Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Amikor a szó már nem elég, akkor jön a zene és a tánc

Szász Cs. Emese 2018. december 03., 19:57
HIRDETÉS

Újdonságnak számító hármas koprodukcióban készül Tamási Áron Tündöklő Jeromosa.

Hármas koprodukcióban készül az új bemutató Fotó: Barabási Attila

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, valamint a Spectrum Színház színészei a Maros Művészegyüttes táncosaival játszanak, az előadás a Nemzeti színpadára készül, de a Spectrum Színház vezetője, Török Viola rendezi.

HIRDETÉS

Az alkotók az adventi időszakban stílusosan igazi adventi tematikával készülnek a nagyérdeműnek,

ugyanis a Tündöklő Jeromos című drámai játék konkrét és átvitt értelemben is a karácsony előtti várakozás időszakát idézi meg.

„Egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg a darab. Tamási rituális színháza az adventi időszakot idézi: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét. Az ember ilyenkor olyan mélyre megy, hogy az identitás vállalása, az önazonosság, a megmaradás, a hagyományok értéke, fontossága is kérdéses lesz. Vajon kell ez nekünk vagy sem?” – teszi fel a kérdést a darabbal együtt a rendező, Török Viola is, aki nem először nyúl Tamási-darabhoz, és valószínűleg nem is utoljára.

Fotó: Barabási Attila

Török Violától megszokhattuk, hogy rendezőként mindig olyan darabokat választ, amelyeknek erőteljes költői világát a zene szervesen egészíti ki.

A magyar népzene kimeríthetetlenül gazdag, minden élethelyzetre és történelmi korra harmonizáló anyaga jelent számomra örök lehetőséget. Amikor a szó már nem elég, hogy kimondjunk valamit, akkor jön a zene és a tánc

– magyarázza a rendező. Hozzáteszi: meggyőződése, hogy a néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe lesz egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések. A Spectrum Színház vezetője rámutat, először dolgoznak együtt a Maros Művészegyüttessel és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával, ez pedig egy hatalmas lehetőség.

A produkcióban 18 színész, 24 táncos plusz a zenekar szerepel,

a hatalmas stáb jelenleg a próbafolyamat utolsó simításain dolgozik, hogy a december 5-ei bemutatóra készen álljanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS