Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Zetelaki járdaügy: „kispórolták” a munkát és az építőanyagot

Kovács Eszter 2019. december 04., 12:38
HIRDETÉS

Csak részleges megoldás született a zetelaki járdaügyben: az első kivitelező félbehagyott munkáját ugyan pótolja egy helybéli vállalkozó, viszont az elrontott, rosszul vagy silány minőségben kivitelezett munka kijavítására eddig egyetlen szakcég sem jelentkezett.

Ahol tudták, a lakók fedték le a balesetveszélyes betonárkokat Fotó: Erdély Bálint Előd

Ismét jelentkezők nélkül zárta le a Zetelaka községbeli járdajavítási munkákra kiírt közbeszerzést Hargita Megye Tanácsa, számolt be Facebook-oldalán Borboly Csaba tanácselnök. A mintegy 100 ezer lej értékű beruházás célja a rosszul, gyenge minőségben elvégzett kivitelezés kijavítása lett volna.

HIRDETÉS

Zetelaka község még 2016-ban pályázott Hargita Megye Tanácsának járdaprogramjára. A beruházás értékének oroszlánrészét (mintegy 650 ezer lejt) a megyei önkormányzat fizette, a település saját büdzséjéből a tervek elkészítését fedezte. A 2,8 kilométer hosszú járda kivitelezésének jogát a bákói Dasricom Kft. nyerte el. 

A cég már eleve késéssel kezdett hozzá a munkához, hosszas szüneteket tartott, és rövidesen az is kiderült, hogy ahol lehetett, ott az építőanyagon spóroltak.

A község vezetősége végül 2018 augusztusában bontott szerződést a céggel, ám így a munka egy része befejezetlenül maradt, például több szakaszon nem készültek el a vízelvezető árkok fölé a fedlapok. A helyzet több balesetet is szült, gépjárművek mellett tavaly egy mozgáskorlátozott személy is beleesett a betonárokba.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A munkát két részre választottuk, és így a fedlapok elkészítését vállalta egy megbízható udvarhelyszéki cég. A javításokra kiírt közbeszerzésre, sorban a harmadikra azonban nem volt jelentkező. Minden bizonnyal az a gond, hogy a kis cégek a papírmunka, a nagyok a munka értéke miatt maradnak távol

– vélekedett Nagy Attila. Zetelaka község elöljárója hozzátette, ha a sokadik kiírásra sem lesz jelentkező, akkor – a közbeszerzési törvény egy engedményének köszönhetően – a beruházónak jogában áll közvetlenül megbízni egy vállalkozót a munkával. Erre azonban leghamarabb csak tavasszal kerülhet sor. „Sajnos a legalacsonyabb ár elve nagyon sok visszaélésre ad lehetőséget. Így történhet meg, hogy egyébként kisebb beruházás kivitelezése közel három évig húzódhat” – jegyezte meg az elöljáró. Hozzátette, jövőre remélhetőleg pontot tehetnek a járdaügy végére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS