Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A Gac-oldali vérengzés és pusztítás 75. évfordulójára emlékeztek

Székelyhon 2019. szeptember 07., 21:00 utolsó módosítás: 2019. szeptember 07., 22:06
HIRDETÉS

Minden év szeptemberében emlékeznek meg Gyergyószentmiklóson azokról a honvédekről, akik a Gac-oldalon lelték halálukat a második világháborúban. A nagy pusztítás 75. évfordulójára emlékeztek szombaton.

A Gac-oldali vérengzés és pusztítás 75. évfordulójára emlékeztek
galéria
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Pontosan 75 éve, 1944. szeptember 7-én, a Gac-oldalon 159 székesfehérvári honvéd katona számára végzetes hajnal virradt. „Azóta ez a domboldal egy összekötő kapocs lett, ahol az ég a földdel, az élő a holttal, az elmúlás a halhatatlansággal, a múlt valósága a jelen emlékezésével, Gyergyószentmiklós Székesfehérvárral találkozik” – hangzott el a megemlékezés nyitóbeszédében.

HIRDETÉS

Nagy Zoltán polgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy

az orosz betörés visszaszorításakor életét vesztette húsz gyergyói székely is.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Soós Zoltán konzul az ünnepségen elmondta, hogy „a legnagyobb életpéldákat azok jelentették és jelentik ma is számunkra, akik akkor is kiálltak hazájuk igazsága mellett, amikor már reményük sem volt a győzelemre, mert fegyveres erő nem állt mögöttük, de erkölcsi tartás igen”.

750 kilométert utazott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének 25 fős delegációja, hogy kegyeleti körútjuk végállomásán, Gyergyószentmiklóson, a Gac-oldalon emlékezzenek a hősökre.

Dr. Görög István az érkezők nevében mondott köszönetet a gyergyóiaknak, azért, hogy az elesett katonák sírjait mindvégig gondozták.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A megemlékezésen szavalatok és dalok is elhangzottak, áldást mondott és a hívekkel együtt imádkozott főtisztelendő Korom Imre, a Munkás Szent József templom plébánosa és Mátyás István református lelkész. Majd kegyeleti koszorúikat helyezték el a jelen lévő politikai és civil szervezetek képviselői.

A helyszínen elsőként 1993-ban, Dézsi Zoltán polgármester vezetése alatt helyezték el Burján Gál Emil, gyergyószentmiklósi képzőművész által készített emlékművet, majd 11 éve Székesfehérvár városának főhajtásaként került újabb tiszteletadó jelkép oda. 2009 óta azért a húsz ártatlan civil áldozatért áll emlék, akik a szeptember 7-i hajnalt követő napon életüket vesztették. 2017-ben a Vitézi Rend állított kopjafát az elhunyt honvédek emlékére. Tavaly pedig azoknak a felszegi asszonyoknak állítottak emléket, akik hosszú évtizedekig méltó tisztelettel és lelkiismeretesen gondozták a katonák nyughelyeit, még azokban az időkben is, amikor azt tilos volt.

 Hegyi Zsuzsanna

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS