Petőfi 200 – Műsorfolyam március 15-én a közmédia csatornáin

Petőfi 200 – Műsorfolyam március 15-én a közmédia csatornáin

Sára Sándor klasszikus filmjét, a 80 huszárt is meg lehet nézni a Duna televízió műsorán

Fotó: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A március 15-i nemzeti ünnepen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a közmédia valamennyi csatornája tematikus műsorokkal készül. A filmek mellett stúdióbeszélgetések és különleges, kifejezetten erre az alkalomra készült műsorok, valamint a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó produkciók is helyet kaptak a programkínálatban – adja hírül az MTVA Sajtó és Marketing Iroda.

Székelyhon

2023. március 13., 15:422023. március 13., 15:42

2023. március 13., 17:412023. március 13., 17:41

A közmédia március 15-i műsorfolyama hagyományosan 10 órától (romániai idő szerint) a Kossuth téri zászlófelvonás közvetítésével kezdődik, amelyet élőben követhetnek a Dunán.

A csatorna március 15-én 11:15-től szintén élőben közvetíti a Díszünnepséget a Múzeumkertből, délután 15:15-től pedig a miniszterelnöki megemlékezést Kiskőrösről.

Az ünnepségek előtt és után is élő stúdióműsorral, az ünnephez kapcsolódó tematikus tartalommal várják a nézőket.

A Duna egész napos ünnepi műsorfolyamában kapott helyet 16:40-től „Ébredjünk és fogjunk kezet...” - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nyomában Erdélyben című dokumentumfilm. 19:50-től a csatorna saját gyártású ismeretterjesztő filmjét láthatják Márciusi ifjak – Rendhagyó történelemóra: 1848 címmel, amelyet a Mit kívánt a magyar nemzet – Történelmi séta Bécsben, Pozsonyban, Budapesten című 2009-es film alapján készítettek, és a történelemkönyvek lapjairól ismert forradalmi eseményeket mutatja be. 22:20-tól Sára Sándor 1978-ban forgatott történelmi filmje, a 80 huszár idézi fel a Lenkey huszárszázad történetét. A Duna a csatornán március 4-én debütált Petőfi 200 szuperkoncertet is megismétli 00:30-kor, amelyben Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra adott közös koncertet a hazai zenei élet kiváló szólistáival.

Az M5 csatorna is élő közvetítésekkel várja március 15-én nézőit. 11 órától, majd

18:30-tól a Pesti Vigadóból közvetíti az állami elismerések átadását, 17 órától pedig a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetések díjátadó ceremóniáját láthatják a Parlamentből.

A csatornán klasszikus irodalmi és történelmi témájú filmekkel is adóznak március 15-e emlékének. Napközben több Petőfi-vers is elhangzik majd neves színművészek tolmácsolásában a csatornán, 21:10-től pedig az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőr által rögzített Bánk bán operafilm látható.

A Kossuth Rádió délelőtt és délután is több órás élő műsorfolyammal várja a hallgatókat. Beszámolnak a budapesti Múzeumkertben zajló ünnepségről, kapcsolnak Kiskőrösre, de tudósítanak az országhatárokon innen és túl élő magyarok ünnepléséről, beleértve a diaszpórában élő honfitársainkat is.

A hallgatók megismerkedhetnek az állami díjak kitüntetettjeivel, valamint a ’48-49-es hősök ma élő leszármazottjaival, többek között Petőfi Sándor, Batthyány Lajos, és Dessewffy Arisztid oldalági rokonaival.

A hely című műsor a Hadtörténeti Múzeumból jelentkezik, a Nagyok vendége pedig Margócsy István irodalomtörténész, Petőfi-kutató lesz, aki a nagy költő életének kevésbé ismert történéseiről szolgál részletekkel a hallgatóknak.

A Dankó Rádió Petőfi 200 műsorsorozatában március 15-től naponta, 17:52-től

a költő 200 versének megzenésített változatát hallhatják, egy-egy neves művészünk előadásában.

A műsorhoz sok vadonatúj zenei felvétel is készül, és ismertetik a versek hátterét, keletkezésüknek körülményeit is.

Az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét kaland című ismeretterjesztő műsorában általános iskolások ünnepi megemlékezését mutatják be, és a Rímerdő sorozat március 15-i különkiadása is látható, amelyben a Nemzeti dalt filmesítik meg.

Az M2 Petőfi TV egész héten tematikus adásokkal várja nézőit. Március 13-án az Akusztik című műsorában 23:15-től Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a Petőfi-albumukból csemegéznek. Március 15-én, ami az M2 Petőfi TV születésnapja is, a Friss című műsor egy tematikus, kettős ünnepi adással készül, a csütörtök esti Adom a dalod!-ba pedig érkezik a vers-megzenésítéseiről ismert Kávészünet együttes. A Petőfi Rádióban március 15-én egész nap magyar zenék szólnak, a műsorokat is a „Szabadság, szerelem” téma köré rendezik. Érdemes lesz követni a csatorna on-line felületét is, ahol tematikus tartalmakkal várják a látogatókat.

A teljes programkínálat elérhető a Médiaklikken, a Műsorújság menüpontban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 29., szerda

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő az iskolabuszok használatát szabályozó törvényt, amelynek értelmében a járművek útvonalát a helyhatóságok határozzák meg.

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat
2024. május 29., szerda

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós

Magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből az a magyar kutatóűrhajós, akit a napokban nevesítettek. Sőt már azt is tudni, mikor van az „indítási ablak”.

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós
2024. május 28., kedd

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig

A június 9-i választásokon reggel 7 órakor kezdődik és 22 órakor zárul a szavazás, de akik abban az órában a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a szavazóhelyiség előtt sorban állnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig
2024. május 28., kedd

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson

A június 9-i helyhatósági választásra 207 389-en, az ugyanaznap tartandó európai parlamenti (EP-) választásra pedig 494-en jelöltették magukat; a legfiatalabb jelölt 23, a legidősebb 100 éves – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson
2024. május 28., kedd

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt

Elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kizárja a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét rabszolgatartás, emberkereskedelem és gyermekkereskedelem bűntette esetén.

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt
2024. május 28., kedd

Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást

Hétfőtől lehet óvodába íratni a három évet betöltött kisgyerekeket Romániában. Van olyan szülő, akinél az óvoda és az otthon közti távolság a meghatározó, másoknak a helyben főzött ebéd, van akinek az óvónő személye, vagy a csoport összetétele.

Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást
2024. május 27., hétfő

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni

A sokévi átlagnál melegebb lesz az időjárás következő két hétben, de az ország nagy részén zivatarokra is gyakran lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 27. és június 9. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni
2024. május 27., hétfő

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalékűrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós
2024. május 26., vasárnap

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától

Az elmúlt 24 órában 738 gépjárművezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 82-t alkohol, 9-et kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt.

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától
2024. május 25., szombat

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!