HIRDETÉS

A káposztavágás ünnepe, és ami mögötte van

Kömény Kamilla 2017. október 13., 12:14 utolsó módosítás: 2017. október 13., 13:54
HIRDETÉS

Szépvízen tizedik, Csicsóban pedig első alkalommal szerveznek káposztavágást és ahhoz kapcsolódó rendezvényt a hétvégén. Az események okán arra voltunk kíváncsiak, milyen múlttal rendelkezik és milyen jövője lehet a káposztatermesztésnek Csíkszéken.

A szépvízi Nád-dűlő. Szombaton vágják, értékesítik, illetve elkészítik a káposztát Fotó: Gecse Noémi

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, Szépvízen, Csicsóban és Szárhegyen is megfelelő adottságú a föld a káposztatermesztéshez.

A káposztaföldek szinte ellentmondanak a szakmának, hiszen vetésforgó alkalmazása nélkül is minden évben jó termés lesz, például a Nád-dűlőben.

HIRDETÉS

Megjegyezte azt is, hogy habár a zöldségtermesztésnek évtizedekkel korábban nem volt nagy hagyománya vidékünkön, a káposztának az említett településeken már akkor is híre volt. Annak szemléltetésére, hogy korábban is jó üzlet volt a káposztatermesztés, a Csíkborzsovában élő szakember elmondta, családjának az első autóját a rendszerváltás után az az évi káposztatermés értékesítéséből származó összegből vásárolta meg.

Ma is élő hagyomány

Mint arra Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere rámutatott, az ősök felismerték, hogy hol minek kedvez a föld, és tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy bizonyos települések káposztások lettek – Szépvíznek volt egy tőzeglápja, ami ideális volt ennek a zöldségnek a termesztésére. Hogy valóban foglalkoztak itt a káposztatermesztéssel, arról az 1800-as évek eleji írásos dokumentum is árulkodik, de inkább a szájhagyományból ismerik ennek múltját – részletezte a polgármester. Meglátása szerint mivel a kommunizmus ideje előtt is

a káposztavágás az utolsó mezőgazdasági teendőt jelentette, ahol közösen dolgozott a község,

ünnepként élték meg annak elvégzését. A kommunizmus alatt ez a szokás nem élt, hiszen a termelőszövetkezet művelte a Nád-dűlőt, de ahogyan visszakapták a helyiek a földeket, folytatták az egyéni káposztatermesztést. Miután polgármesternek választották Ferencz Tibort, többen is panasszal keresték fel őt, hogy lopják a káposztatermést. Így elsőkén megszervezték az őrzést, ami után az egységes vágást rendszeresítették, s mivel nehézkes volt az értékesítés, a vásárjellegét is megteremtették a rendezvénynek – ezeket mind az idős emberek elbeszélései alapján tették, a cél ugyanis az volt, hogy

a valamikori népünnepélyhez hasonló legyen a mostani betakarítás.

Idén öntözőrendszert építettek ki a dűlőben, hogy megkönnyítsék a gazdák dolgát, a további terveik közt pedig az szerepel, hogy még jobban felfuttassák a káposztatermelést – akár egy feldolgozó létrehozásával – foglalta össze.

Szépvízen vágást, vásárt tartanak

Szépvízen szombaton virradatkor látnak munkához a község három falujának káposztatermesztői a Nád-dűlőben. Nyolc órakor fúvószenekar kíséretében Csíkborzsovából indul szekeres felvonulás a káposztaföldre, ahol kilenc órakor kezdődik a káposztás ételek főzőversenye, amelyre eddig mintegy húsz csapat jelentkezett. Tíz órakor Ferencz Tibor polgármester köszönti a jelenlevőket, amely után megáldják a termést, majd színpadra lépnek a madéfalvi hagyományőrző csoportok, a szépvízi vonósok, a csíkborzsovai citerások, illetve a Csíkborzsovai Férfikórus is. Egy órától díjazzák egy rajzverseny résztvevőit, majd ügyességi vetélkedőkön vehetnek részt az ifjak. Két órakor kiértékelik a főzőversenyen bizonyító csapatok munkáját, majd tombolahúzással zárul a program. Idén tizedik alkalommal szervezik a káposztavágás és vásárt a huszonöt hektáros Nád-dűlőben, ahol mintegy négyszáz szépvízi, csíkszentmiklósi és borzsovai gazda termeszt káposztát.
Újrahonosítanák a termesztést

Csicsóban idén az önkormányzat egy hektárnyi területet ültetett be káposztapalántával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy visszaállítsák a káposztatermesztés hagyományát a településen. Péter Lukács polgármester elmondása szerint ugyanis a földek kollektivizálása előtt rendszeres volt a településen a káposztavágás, az utolsó mezőgazdasági munkálat közös megünneplése Gál napján. Írásos feljegyzésekből tudják, hogy valamikor a településen az egyetlen kultúrnövény a káposzta volt, ami pénzforrást jelentett a gazdálkodók számára – nem véletlen lett a csicsóiak gúnyneve a káposztások, torzsások. A kollektív időszak elején még termesztettek káposztát a faluban, a vizenyős talajban ugyanis más nem termett jól. A nyolcvanas években viszont feljavították, lecsapolták a területeket, így a rendszerváltás után visszakapott földeken a helyiek inkább más kultúrát termesztettek –

egyre inkább feledésbe merült a káposztatermesztés, aki próbálkozott volna, annak pedig a lopások szegték kedvét

– részletezte a községvezető. További terveiket illetően elmondta, szeretnék jövőben növelni a káposztával beültetett terület méretét, bízva benne, hogy a helyi gazdák is bekapcsolódnak a termesztésbe.

A cél mindenképp az, hogy a helyiek újra foglalkozzanak nagybani káposztatermesztéssel

– akkor a fesztivált azért szervezhetnék, hogy megkönnyítsék a gazdák számára az értékesítést. 

Fesztivál lesz Csicsóban

Csicsóban háromnapos programmal ünneplik a sok év után újraélesztett káposztavágás hagyományát: pénteken önkormányzati focitornát tartanak két pályán, amelynek eredményhirdetését két órakor tartják. Szombaton kilenc órától a helyi fúvószenekar munkakedvcsinálója lesz hallható, hogy tíz órakor elkezdődhessen a munka a káposztaföldön. Tizenkét órakor a káposztavágók felvonulnak Madéfalvára, ami után a helyi hagyományőrző tánccsoportok előadása lesz megtekinthető. Délután hat órától bemutatják a Csíkcsicsóban... a nagy káposztatermelő faluban – Káposztatermelés hagyománya Csíkcsicsóban című kézikönyvet. Majd Kolumbán Gábor Helyi erőforrásokra alapozott vidékfejlesztés című előadása lesz hallható. Este nyolc órától termésbált tartanak a kultúrotthon felső termében, kilenc órától pedig bulit az alsó teremben. Vasárnap tíz órától megmérettethetik tudásukat a főzni szerető csapatok a káposztás ételek főzőversenyén, két órától díjazzák őket, majd labdarúgó-mérkőzéseket láthatnak a jelenlevők. Fél öttől a közbirtokosság székházában Gombos Csaba bélyegkiállítását lehet megtekinteni, hét órától pedig a Csíki Játékszín Tisztelt ház című darabját mutatja be a helyi kultúrotthonban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS