A több részmunkaidős állással rendelkezők húzhatják a rövidebbet az adóemelés miatt

A több részmunkaidős állással rendelkezők húzhatják a rövidebbet az adóemelés miatt

Nem valószínű, hogy bizonyos munkakörökben a töredékmunkaidőket teljes munkaidős állássá lehet növelni. Képünk illusztráció

Fotó: Mihály Csaba

A részmunkaidős állásokat érintő, e hónaptól megnövelt adó miatt leginkább a töredék munkaidőben dolgozók – például takarítók, könyvelők – kerülhetnek nehéz helyzetbe, és részmunkaidős állásaik megszűnésének a veszélye is esetükben áll fenn leginkább. Az adóemelésnek egyelőre nem volt hatása a Hargita megyei munkaerőpiacra, nem romlott, sőt kissé még javult is a munkanélküliségi ráta a megyében.

Széchely István

2022. augusztus 08., 13:342022. augusztus 08., 13:34

2022. augusztus 08., 14:392022. augusztus 08., 14:39

Egy új törvény értelmében a munkaadók e hónaptól a részmunkaidős alkalmazottjaik után többet kell adózzanak, mint korábban, a minimálbérre számolt adónál kevesebbet nem fizethetnek be az államkasszába akkor sem, ha csak napi kétórás munkaidőben foglalkoztatnak valakit. A Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) nemrég készült felmérése szerint

a megkérdezett vállalkozásoknak több mint a felénél leépítéseket terveznek a részmunkaidős alkalmazottak körében az új intézkedés miatt.

Noha erre a hónapra már a megemelt adót kell fizessék a munkaadók a részmunkaidős alkalmazottjaik után, a törvénymódosításnak egyelőre nem volt negatív hatása a munkaerőpiacra, azaz nem voltak elbocsátások – tudtuk meg a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség osztályvezetőjétől. Jánó Edit érdeklődésünkre elmondta, nem jelentkeztek munkanélküliként az intézménynél olyanok, akiket az említett törvénymódosítás miatt bocsátottak volna el. Megtörténhet azonban – vélekedett –, hogy augusztusban hajtják végre az ilyen jellegű elbocsátásokat azoknál a cégeknél, amelyek erre kényszerülnek, ugyanis a vállalkozásoknál fel kell dolgozzák a törvénymódosítás által eredményezett új információkat és tervet kell kidolgozzanak tevékenységük folytatására.

Fontos tudni azonban – hívta fel a figyelmet a munkaerő-elhelyező ügynökség képviselője –, hogy ha mégis lesznek ilyen jellegű leépítések, és valakit egy 4 órás (félnormás) állásból bocsátanak el, annak még aznap be kell jelentkeznie munkanélküliként az ügynökségnél – vagy legalább jeleznie ezt az intézménynél, ha a szükséges dokumentumokat még nem tudta összegyűjteni –, ellenkező esetben nem kaphat munkanélküli segélyt.

A vonatkozó törvény értelmében ugyanis csak az jogosult a juttatásra, aki a bejelentkezést megelőző két évben összesen legalább egy évet dolgozott. Mivel azonban a 4 órás munkaidőből két év tesz ki egy évnyi teljes munkaidőt, ha az érintett egy napot is késlekedik az elbocsátása után, már nem lesz meg a szükséges munkarégisége. A napi 2 órás munkaidőben foglalkoztatottak az említett követelmények miatt nem is kaphatnak segélyt, ha állástalanná válnak.

Az új törvénymódosítás egyébként éppen azokat érintheti a leghátrányosabban, akiknek a teljes munkaideje több töredék munkaidős – például napi 2 órás – állásból tevődik össze.

Ilyen helyzetben lehetnek a takarítók, akik több helyen állnak részmunkaidős alkalmazásban, vagy a könyvelők is – mondott példákat Jánó Edit. Ugyanis nem valószínű, hogy az ilyen töredék munkaidőket az ilyen munkakörökben teljes munkaidős állássá lehet növelni, hiszen a munkaadó nem tud ehhez elegendő munkát biztosítani az alkalmazottnak. A négy órás munkaidőben foglalkoztatottak esetében bizonyos munkakörökben ugyanis megoldást jelenthet a többletkiadások elkerülésére, ha a részmunkaidőt teljes munkaidőre módosítják és több munkát biztosítanak az érintett dolgozónak. Bizonyos esetekre viszont – mint amilyen a takarítók, könyvelők, helyzete –, lehet, hogy kivételként kitérhetett volna az új törvény, mondta magánvéleményként Jánó Edit.

Augusztusban kissé nőhet a munkanélküliség

Ami a Hargita megyei munkanélküliségi rátát illeti, a munkaerő-elhelyező ügynökség képviselője elmondta, az állástalanok száma nem nőtt júliusban, sőt mintegy ötvennel csökkent júniushoz képest.

Július végén 4501 munkanélküli szerepelt az intézmény nyilvántartásában, ez 3,31 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Az említett munkanélküliek közül 744 jogosult segélyre, a fennmaradó 3757 személy jórészt legfeljebb négy osztályos végzettséggel rendelkező, a munkaerőpiacon nehezen elhelyezhető tartósan állástalan személy, akik esetében már lejárt a segélyezési periódus. Június végén 4551 volt a munkanélküliek száma Hargita megyében, a munkanélküliségi ráta pedig 3,35 százalék.

Idézet
Valószínű, hogy augusztusban kicsit nőni fog a munkanélküliek száma azokkal az idén végzett fiatalokkal, akik nem találtak állást a tanulmányaik befejezését követő 60 napban. Ez a növekedés azonban egy normális tendencia

– fogalmazott az e hónapban várható helyzettel kapcsolatban Jánó Edit.

Maros megyében az elmúlt hónapokban nagyon keveset változtak a munkanélküliségi mutatók. Mint a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség sajtószóvivője, Camelia Pasca a Székelyhonnak elmondta júniusban 2,33 százalék volt a munkanélküliségi ráta, július végén pedig 2,38 százalék. Tavaly júliusban ugyanez a mutató 2,60 százalék volt. A idei júliusi adatok szám szerint 5605 személy jelentenek, ebből 25 évnél fiatalabb 1194 és 55 évnél idősebb 822 személy. Munkanélküliségi segélyre jogosult 788 személy. Az illetékes arról is beszélt, hogy egyelőre nem jelentkeztek náluk olyanok, akik részmunkaidős szerződéssel dolgoztak és ezt felbontották. Előreláthatóan erre az elkövetkező időszakban kerül sor, ha figyelembe vesszük az országos tendenciát.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban

Darvay Tünde Helyi terek / Kozmopolita látomások című festészeti tárlatát nyitják meg szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban
2024. május 28., kedd

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból

Beültették Marosvásárhelyen, a Bolyai téri virágágyást – az elmúlt évek egyik legszebb alkotása látható benne. A nemrég felújított iskolaépület egyik díszítőelemét alakították ki több mint tízezer virágból.

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból
2024. május 28., kedd

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk

Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokra is sor kerül. Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje számára fontos, hogy a szövetség képviselve legyen, úgy véli az összefogás garantálni tudja a megye fejlesztését

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk
2024. május 28., kedd

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen

Javítási munkálatok miatt nem lesz áram csütörtökön napközben Székelyudvarhelyen több Bethlen-negyedi háztartásban – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen
2024. május 28., kedd

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!

Június 9-én önkormányzati választásokon veszünk részt, illetve az európai parlamenti képviselőink megválasztásáról is döntünk. A marosvásárhelyiek pedig különleges helyzetben vannak, hiszen Vincze Loránt személyében saját képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!
2024. május 28., kedd

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola

Több mint nyolcvan könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtára Az élethosszig tartó tanulás kulcsa: az olvasás című projekt keretén belül – tájékoztat az oktatási intézmény közleményben.

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola
2024. május 28., kedd

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében

Ha nem hiszünk a saját termékünk minőségében, ha kiszolgáltatjuk magunkat az importnak, az súlyos veszteség – vélekedett Nagy István magyar agrárminiszter a magyarországi és székelyföldi gazdák együttműködésének fontosságáról tartott sajtóbeszélgetésen.

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében
2024. május 28., kedd

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Alfa és Omega Országos Fizikaversenyt Erdély legjobb hetedikes és nyolcadikos fizikusai számára. A hétvégén tartott országos döntőt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban rendezték meg.

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben
2024. május 28., kedd

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország tizennégy megyéjére.

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is
2024. május 28., kedd

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok

Ételmérgezésre jellemző tünetekkel jelentkezett öt személy vasárnap a marosvásárhelyi sürgösségi ügyeleten, miután esküvőn vettek részt egy vendéglőben. Kettőjüket beutalták a fertőző betegségek klinikájára.

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!