Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Amitől idén különösen fontos a csíksomlyói zarándoklat

MTI 2020. január 23., 18:05

Ebben az évben különösen fontos a nemzeti összetartozást erősítő csíksomlyói zarándoklat – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára utalva a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulójára. Az anyaországból idén is érkezik zarándokvonat Csíksomlyóra.

Idén is érkezik a zarándokvonat Csíksomlyóra. Archív Fotó: Haáz Vince

Három zarándokvonatot indít idén a MÁV a Misszió Tours utazási irodával közösen: májusban Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, októberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba – közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke arról beszélt, hogy ezek a zarándoklatok egyszerre vallási és nemzeti, hazafias cselekedetek. A lelki feltöltődés mellett

a Kárpát-medencében élő magyarok, illetve a magyar és más népek közötti barátság erősítését szolgálják.

Az MKPK elnöke, aki a csíksomlyói és a czestochowai zarándoklatok egyházi fővédnöke, illetve a lengyelországi zarándoklat lelki vezetője is lesz, az „egész Kárpát-medencét átölelő lelki közösség” kialakításának fontosságát hangsúlyozta.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Fotó: Kovács Attila/MTI

Veres András reményét fejezte ki, hogy – akárcsak az elmúlt években – idén is sokan csatlakoznak majd a zarándokokhoz a kontinensen túlról is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulójára utalva kiemelte,

ebben az évben különösen fontos a nemzeti összetartozást erősítő csíksomlyói zarándoklat.

Úgy fogalmazott, hogy az évforduló egyrészt „a magyarság szívét fájdítja”, másrészt azonban a „nemzeti összetartozás évét ünnepeljük, mert

ha száz évig ilyen helyzetben meg tudott maradni a magyarság a Kárpát-medencében hittel és összetartozással, akkor ez mégiscsak ünnep”.

Az államtitkár szólt arról is, ahogy az elmúlt években, úgy idén is támogatja a kormány fiatalok részvételét a zarándoklatokon. Az elmúlt években négyezer középiskolás, gyermekvédelemben nevelkedő, határon túli, illetve a diaszpórában élő magyar fiatal zarándoklatának költségeit állta kormány.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházügyekért felelős államtitkára Fotó: Kovács Attila/MTI

Hozzátette, a gyermekvédelemből érkező fiatalok ezeken a zarándoklatokon akár életre szóló lelki erőt kaphatnak, illetve segítő kapcsolatokat alakíthatnak ki. A diaszpórából érkező fiataloknak pedig sokszor ezeken az utazásokon alakul ki a kötődésük az anyaországgal, és később is visszatérnek hosszabb-rövidebb időre Magyarországra.

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a csíksomlyói és a czestochowai zarándoklatok világi fővédnöke levelét. Azt írta,

a mai világban „a szélrózsa minden irányába utazhatunk”, a legértékesebb utazás azonban „változatlanul az, amely önmagunkhoz vezet”.

Úgy fogalmazott, hogy „Czestochowa és Csíksomlyó a keresztény Európa két lelki fellegvára, ahol a hit, a remény és a szeretet ereje megérinti a nyitott szívvel érkezőket. Mindaz, ami ezeken a megszentelt helyeken történik, messze túlmutat önmagán.”

Archív Fotó: Barabás Ákos

Kormányos László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, a MÁV célul tűzte ki, hogy minél gyorsabb és színvonalasabb utazást biztosítva összekösse a magyar lakta területeken élőket határokon innen és túl. Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója felidézte, hogy az első zarándokvonatuk 2011-ben indult Lengyelországba. Azóta húszezer zarándokot utaztattak.

A csíksomlyói zarándoklat programjában szerepel a máriaradnai kegytemplom felkeresése, pénteken a Gyimesekbe mennek, szombaton a csíksomlyói búcsún, vasárnap pedig Gyergyószentmiklós főterén szentmisén vesznek részt a zarándokok. A zarándoklatok teljes programja megtalálható missziotours.hu oldalon.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS