Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A bérpótlékszámítási mód miatt tüntetésre készül az egészségügyi szakszervezet

Széchely István 2019. február 22., 08:29
HIRDETÉS

Az egészségügyben dolgozók béreit érintő problémák miatt készül tiltakozássorozatra az ágazat alkalmazottainak érdekeit védő szakszervezet. A Sanitas március elejétől három héten át sztrájkőrségeket tart, majd április 3-ára egy nagyobb tüntetést szervez, amennyiben nem teljesülnek követelései.

A tervezett tiltakozások egyik fő oka az egészségügyi személyzetet hátrányosan érintő bérpótlékszámítási mód Fotó: Gecse Noémi

A Sanitas szakszervezetnek főként a bérpótlékok kiszámításának módjával kapcsolatban vannak kifogásai, azok ugyanis hátrányosan érintik az ágazatban dolgozókat, többségükben a kisegítő személyzetet. Tiltakozásképpen sztrájknaptárt dolgozott ki az érdekvédelmi tömörülés:

március 3-án a pénzügyminisztérium, 13-án az egészségügyi minisztérium, 20-án pedig a munkaügyi minisztérium előtt tartanak sztrájkőrséget.

Követeléseiket hét pontban foglalták össze. A legfontosabb ezek között talán a bérpótlékok esetében megszabott felső értékkel kapcsolatos. Ugyanis a december végén megjelent 114-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a kórházak fő hitelutalványozójának szintjén az alapbérek értékének 30 százalékában meghatározott maximális értékbe belefoglalták az étkezési pótlék értékét.

HIRDETÉS

Így viszont csökkentek az alkalmazottak egyéb bérpótlékai, hiszen azoknak továbbra is bele kell férniük a béralap 30 százalékos maximális értékében meghatározott keretbe – tájékoztatott Nyulas Emma, a Sanitas szakszervezet Hargita megyei vezetője. Megjegyezte, annyit el tudtak érni kedden a szakszervezet központi gyűlésén, hogy az egészségügyi miniszter ígéretet tett arra, kiveszik az említett 30 százalékos értékből az étkezési pótlékok költségét. A szakszervezetnek azonban emellett több más követelése is van.

Nehezményezik ugyanis, hogy a bérpótlékokat a múlt évi fizetések alapján számolják ki, esetenként még a tavaly januári béreket véve alapul, miközben azóta megemelték az fizetéseket az ágazatban és a minimálbér értéke is nőtt.

„Az egyik kezükkel adnak, a másikkal elveszik” – fogalmazott a bérszámításokra vonatkozó előírásokról a megyei szakszervezeti vezető, rámutatva, hogy várakozásaikkal ellentétben a korábbi előírás is csak még nagyobb zűrzavart eredményezett a bérek esetében, az említett 114-es sürgősségi rendelet pedig még azt is fokozta. A szakszervezet az igazságtalan szabályozások korrekcióját követeli. Nyulas Emma elmondta, mivel a januári bérekre vonatkozó fizetéslapokat néhány napja kapták kézhez az egészségügyben dolgozók, még nem tudni, hogy a személyzet mekkora hányadát érinti hátrányosan az említett előírások alkalmazása, de a szakszervezetnél már dolgoznak ennek kiszámításán.

Fotó: Gecse Noémi

Az érdekvédelmi tömörülésnél ugyanakkor tartanak attól is, hogy az egészségügyi minisztérium ágyszámcsökkentést rendel el a kórházakban. A közelmúltban ugyanis az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent az egészségügyi szolgáltatások általános regionális terve az északkeleti régió esetében, és abban már hasonló intézkedési terv szerepel – ismertette az aggodalmak okát Nyulas Emma.

Az ágyszámcsökkentés érdekvédelmi szempontból azért volna aggasztó, mert a kórházak személyzetszáma és finanszírozása is közvetlen összefüggésben áll az adott intézmény esetében jóváhagyott ágyszámmal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS