Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A moldvai csángókat kutatta, elismeréssel jutalmazták munkáját

Barabás Hajnal 2019. november 10., 14:30

Illyés Gyula közművelődési életműdíjjal tüntették ki Halász Péter néprajzkutatót a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, amelybe beletartozott a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatása is. A kitüntetést vasárnap a gyimesközéploki templomban vehette át Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől, valamint a díjat alapító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjétől, Závogyán Magdolnától.

Új otthonában, Gyimesközéplokon vehette át az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat Halász Péter (balról) Fotó: Gábos Albin

A vasárnapi szentmisét követően a gyimesközéploki templomban adták át ünnepélyesen Halász Péter néprajzkutatónak az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, amellyel november 6-án tüntették ki a Nemzeti Művelődési Intézet egy stratégiai konferenciáján.

Ezt az életműdíjat idén alapították, azzal a céllal, hogy szakmai megbecsülésben részesítsék azokat, akik magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek.

A díjat elsőként Halász Péter kapta meg, a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatásáért. Ugyan nem lehetett jelen a konferencián, amelyen kitüntették, az ünnepségről készült videófelvételt a gyimesközéploki templomban vasárnap levetítették számára, a szentmisét követő rövid díjátadó részeként.

Fotó: Gábos Albin

„Sokat jelent számomra ez a díj, közel tíz éve költöztem a Gyimesekbe, de nem szakítottam meg a kapcsolatot az anyaországgal. A Honismeret folyóiratnak máig is írok, és a szerkesztőségének a tagja vagyok. 52 éven keresztül jártam Moldvába gyűjteni, kutatni. Az adatok jó részét feldolgoztam, amelyek hozzáférhetőek könyvek, tanulmányok formájában, de van még bőven anyag, ami feldolgozásra vár” – osztotta meg jövőbeli terveit Halász Péter. Hozzátette, nemrég a moldvai magyarok párválasztás, szerelem, családalapítás, gyermekszülés, és a gyermeknevelés hiedelem- és szokásvilágáról elkészült egy feldolgozás, amelyhez kiadót keresnek, azonban még jelentős anyag maradt feldolgozatlan, amellyel a jövőben foglalkozni szeretne.

Munkásságáért az elismerést Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől, valamint a díjat alapító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjétől, Závogyán Magdolnától vehette át. „Elfogult vagyok, mert nagyon jó barátom Halász Péter, akivel több évtizedes kapcsolat és küzdelem köt össze.

Ahogyan a pásztorember mondja, hogy ott a világ közepe, ahová leszúrja pásztorbotját, úgy van a világ közepe itt Gyimesben, ahol Halász Péter él, és éli meg azt a közeget, amit ő hitelesen volt képes közvetíteni Domokos Pál Péter és mások tanításai alapján

– fogalmazott Lezsák Sándor, aki a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnökeként a Lakitelek Népfőiskola ajándékcsomagját is átadta az elismert, 80 éves születésnapját a napokban ünneplő néprajzkutatónak.

Halász Péterről

Halász Péter 1939-ben született Budapesten, igazgatója volt a Magyar Művelődési Intézetnek, továbbá főszerkesztője volt a Honismeret folyóiratnak, majd műhelyvezetője és főszerkesztője volt a Duna Televíziónak. Életművét, Illyés Gyula lánya, Illyés Mária méltatta a november 6-i kitüntetésekor.

Halász Pétert az emberi kérdések, a falun élők mindennapjai, problémáik, közösségeik folyamatosan foglalkoztatták

– fogalmazott. Hozzáfűzte, a hatvanas évektől járja Erdélyt, majd nyaranta Moldvát, a moldvai csángók településeit, gyűjt, rendszerez, publikál, szervez. Az elmúlt években hat évtizedes tapasztalataival, valamint precíz leíró adatbázisával bekapcsolódott többek között a Lakitelek Népfőiskola Gyimesi Értékfeltáró Kollégiumának szakmai munkájába is.

Fotó: Gábos Albin

A csángókkal törődés gondolata, az értük való tenni akarás és az érdekükben való összefogás szándéka már egy 1976-ban szervezett szakmai találkozón megszületett, ekkor körvonalazódtak egy lehetséges civil szervezet keretei, de ennek megalakítását a kor politikai viszonyai megnehezítették. Többedmagával csak 1990-ben hozhatta létre a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesületet, melynek 2010-ig volt a titkára. Az elnöki tisztet ebben az időszakban a csángómagyarság megmaradásáért elkötelezett Domokos Pál Péter, Benda Kálmán és Jáki Sándor Teodóz töltötte be. Számos elismerésben részesült, legutóbb, 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A moldvai magyarság sorsának támogatását, művelődésük kutatását Halász Péter földrajzi szempontból 2010-től még közelebbről végzi, hiszen közel tíz éve, hogy moldvai születésű feleségével és két fiúkkal Gyimesközéplokra költözött.

<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat