HIRDETÉS

Átiratban kéri a marosvásárhelyi önkormányzat, hogy a tanügyminisztérium oldja meg a patthelyzetet

Simon Virág 2017. április 20., 17:01

Maratoni városi tanácsülésen próbáltak törvényes megoldást találni a Római Katolikus Teológiai Gimnázium és a marosvásárhelyi iskolahálózat helyzetére az önkormányzati képviselők. A szerdai ülés folytatásaként csütörtök reggel összegyűlt a kijelölt bizottság.

Fotó: Boda L. Gergely

A délután kettőre meghirdetett tanácsülés előtt távozott a teremből többek között Péter Ferenc megyei tanácselnök és tanácsosa, Kozma Mónika, valamint Novák Zoltán szenátor.

HIRDETÉS

A délelőtti egyeztetésen a helyi tanácsosok mellett jelen volt a római katolikus iskola diákjainak szülői képviselete, Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes és a tanfelügyelőség jogásza, a városháza jegyzője és az iskolákért felelős szakosztály képviselője, valamint Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója.

Az egyeztető ülést követően Csiky Csengele, a szülők képviselője elmondta, hogy hosszasan keresték a megoldást a kialakult helyzetre. A tanfelügyelőség és a minisztérium ugyanis

az érvényben levő törvény és módszertan alapján kéri, hogy mutassák be az iskola jogi személyiségét igazoló iratot,

hogy azt újra bevehesse az iskolahálózatba. Csakhogy ez az irat nem létezik, mert azt a helyi tanácsi határozatot, amelynek alapján az iskolát létrehozták, megsemmisítették. A felekezeti tanintézetet nem lehet most újra létrehozni, megalakítani, hiszen működik, az eredeti határozatot követő utóbb elfogadott határozatok alapján. Amíg a bíróság ki nem mondja, hogy nincs iskola, addig nem lehet újra létrehozni.

Az ülésen arról döntöttünk, hogy a tanügyminisztériumtól átiratban kéri a tanács, hogy oldja meg ezt a jogi patthelyzetet. Erre sajnos már csak hét hetünk van, mert május 5. a határidő, amíg az iskola visszakerülhet az országos számítógépes programba

– fogalmazott Csíky Csengele.

A tanácsülésen jelenlevő egy szociáldemokrata, három nemzeti liberális, két Szabad Emberek Pártja és tíz RMDSZ-es önkormányzati képviselő elfogadta a kidolgozott, közösen megfogalmazott és a városháza jegyzője, Szövérfi László által törvényesnek minősített tanácsi határozatot.

A tanácsi határozatról

A határozatról Peti András ülésvezető nyilatkozott a Vásárhelyi Hírlapnak: a csaknem 24 órás tanácsülésen a kijelölt bizottság megpróbálta tisztázni, hogy kinek a hatáskörébe tartozik, és kinek a felelőssége a római katolikus iskola jogi helyzetének tisztázása. Több megoldás, javaslat körvonalazódott, de az egyetlen, amely körül konszenzus alakult ki: a hivatalt felhatalmazzák, hogy a tanügyminisztériumhoz forduljon ezzel a különleges esettel, hiszen jelenleg a minisztériumnak a hatásköre döntést hozni, illetve szabályozni ezt a kérdést.

„Két része van az elfogadott tanácsi határozatnak, egyikben konkrétan a római katolikus teológiai gimnázium helyzetének az orvoslására kértük fel a minisztériumot, hogy akár miniszteri rendelettel oldja meg a helyzetet. A határozat második részében pedig kértük, hogy elemezzék a tanfelügyelőség által elfogadott iskolahálózatot, s nyújtsanak elfogadható megoldást annak a nyolc tanügyi intézménynek, amely között szerepel a római katolikus iskola is, amelynek nincs jogi szempontból érvényes működési engedélye.”

Jövő héten a városháza és a szülők képviselőiből álló bizottság személyesen is egyeztet majd Bukarestben a szakminisztérium képviselőivel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS