HIRDETÉS

Generációk találkozója az Albert-házban

Péter Beáta 2012. február 11., 16:56 utolsó módosítás: 2012. február 12., 15:53

Újabb találkozási lehetőségre van alkalom a csíki anyák háza táján. A Guzsalyas néven szervezett  kézimunkázásra ezúttal nemcsak a kismamákat, hanem a nagyobb gyerekes anyukákat, valamint a nagymamákat is várják szombatonként.

Fotó: Kristó Róbert

Meleg tea, kellemes környezet várja mindazokat, akik szombatonként négy órától ellátogatnak a csíkszeredai Albert-házba (Müller László utca 3/C/2), hogy az otthonról vitt kötés, horgolás, varrnivaló, gyöngyfűzés, ruhajavítgatás, gombvarrás mellett tapasztalat- és eszmecserén vegyenek részt a kézimunkázásban tapasztaltabb vagy kevésbé tapasztalt anyukákkal, nagymamákkal.

„Az anyaság folyamatos kézimunkaságot igényel, tapasztalhatjuk nap mint nap, ezért gondoltuk, hogy a kismamák, édesanyák, nagymamák, anyósok találkozása a tudás átadásával, a régi idők megidézésével járna, hogyha sikerül megtalálni a megfelelő hangot egymás között. Továbbá azt szeretnénk, ha az édesanyák, nagymamák eljönnének az otthoni környezetből, kikapcsolódnának erre az időre, társasági életet élnének egymással, ismerkednének, nyitanának” – mondta el Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke a kezdeményezésről.

Az ötletgazda, Csikós Katalin – aki maga is két gyerek édesanyja – szerint a cél az lenne, hogy ezáltal bevonják az egyesület tevékenységeibe azokat az anyukákat is, akik már nem kismamák. „Régen a guzsalyas volt a lányok, asszonyok találkozóhelye, ahol az anyák és nagymamák nem tudatosan átadták egymásnak, a jövő nemzedékének kézimunka-tudásukat – és nem csak. Kalákában dolgoztak, egyik nap egyiknek, másik nap másiknak, egészen addig, amíg mindenki sorra került. Innen a mondás, hogy meggyűlt a fonnivaló, vagy meggyűlt a szöszöm. Ez a tevékenység szórakozás is volt egyben, amely amellett, hogy hasznosak bizonyult, nevelte az anyákat és lányaikat, mindenkinek lehetősége volt a napi feszültséget levezetni, beszélgetni, jókat nevetni, alkotni” – magyarázta. Mint elmondta, tapasztalata szerint a gyerek szemében is sokkal nagyobb értéke van egy olyan használati tárgynak, amelyet az anya vagy nagymama a saját kezével készít neki, legyen az baba, zokni, sapka vagy takaró.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS