben, hanem tűzvédelmi és statikai szaktanulmányt is kell készíttetni az elvégzett munkálatokra, ami növeli az engedélyezési költségeket, valamint a dokumentáció elkészítéséhez szükséges időt is – részletezte Pálfi. Fontos tudni továbbá, hogy

törvénytelen építkezések esetében azonnal büntetnek, nem létezik figyelmeztetés

(felszólítás, románul avertisment). A kiszabott büntetést 15 napon belül ki kell fizetni, majd ezt követően elindítani a legalitásba lépési folyamatot – tette hozzá Pálfi Attila.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 26., szerda

Sorozatos lopások Felcsíkon

Több felcsíki ház udvaráról is értékeket tulajdonítottak el ismeretlenek a hétvégén. A károsultak feljelentést tettek a rendőrségen, és abban bíznak, hogy lakossági információkat is kapnak az ügyben, amelyek segíthetik a nyomozást.

Sorozatos lopások Felcsíkon
Sorozatos lopások Felcsíkon
2024. június 26., szerda

Sorozatos lopások Felcsíkon

2024. június 26., szerda

Okoslámpák újratöltve: év végéig több új kamerarendszert szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Új forgalomfigyelő kamerákat szerelnek fel idén a jelzőlámpákkal ellátott útkereszteződésekben Székelyudvarhelyen. Noha évekkel ezelőtt volt még ilyen próbálkozás, az akkori okosjelzőlámpák nem váltak be. Az újítástól többet várnak az illetékesek.

Okoslámpák újratöltve: év végéig több új kamerarendszert szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. június 26., szerda

Tucatnyi ok, hogy miért ne etessük a vízimadarakat

Sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat – intéz határozott kérést az emberekhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Tucatnyi ok, hogy miért ne etessük a vízimadarakat
2024. június 26., szerda

Évadzáró hangversenyt tart a Szent Miklós Kamaraegyüttes

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes pénteken, az örmény katolikus templomban tartja évzáró hangversenyét. Klasszikus darabok és kortárs zenei művek is elhangzanak.

Évadzáró hangversenyt tart a Szent Miklós Kamaraegyüttes
2024. június 26., szerda

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás

Immár 27-ik alkalommal szervezik meg június 27. és 30. között a Marosvásárhelyi Napokat. A városnapok egy középkori hagyomány szerinti június végi vásárt próbál megidézni.

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás
Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás
2024. június 26., szerda

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás

2024. június 26., szerda

Egyfeszt: nem engednek a minőségből

Több mint 250 programmal várják a fesztiválozókat augusztus első hétvégéjére Gyergyószentmiklósra. Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválján a Havasi koncertshow, az electro swing műfaj úttörője, a Parov Stelar, és a Tankcsapda lesznek a fő attrakciók.

Egyfeszt: nem engednek a minőségből
Egyfeszt: nem engednek a minőségből
2024. június 26., szerda

Egyfeszt: nem engednek a minőségből

2024. június 26., szerda

Talentumnapokat tartott Csíkszeredában a Hargita megyei gyermekvédelem

Kétnapos rendezvényen mutathatták be tehetségüket a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben elhelyezett gyermekek, a kedden és szerdán lezajlott 14. Talentumnapokon Csíkszeredában.

Talentumnapokat tartott Csíkszeredában a Hargita megyei gyermekvédelem
2024. június 26., szerda

Egy hét mérlege: Maroshévízen volt a legtöbb medveriasztás

Huszonnégyből kilenc alkalommal kellett beavatkoznia a csendőrségnek lakott területen ólálkodó medve miatt Hargita megyében. Az elmúlt egy hét mérlege alapján legtöbbször Maroshévízre riasztották a hatóságiakat.

Egy hét mérlege: Maroshévízen volt a legtöbb medveriasztás
2024. június 26., szerda

Mutatjuk a marosvásárhelyi városnapok programkínálatát

Színes programkínálattal és számtalan koncerttel várják az érdeklődőket a 27. marosvásárhelyi városnapokra, június 27. és 30. között. Összegyűjtöttük a négynapos rendezvény programjait.

Mutatjuk a marosvásárhelyi városnapok programkínálatát
2024. június 26., szerda

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával

A nyár a fesztiválok ideje. És hogyha fesztivál, pláne Háromszéken, akkor mindenképpen szót kell ejtenünk a kézdivásárhelyi Sokadalomról, amelyet immár 12. alkalommal szerveznek meg, ahol nem mellékesen a Rádió GaGa Duma Dubája is jelen lesz.

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával
Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával
2024. június 26., szerda

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!