Alacsony a havi bérük a székelyföldi szolgálati lakásoknak

Alacsony a havi bérük a székelyföldi szolgálati lakásoknak

Fotó: László Ildikó

Meglehetősen kedvezményes áron bérelhetik az önkormányzatok szolgálati lakásait a közszolgálatot ellátó alkalmazottak, egészségügyben, tanügyben dolgozók és a kulturális intézmények munkatársai. A havi bér átlagban kétszáz lej körüli összeg, a legdrágább bérleti díj sem haladja meg a 750 lejt. A székelyföldi városoknak kevés szolgálati lakásuk van, de néhány önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel új tömbházak építése kifejezetten erre a célra.

Székelyhon

2024. május 29., 07:362024. május 29., 07:36

2024. május 29., 08:562024. május 29., 08:56

Összesítettük, hogy a nagyobb székelyföldi városok hány szolgálati lakással rendelkeznek, mennyi a havi bérük, és kik laknak azokban. A megkérdezett önkormányzatok közlése alapján

legkevesebb 63 lejt, legtöbb pedig 750 lejt fizetnek a bérlők havonta ezekért a lakásokért; több tényező alapján számolják ki az értéket, a jogszabályok útmutatása szerint.

Ezek az árak messze a piaci árak alatt vannak, hiszen összehasonlításképpen például Csíkszeredában egy garzonlakásért akár ezer lej bért is elkérhetnek havonta a tulajdonosok. A székelyföldi városok ugyanakkor nem sok szolgálati lakást birtokolnak, sőt akad olyan önkormányzat is, ahol egy sincs. Gyergyószentmiklóson a városházán érdeklődve elmondták,hogy

a városnak nincsenek saját tulajdonú, szolgálati lakásként hasznosítható ingatlanjai.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Harminchárom szolgálati lakással rendelkezik Sepsiszentgyörgy

A háromszéki megyeszékhely jobban áll ilyen szempontból, ugyanis jelenleg harminchárom szolgálati lakással rendelkezik. Odaítélésük nincs szakmákhoz kötve, bármely közszolgálatot ellátó alkalmazott számára elérhetők. Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kérdésünkre elmondta: a város egészségügyi, tanügyi, kulturális és közigazgatási intézményeknek adta át a kezelési jogot a szolgálati lakások felett, az említett intézmények a törvényes előírások betartásával, saját hatáskörben döntik el azok odaítélésének a módját.

A lakások a Cigaretta, a Dália és a Borvíz utcában találhatók.

A Cigaretta utcai szolgálati lakások kezelési jogának odaítélése az intézmények számára a 2016/312-es helyi tanácsi határozat alapján történik, amely figyelembe veszi az intézmény típusát, a kérés régiségét, valamint a pályázó intézmény kezelésében levő szolgálati lakások és az alkalmazottak arányát. Annak az intézménynek a hatáskörébe tartozik az odaítélés, amely a lakás felett gyakorolja a kezelési jogot. Az önkormányzat kezelésében levő lakások esetében a 2020/217-es helyi tanácsi határozat alapján bírálják el a benyújtott kéréseket, a következő szempontok alapján:

iskolai végzettség, jelenlegi lakhatási helyzet, családi állapot, az elmúlt év szakmai kiértékelése.

2022-ben számoltunk be egy újabb városnegyed megépítéséről, a csendőrlaktanya és az Olt folyó gátja közti, mindeddig kihasználatlan területen. A projekt jelenlegi állásáról kérdezve az alpolgármester felidézte, hogy a jövőben 96 szolgálati lakás lesz kialakítva az egészségügyi és tanügyi dolgozók számára, most készül a megvalósíthatósági tanulmány, és folyamatban van az engedélyek beszerzése.

A városnegyedben egyébként összesen száz lakrészt tartalmazó tömbházsort építenek a helyi fiatal családok számára, készül továbbá egy új bölcsőde is.

Ugyancsak 96 szolgálati lakás fog épülni az egykori tyúkfarm helyén, a Jókai Mór utcában.

„Nincs meghatározva egyik helyszínen sem, hogy milyen arányban kapnak tanügyi, illetve egészségügyi alkalmazottak lakásokat, ezt majd az igények felmérésekor döntjük el, várhatóan 2026-ban” – fogalmazott Tóth-Birtan Csaba az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretéből finanszírozott projektek kapcsán. Hozzátette: tervben van további szolgálati lakások építése a Borvíz utcában, a Gyere haza program folytatásában.

Idézet
Ide eredetileg 35 sorházban épülő lakásra volt rendezési tervünk, de az engedélyeztetési fázisban kiderült, hogy az országos vízügyi hatóságnak folyamatban van egy terve a Debren patak medrében épülő gát építésére, így új rendezési terv készül a lakások megépítésére”

– nyilatkozott az elöljáró.

Galéria

Fotó: Szigeti Vajk István

Csíkszeredának is harminchárom szolgálati lakása van

„A csíkszeredai városházának és az önkormányzatnak alárendelt intézményeink munkatársai számára összesen harminchárom szolgálati lakással rendelkezünk.

Idézet
Ezeket a lakásokat a Csíki Székely Múzeum, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Csíki Játékszín, a Csíkszeredai VSK, a Csíki Trans Kft. alkalmazottai, vendégei használhatják”

– osztotta meg érdeklődésünkre Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Tőle tudjuk, hogy a szolgálati lakások havi bére 115 lejtől 255 lejig terjed. „A bért az 1999/40-es számú sürgősségi rendelet szerint kell meghatározni, amit módosított a 2007/310-es számú kormányrendelet. Ez a rendelet határozza meg azt, hogy hogyan kell a havi bért kiszámolni, figyelembe véve például a plusz tereket és a négyzetmétereket” – magyarázta.

A lakások méreteit tekintve a város rendelkezik egy négyszobás, 14 háromszobás, 13 kétszobás, valamint 5 egyszobás lakással.

Marosvásárhelyi helyzetkép

Marosvásárhelyen a Locativ lakásgazdálkodási vállalat ügykezeli a polgármesteri hivatalhoz tartozó, bérbe adható épületeket, többek között a szociális és szolgálati lakásokat. Birtalan Istvántól, a Locativ vezetőjétől kapott összesítés értelmében

Marosvásárhelyen összesen 38 szolgálati lakás van, ebből 24-et egészségügyben dolgozók bérelhetnek ki, ezek a sürgősségi kórház szomszédságában találhatók.

Ezeket az országos lakásügynökség támogatásával építette a város, és az országosan megszabott díjakat fizetik a bérlők. A bérleti díj függ a lakás méretétől, a benne élő személyek számától és azok jövedelmétől. Mint Birtalan Istvántól megtudtuk, az egészségügyi szolgálati lakásokban, ahova orvosok, asszisztensek, de a kórház adminisztrációs osztályán dolgozók is beköltözhetnek,

a legkisebb havi bér 200 lej, a legnagyobb pedig 774 lej.

A többi, szolgálati lakásként nyilvántartott lakrész a város különböző részein van, és a városháza vagy a lakásgazdálkodási vállalat alkalmazottai bérlik. Jelenleg a Rózsák terén levő egyik ingatlant átminősítették, így három lakrésszel csökken a bérlehető lakások száma. Birtalan elmondta, hogy ezeken kívül az Locativ által ügykezelt ANL-s és más bérelhető tömbházakban is több közalkalmazott lakik, de

azok a lakrészek minden marosvásárhelyi számára elérhetők, és megszabott pontozás alapján osztják ki a jelentkezőknek.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Ötven szolgálati lakás Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen van a legtöbb szolgálati lakás a megkérdezett önkormányzatok közül, mintegy ötvenről adott számot Zörgő Noémi, a városháza sajtóreferense. A városi kórház mellett, a Tábor utcában két tömbházban huszonkét szolgálati lakás található:

tizenhatban a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely tagjai, hatban pedig hivatali alkalmazottak élnek, akik nem székelyudvarhelyiek és nem rendelkeznek városi lakhatással.

Emellett a Tamási Áron utcában található egy garázs, annak a felső részében négy egyszemélyes lakást alakítottak ki. A II. Rákóczi Ferenc és Győzelem utcai két szolgálati lakás a Tamási Áron Gimnázium ügykezelésébe tartoznak, ezekben az oktatási intézmény tanárai laknak. A kórházhoz közeli új tömbházban huszonnégy lakás található, már korábban beszámoltunk arról, hogy ugyan elkészült az épület – és költözésre kész –, de a lakókra várni kellett, ugyanis bonyodalom alakult ki az elbírálás során. Azóta sikerült felgöngyölíteni az ügyet és kiosztani a lakásokat. Mint megtudtuk,

hamarosan át is adják az új épületet a hivatali és a kórházi alkalmazottaknak.

Utóbbi lakások bérleti díjait még nem rögzítették, mert az függ a családtagok számától és a jövedelmektől – részletezte a szóvivő. Hozzátette, hogy

a többi szolgálati lakás esetében 63 lejtől 120 lejig terjedő havi bérleti díjat kell fizetniük az ott lakóknak, az összeg változik a lakások területének függvényében.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Kézdivásárhelyen nincs szabad lakás, de hamarosan újabbak épülnek

Kézdivásárhely önkormányzata tulajdonában kilenc szolgálati lakás van, amelyeket a hatályos jogszabályok értelmében csak orvosok és tanárok kaphatnak meg. Demeter Hajnal, a városháza állami- és magántulajdon, valamint lakásállomány osztályának munkatársa megkeresésünkre kiemelte, hogy

a helyi tanács a lakások kiosztása révén igyekszik ösztönözni a városban dolgozó szakemberek helyben maradását.

Mind mondta, jelenleg a kilenc lakás mindegyike foglalt, azokban hét orvos és két pedagógus lakik, a közeljövőben azonban két darab, egyenként hat lakrészes tömbház építését kezdik meg, amelyekben kizárólag szolgálati lakások kapnak majd helyet.

A környezetbarát és energiahatékony, úgynevezett nZeb-épületek a városi kórház szomszédságában kapnak majd helyet, és mintegy 6,3 millió lejes beruházásból valósulnak meg.

Összeállításunk szerzői: Barabás Hajnal, Gergely Imre, Farkas Áron Imre, Farkas Orsolya, László Ildikó, Simon Virág

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Hat lakóházba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

2024. június 29., szombat

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon

Mozgalmasan zajlott a szombat a kézdivásárhelyi városnapokon: a délelőtti gasztronómiai rendezvényen ízletes ételek, a vásártéren utcazenészek vonzották a látogatókat. Este fokozódik a hangulat, a Kalapács fogja „felrobbantani” a színpadot.

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon
2024. június 29., szombat

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok

Nem hiába kapta a Megmozdít mottót az idei Udvarhely Napok: a rendezvény alkalmával valóban megmozdult a város apraja-nagyja. Fotókon mutatjuk az első két nap néhány eseményét.

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok
2024. június 29., szombat

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át
2024. június 29., szombat

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon

Személyi és szervezeti változások következnek augusztus 1-jétől a gyulafehérvári főegyházmegyében. Számos plébánia új lelkészt vagy segédlelkészt kap, de Kolozsváron egy új román anyanyelvű katolikus plébánia is létrejön.

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon
2024. június 29., szombat

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékű környezetszennyeződést okozva. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

Elkezdődik szombaton a Gyergyújfalvi falunapok négy napon át tartó eseménysora. A hétvégén sportrendezvények szerepelnek a programban, hétfőn kulturális és szórakoztató műsorra számíthatnak a résztvevők. Kedden a Bikini koncertje jelenti a csúcspontot.

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

2024. június 29., szombat

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 28., péntek

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni - írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt
2024. június 28., péntek

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától

Elbúcsúztatták a ballagó nyolcadikosokat a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjából pénteken délután Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!