Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Aki tanult, az biztosan átmegy: közepes nehézségű tételsort kaptak a vizsgázók az érettségi román írásbelijén

Széchely István 2019. július 01., 16:28 utolsó módosítás: 2019. július 01., 21:45
HIRDETÉS

Nem volt könnyű, de túlságosan nehéz sem az érettségi román nyelv és irodalom írásbelije a vizsgázók számára. Az általunk megkérdezett román szakos középiskolai tanár szerint a magyar ajkú érettségizőknek a tételsor első feladatával gyűlhetett meg leginkább a baja. A három székelyföldi megye vizsgaközpontjainak többségében rendellenességek nélkül zajlott a vizsga, Maros megyében azonban két diákot kizártak az írásbeliről.

Kedden magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a magyar ajkú érettségizők Fotó: Barabás Ákos

Közepes nehézségűnek értékelte az érettségi hétfői román vizsga tételsorát Szabó Zsolt román szakos középiskolai tanár. Úgy véli, a magyar ajkú érettségizők számára leginkább a két részre osztott első feladat okozhatott fejtörést, ugyanis

az a 19-ik században alapított Junimea román irodalmi egyesület Convorbiri literare (Irodalmi beszélgetések) nevű folyóiratának egy 1866-os szövegét tartalmazta, amely alapján feladatokat kellett megoldjanak az érettségizők, illetve érvelőszöveget írjanak.

A magyar vizsgázók számára a szöveg régies irodalmi nyelvezetének, bizonyos, ma már nem használt kifejezéseinek a megértése jelenthetett kihívást, a Batthyányi Ignác Műszaki Szakközépiskola tanára szerint. A második feladatnál a vizsgázóknak lényegében azt kellett meghatározniuk, hogy a megadott novellarészletben hányadik személyben történik az elmesélés – mondta Szabó Zsolt, aki szerint nem volt nehéz megoldani ezt a feladatot.

A tételsor harmadik feladata különbözött a humán, illetve reál szakon végzett érettségiző esetében.

Előbbiek két modern költő egy-egy verse közül választva kellett esszét írjanak a választott műről, utóbbiak egy szimbolista, valamint egy modern költő verse közül választhattak.

Az összes mű a tananyag része volt, így ennek a feladatnak a megoldása előzetes felkészülést igényelt: aki tanult, annak nem okozhatott nagy nehézséget, aki viszont nem ismerte a választható műveket, az nem boldogult az utolsó feladattal. Szabó Zsolt szerint

az átmenő jegyet viszonylag könnyen meg lehetett szerezni az idei érettségi román nyelv és irodalom vizsgáján.

Ő meg van győződve róla, hogy a román vizsga esetében Hargita megye idén sem lesz az országos eredménylista alján, hanem – ahogyan az elmúlt években – feljut legalább a középmezőnyig, amivel nem vall szégyent annak dacára sem, hogy a vizsgázók többsége magyar anyanyelvű.

Fotó: Barabás Ákos

Nehéz, de „vállalható” volt

Annak ellenére, hogy a közösségi oldalakon mindenki azt jósolta, hogy Caragiale műből lesz az idei román érettségi tétel, mert jubileumát ünnepelte a bukaresti nemzeti színház, éppen ellenkezőleg történt: egy teljesen más, nem várt tételt kaptak – számolt be lapunknak a román írásbeliről egy érettségiző, Forró-Bathó Ákos, aki a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium természettudományok osztályában végzett.

Blaga és Bacovia költészete között választhattunk, ami akkora meglepetés volt, hogy senki nem számított rá. De aki tanult románból és komolyan készült az érettségire, annak sikerülni fog, nem vágják el

– vélekedett a marosvásárhelyi fiatal. Ákos szerint akárcsak ő, évfolyamtársai is nagyon sokat tanultak, folyamatosan készültek románból, a vizsgatételt pedig nehéznek, de „még vállalhatónak” értékelték.

Két diáknak megcsörrent a telefonja

A székelyföldi megyékben

közel 6300 érettségiző adott számot tudásáról a vizsgasorozat első írásbelijén. Hargita megyében előzetesen 2137-en jelentkeztek a román írásbelire, de 72-en nem jelentek meg azon.

A vizsga fennakadások nélkül, problémamentesen zajlott a vizsgaközpontokban, egy diákot sem kellett kizárni az első írásbeliről – tudtuk meg Sipos Istvántól. A Hargita megyei érettségiztető bizottság alelnöke elmondta, minden évben a román írásbeli vizsga a legnépesebb, de előre nem lehet azt kiszámolni, hogy hányan jelentkeznek arra az előző években sikertelenül vizsgázók közül. Ezért körültekintő szervezést igényel a megfelelő számú vizsgaterem kijelölése és felszerelése, de – amint arról Sipos István beszámolt – ők már áprilisban nekifogtak a munkának, így nem is adódtak gondok a vizsgán.

Szervezési problémák Maros megyében sem merültek fel, de Ioan Macarie főtanfelügyelő érdeklődésünkre arról számolt be, hogy

két diákot kizártak a vizsgáról, mert annak ellenére, hogy telefont nem vihettek be a terembe, megszólalt a mobiljuk.

Maros megyében a román érettségi vizsgára 3192 diák iratkozott be, de 87-en végül nem mentek el arra, így 3105-en írásbeliztek románból.

HIRDETÉS

Kovászna megyében a beiratkozottak közül 39-en nem vettek részt a román írásbelin, így összesen 1108 fiatal adott számot tudásáról a hétfői vizsgán – tudtuk meg Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelőtől. Kérdésünkre elmondta, semmilyen rendellenesség nem történt a vizsgán és egyetlen diákot sem kellett arról kizárni. A hiányzókat illetően még hozzáfűzte, a többségük esti tagozatos, tehát csökkentett látogatású, illetve szakközépiskolai osztályok végzősei.

A magyar vizsgával folytatódik
A román írásbelit ma a magyar nyelv és irodalom vizsga követi, majd a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból adnak számot tudásukról az érettségizők szerdán, július 3-án. Az utolsó írásbelin, július 4-én a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak. Az eredményeket július 8-án függesztik ki, és aznap déltől délután 4 óráig fogadják az óvásokat, majd ezek kivizsgálása után július 13-án hozzák nyilvánosságra az idei érettségi végleges eredményeit.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS