Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A fiatalok és a kommunizmus

Antal Orsolya 2009. november 17., 21:30 utolsó módosítás: 2009. november 17., 23:50

Kikerült már az iskolapadból egy generáció, mely a kommunista rendszer bukását követően született. Elsősorban őket hívja múltidézésre, a múlt megértésére, átértékelésére a Kommunizmus a kirakatban projekt.

Fotó: Kristó Róbert

Hiánypótló rendezvénysorozatot indít november 19-én a kommunizmus bukásának huszadik évfordulójára emlékezve a csíkszeredai Profest rendezvényszervező iroda és partnerei. Főként a fiatalokat, középiskolásokat, egyetemi hallgatókat célozza az EU Fiatalok Lendületben programjának keretében megvalósuló Kommunizmus a kirakatban – Comunismul în vitrină elnevezésű projekt.

Filmvetítések, előadások, kerekasztal-beszélgetések, műhelymunkák keretében, a film, zene, fotó, építészet és divat világán keresztül próbálják bemutatni a múlt rendszer jelenünkre gyakorolt hatását. Hangsúlyozzák: a múlt, a történelem megismerése hozzásegít annak megértéséhez, átértelmezéséhez. Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a koreszme kreatív újragondolására, jelenbe való „átültetésére” is.

A műhelyek alkotásaiból, illetve a kommunizmust idéző több évtizedes tárgyakból: egyenruhákból, kiadványokból stb. tervezek kiállítást december 20-án, melyre várják a felajánlásokat. A tárgyakat már lehet vinni a csütörtöki filmestre, melyre a csíkszeredai Back Stage pubban kerül sor 17.30-tól. November 19-től december 10-ig csütörtökönként négy héten át vetítenek itt a témához kapcsolódó filmeket. Ezt követik a műhelyfoglalkozások december közepén, melyekre december 1-től lehet jelentkezni a www.comunismulinvitrina.eu-n. Végül jövő hónap 20-án megnyitják a rendhagyó kiállítást a vasútállomás melletti magtárépületben, példázva, hogy az egykor ipari céllal használt épületek is helyet adhatnak sport-, illetve kulturális rendezvényeknek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS