HIRDETÉS

Székely zászlóval kajakoztak végig a Dunán

Krónika 2015. június 08., 18:16

Negyven nap kajakozás után beevezett a Fekete-tengerbe a Vitéz Kürtős Team csapat a Duna 2860 elnevezésű túra keretében, amelynek során Európa második leghosszabb folyóján haladtak végig.

A vajdahunyadi származású Bálint F. Gyula és a székelyudvarhelyi származású Bálint Gáspár tavaly találta ki, hogy a csapat végigevezzen a Dunán, a túrához egy kétszemélyes tengeri kajakot választottak, és indulás előtt egy hónappal bekopogtattak a Budapest Evezős Egyesülethez a Népszigeten, hogy meg szeretnének tanulni evezni.

Úgy találták ugyanis ki ezt a túrát, hogy előtte egyikük sem ült kajakban – írta közleményében a csapat. A túra majdnem másfél hónapos időtartama miatt az eredeti elképzelés szerint három csapat tette volna meg a németországi Donaueschingen és a duna-deltai Sulina közti távot, ám nem sikerült vállalkozókat találni. Egyedül Donka Attila jelentkezett, aki szintén csapattag, miután tavalyelőtt a Vitéz Kürtős Team maratoni csapatának tagjaként, kürtöskalács jelmezben lefutotta a 28. SPAR Budapest Maraton ráeső részét.

Az evezős csapatot a felszerelést szállító autó kísérte, a kísérő ember pedig – Mihálydeák Antal, Bálint F Gyula, Bálint Gáspár, András Tünde és Sztojka Sándor– felváltva filmezett, fotózott, bevásárolt, szálláshelyet keresett. A túra 39 éjszakájából mindössze négyet töltött panzióban vagy rokonoknál a csapat, a többit sátorban. Németországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon kempingekben aludtak, Szerbiában, Bulgáriában, Romániában végig, Németországban pedig két éjszakát vadkempingeztek a Duna-parton.

A csapat felszerelésének elmaradhatatlan része a Bake\'n\'Roll kürtőskalács sütő, amelynek segítségével ahol lehetőségük nyílt, sütöttek az erdélyi finomságból, és a kempingekben a szomszédok közt osztották szét. Kürtöskalácsok sültek a Duna-deltában is, Letea falu óvodásai, kisiskolásai először találkoztak az édességgel, és olyannyira ízlett nekik, hogy páran szüleiknek is félretettek egy-két tekerintést.

„A Dunát a Breg és Brigach folyó összefolyásától nevezik Dunának. Hivatalosan nincs forrása, csak eredete, ám legtöbben a távolabb, 49 kilométerre található Breg-forrást tekintik Donauquellének, a Duna forrásának” – magyarázta Bálint F. Gyula.

Mint elmesélte, indulás előtt meglátogatták mindkettőt, így végigkövethették, ahogy egy 10-20 centiméter széles csermelyből több mint egy kilométer széles folyam lesz, majd három ágra válik, és létrehozza Európa legjobb állapotban megőrzött deltatorkolatát, amely 1991 óta az UNESCO Világörökség része.

Útja során a csapat változatos tájakon evezhetett végig, hiszen a 2860 kilométeres folyam néhol hegyeket, dombokat tör át, néhol síkvidéken kanyarog, sok helyen pedig áll. A kontinens egyik legjelentősebb vízforrása és vízi közlekedési útvonala mellett számos település épült, a folyó négy fővároson, 10 országon halad keresztül.

Nem könnyű a különböző szakaszok összehasonlítása, ám abban a csapattagok egyetértettek, hogy a Duna legszebb szakasza a Kazán-szoros, Románia déli részén. „Kis lépésekkel és kitartással bármit el lehet érni, mint ahogy napi 70-80 kilométernyi evezéssel át lehet szelni fél Európát. Az ember szabadnak érzi magát a Duna közepén, ám tudja, hogy itt minden rajta múlik, hogy hova, milyen irányba és milyen tempóban halad. És ez igaz az életben is” – fogalmazta meg a túra tanulságát Bálint Gáspár.

A csapat azt is közölte, tudomásuk szerint ez az első alkalom, hogy a székely zászló végighajózott a Duna teljes hosszán, vagyis első alkalom, hogy valakik a székely lobogó alatt hajóztak végig a Dunán.

Abban pedig teljesen biztosak, hogy a csapat az első, amely ezt úgy tette meg, hogy közben a székely süteményt, a kürtöskalácsot népszerűsítette útja során. Ahogyan eddigi útjaik alkalmával, ezúttal is naponta fényképes beszámolók kerültek fel a túráról a Vitéz Kürtős Team weboldalára, és a videók feldolgozása után pedig egy úti filmmel is jelentkezik a csapat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS